Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (29.)

S. Š. (3.13.):

“Moj sin je rođen 14.03.2015. godine. S 11 mjeseci prima cjepivo Hexacimu i nakon par sati dobiva temperaturu, proljev i povraćanje.

Ova povijest bolesti je naš prvi ozbiljniji susret s doktorima. Do tada zdravo dijete, samo smo išli na sistematski “po ps-u”. Razvijao se i super pratio svoje vršnjake, taman se počeo dizati na noge i krenuo hodati. Vesela beba, nikad cendrav ni nezadovoljan. Nakon cjepiva Hexacima završava u bolnici, dijagnoza rotavirus, temperatura ponekad i do 40,5 °C, stalno spava. Izgubio je 3 kg u tih 10 dana koliko smo bili tamo. Kažu normalna stvar kod rota virusa .

Još su u bolnici govorili kao ja preuveličavam. Mama paničar su me zvali. Rugali se.

 

Od tada ništa više nije isto. Bila sam s njim svih deset dana tako da nema traume od bolnice. Vratio se na puzanje, stalno nezadovoljan, sve mu smeta. Na kraju prohodao sa 16 mjeseci, kasni u svemu. Kažu: “Senzorni poremećaj i blaga hiperaktivnist.” Ne sjedi na jednom mjestu više od dvije minute. Laringitis, bronhitis, upala pluća, operacija mandula, astma, atopijski dermatitis, alergije, …

Od tog cjepiva krenule su opstrukcije od kojih je imao konvulzije, četiri puta do sada.

Govor je super, ali motorika kasni. Ima sve senzorne reakcije. Ne da dirati glavu, ne voli dodir, zagrljaj, boji se buke, uhvati ga panika. To moram baš paziti, pogotovo na cesti, obavezno ruku čvrsto držim. Slaganje kockica, te neke igre za koncentraciju uopće ne može odraditi i tako …

Ima tek tri godine i svaki mjesec smo kod nekog doktora, specijaliste, šetaju nas od bolnice do bolnice. Sve smo ih obišli, imam tri fascikla njegovih nalaza. Čekam dan kada ću na kalendaru zaokružiti dva mjeseca u komadu bez doktora. Teško je to sve proživljavati, zapravo smo sretni šta nije i gore završilo.

Više se nikad neće cjepiti, počeo se oporavljati, polako ide na bolje.

Ima još dosta toga, ovo je ukratko. Eh da, i pedijatrica nam ovu povijest bolesti nije priznala kao nuspojavu na cjepivo. Zapravo sam tek nedavno i saznala da se nuspojave mogu i prijaviti, da se i pedijatri koji nisu prijavili nuspojave mogu prijaviti. Još sam saznala da je cijepljen s tri različite vrste cjepiva, a to nije smjelo tako biti.”

A. B. (3.14.):

“Majka sam 4-mjesečne curice koja je cijepljenja samo u rodilištu.

Kada je L. imala 2 mjeseca završili smo u bolnici s dijagnozon bronhiolitis i početkom upale pluća. Pozitivna na RSV (respiratorni virus). Naravno, kući ga je donio stariji brat iz vrtića. Nakon 7 dana u bolnici, očekujući otpusno pismo, u viziti mi je rečeno da moramo obavit ultrazvuk mozga, te pregled vida i sluha jer su na daljnim pretragama utvrđeni povećani jetreni enzimi, pa su rađeni dodatni testovi na druge viruse koji su pokazali da je pozitivna na citomegalovirus (CMV) koji je u punom jeku, jako aktivan.

Ostajemo još 5 dana u bolnici čekajući, kako mi je rečeno, skupi i teško dostupni lijek u obliku sirupa. U međuvremenu ga je dobila intravenozno (toliko je jak da su joj vene pucale). Uspijemo dobiti taj lijek – sirup i primamo ga još 3 tjedna, uz vađenje kompletne krvne slike svaki tjedan i preglede u bolnici.

To je bilo prije 2 mjeseca. Jutros sam bila na redovitom pregledu kod pedijatrice koja mi govori da se L. NE SMIJE cijepiti bar do 6. mjeseca života!

Pa se ja sad pitam šta bi bilo da nismo završili u bolnici radi bronhiolitisa i igrom slučaja otkrili da ima CMV koji nije imao nikakve vanjske simptome i da je bila cijepljena sa svojih 2 mjeseca?! Šta bi bilo s mojim djetetom i tko bi odgovarao?!”

*

Donosimo još dva u nizu svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara, …). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje (svjedočanstva od rednog broja 4. izvorno su objavljena na facebook stranici Glupače, pokrenutoj 7. svibnja 2018.). Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

** Ostala svjedočanstva: Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (2.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (3.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (4.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (5.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (6.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (7.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (8.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (9.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (10.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (11.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (12.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (13.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (14.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (15.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (16.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (17.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (18.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (19.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (20.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (21.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (22.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (23.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (24.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (25.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (26.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (27.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (28.);

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated