Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (18.)

K. T. (2.6.):

D.T. (14 godina) 2004. godište.

05.04.2005., s godinu dana, je primio cjepivo MPR, nakon tjedan dana je dobio zaušnjake (Parotitis). Nuspojava nije prijavljena jer je rečeno da ju je “pokupio negdje”. 

Mama Branka (2.7.):

“Da i ja podjelim naše iskustvo, kada sam skužila da sam glupača!

Moja S. je rođena 2007. godine, cjepivo Priorix dobiva u 5. mjesecu 2009. godine, s godinu i sedam mjeseci starosti. Par dana nakon cjepiva kreće šepanje. Znam da nije pala, znam da se nije udarila. Sve mislim proći će ali ne prolazi.

Naručujem dijete ortopedu jer prva pomisao je da nije kakav krivi pokret napravljen. I dok smo čekali termin nakon par dana nakon kupanja predvečer ja gledam, a koljeno kao rukometna lopta.

Sutra ujutro idemo predijatrici koja nas šalje u bolnicu Firule. Zaprimljena je kod kardiologa. Nakon par pretragica dijete je 2 tjedna ležalo koristeći ibuprofen, a dijagnoze nema. Nezadovoljna time, a na inicijativu moje mame (inače medicinska sestra), dižemo curicu na svoju ruku i vodimo je reumatologu u Zagreb. Doktori su sumnjali, a sumnjali smo i mi, ali znajući da u Splitu tada nije bilo dječjeg reumatologa nije nam preostajalo ništa drugo nego put pod noge.

Navečer kasno nas prima divan doktor. Pogledao je curicu na uvz. i rekao: “Izljevi u oba koljena, u lijevom skočnom zglobu i desnom ručnom zglobu”. Dijagnoza Juvenilni idiopatski artritis. Prepisuje nam Movalis. Ja onako zbunjena, kontam popit će te tablete i bit će sve ok. Međutim tu naša agonija počinje.

Nakon što Movalis nije napravio svoje, dobivamo terapiju Metotrexatom. Pa terapiju Decortinom (kortikosteroidom), pa jedna punkcija zglobova, pa druga, pa treća, pa četvrta … A svaka ta punkcija nosi opću anesteziju. Pa jetreni enzimi se nenormalno povise, pa prekinemo terapiju Mtx-a.

Mjesečni odlasci u Zagreb su nas i financijski iscrpljivali.

Uvodimo biološku terapiju Embrel. Bilo je mirno nekih godinu dana i pojavljiva nam se na skočnom zglobu izraslina za koju doktor kaže da je još nije vidio. Opet zakazujemo operaciju u Klaićevoj, operira se, nalaz se šalje na phd., čekamo odgovor. Dobro je. Nije ništa opasno, lijek koji je dobijala prilikom punkcije u zglob se nije resorbirao nego se kristalizirao.

Uvodimo novi biološki lijek Remicade. Sedam terapija je uredno primila, da bi na osmoj terapiji došlo do gušenja. Samo što joj je sestra prikopčala infuziju. Dijete je nakon minute pomodrilo. Skratilo mi pola života. Nakon toga gušenja curica bi od osam do jedanaest pokušavala stati na svoje noge, tek u jedanaest sati bi uspjela. Osjećala sam se užasno gledajući sve to, a pritom znajući da sam bila najveća glupača koja je svoje dijete svjesno držala dok je primala to slavno cjepivo.

Ukida se ta biološka terapija, uvodi se nova Actemra. S njom smo ušli u remisiju. Uz te biološke terapije bilo je brdo lijekova koje je morala koristiti. Izvaditi krv tako malom djetetu je bilo kao dobar dan.

Prvo dijete je cjepljeno do škole. Drugo dijete dobilo je prvu dozu Priorixa. I S. prvu dozu Priorixa. Tu smo stali. Kad je drugo dijete trebalo prije škole primiti Priorix, S. je tada koristila biološku terapiju i nije smjela biti u blizini osobe koja je cijepljena živim cjepivom. Četvrto dijete nije uopće cijepljeno.

Na upit pedijatrice zašto ne cijepim zadnje dijete, uz obrazloženje da je Priorix samo aktivirao JIA, jer je on nasljedan, rekla sam joj: “Ako je nasljedan, ne želim ga aktivirati.”

Sada sam u zemlji gdje šetaju sve vjere i nacije, gdje cijepljenje nije obavezno, a zamislite nema epidemija …

E. R. (2.8.):

“Fran, 4 godine. Tog 09.06.2014. godine u 05:15 sati rođen je Fran, savršeno malo biće bez ijedne mane. Kao i svaka majka htjela sam ga zaštiti od svega što bi moglo ugroziti to moje malo savršenstvo pa sam ga odvela na cijepljenje.

Prvo cjepivo prima s nepuna 4 meseca i par dana nakon cijepljenja dobiva opstruktivni bronhitis. Ista stvar se događa i nakon drugog cijepljenja sa 6 mjeseci života; još uvijek ne sumnjam u cjepiva jer vjerujem doktorima.

S 8 mjeseci života prima i treću dozu PENTAXIM cjepiva te završava na bolničkom liječenju zbog recidiva opstruktivnog bronhitisa uz tahikardiju i tahidispneju, a tijekom boravka u bolnici razvija i upalu pluća iako prima 5 različitih lijekova – salbutamol, iptratropij bromid, prednison, antagonist leukotrienskih receptora i amoksicilin.

Nakon izlaska iz bolnice dobiva trajnu terapiju – Melarth, Flixotid, Ventolin.

Opstruktivni bronhitisi se nastavljaju i dalje uz krize disanja; s 2,5 godine života dobiva dijagnozu bronhijalne astme. Tijekom silnih obrada otkrivamo da ima izrazito povećane krajnike, kao i povećani treći krajnik iako nikad nije imao niti upalu grla niti upalu uha.

Djetetov govor jako zaostaje te se javlja poremećaj izgovora.

Nije primio više niti jedno cjepivo. Sve tri kobne doze cjepiva su Pentaxim.”

*

Donosimo još tri u nizu svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara…). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje (svjedočanstva od rednog broja 4. izvorno su objavljena na facebook stranici Glupače, pokrenutoj 7. svibnja 2018.). Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

* Ostala svjedočanstva: Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (2.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (3.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (4.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (5.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (6.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (7.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (8.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (9.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (10.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (11.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (12.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (13.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (14.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (15.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (16.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (17.);

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated