Aktivnosti

Skupine aktivnosti:

1. Informiranje javnosti:

  • objave i nastupi putem svih dostupnih medija: društvene mreže, internetska stranica udruge, zasebna internetska stranica projekta “Cijepljenje – pravo izbora”, tiskovine, radijske i tv-postaje;

  • organizacija javnih tribina i okruglih stolova;

2. Informiranje i edukacija članova:

  • radni sastanci, savjetovanje, seminari i radionice;

3. Suradnja s drugim udrugama u zemlji i inozemstvu

  • suradnja s građanskim udrugama, strukovnim udruženjima, lokalnom upravom i samoupravom, institucijama i ustanovama;

  • suradnja s udrugama iz zemalja u okruženju te iz zemalja članica EU.

Financiranje aktivnosti:

Sredstva za sve navedene aktivnosti prikupljaju se donacijama, a namijenjena su putnim troškovima, troškovima potrošnog materijala, poštanskim troškovima te eventualno ostalim troškovima prema potrebi projekta.

Provedene aktivnosti:

Neke od međunarodnih konferencija, javnih tribina, okruglih stolova i ostalih događanja, izravno ili posredno vezanih uz cijepljenje, na kojima su aktivno sudjelovali članice i članovi Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora, kao i zdravstveni i drugi stručnjaci koji podržavaju rad Inicijative te Hrvatske udruge roditelja aktivista:

Hrvatska premijera poznatog dokumentarca 10.11.2018.

U studenom 2018. organizirali smo hrvatsku premijeru svjetski poznatog dokumentarca “Vaxxed – from Cover-up to Catastrophe” u Splitu: https://cijepljenje.info/hrvatska-premijera-dokumentarnog-filma-vaxxed-from-cover-up-to-catastrophe/

Međunarodni susret u Austriji od 19. do 21.10.2018.

U listopadu 2018. sudjelovali smo na međunarodnoj konferenciji EFVV-a, koja organizacija već 20 godina nastoji europskoj javnosti približiti istinu o (ne)učinkovitosti i (ne)sigurnosti cjepiva: https://cijepljenje.info/osnazivanje-medunarodnog-pokreta/

“ZA slobodu izbora!” – Zagreb i Split, 9. travnja 2017.

Na Trgu Francuske Republike u Zagrebu i na Trgu Gaje Bulata u Splitu održana su mirna prosvjedna okupljanja roditelja i drugih građana koji su odlučili i na ovaj način odgovoriti represivnim mjerama zakonodavnog i zdravstveno-obrazovnog sustava te pritisku dijela medija koji nameću obavezu cijepljenja djece.

Prosvjedi u organizaciji Građanske inicijative STOP obaveznom cijepljenju u Republici Hrvatskoj okupili su nekoliko stotina ljudi koji su, “naoružani” transparentima, dali potporu zahtjevu za uvođenje preporuke, a ukidanje zakonske obaveze cijepljenja. Predstavnici Inicijative kratkim obraćanjima bili su jedinstveni u poruci: “Želimo živjeti u demokratskoj zemlji u kojoj će se poštovati sva ljudska i dječja prava!”

Više:

Poruka prosvjeda u Zagrebu i Splitu: “Cijepljenje treba biti odluka roditelja, utemeljena na njihovom slobodnom izboru!”

Cijepljenje: Video-izvještaji s prosvjeda “ZA slobodu izbora” održanih u Zagrebu i Splitu 9. travnja 2017.

Cjepiva – sigurnost pod upitnikom”Bruxelles, 9. veljače 2017.

Organizatori cjelodnevnog skupa bili su Europski forum za sigurnost cjepiva (European Forum for Vaccine Vigilance), čiji je član i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata, te francuska zastupnica u Europskom parlamentu Michele Rivasi.

Predstavnici iz Hrvatske bili su specijalistica interne medicine Lidija Gajski, dr. med., te biolog i imunolog Srećko Sladoljev, voditelj Odjela za istraživanje i razvoj Imunološkog zavoda u Zagrebu.

Izvještaj sa skupa: Bruxelles: Upitna sigurnost cjepiva

Medijski istupi naše Inicijative u 2017.

U emisiji RTL televizije “Na kavi kod Doris”, 1. listopada 2017. godine, na temu “Je li cjepivo za djecu korisno ili ne” s voditeljicom emisije Doris Pinčić Rogoznicom razgovarali su Nadica Bjelčić, majka troje djece, Vlado Šegon, djed dječaka koji je obolio od autizma i član GI “Cijepljenje – pravo izbora” i dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

*

U emisiji “Dobar dan, Hrvatska” na Prvom programu Hrvatske televizije, 28. rujna 2017. godine s voditeljima Danijelom Trbović i Franom Ridjenom o cijepljenju su razgovarale članice GI “Cijepljenje – pravo izbora”, liječnica Lidija Gajski i Nikolina Vincek, koja je najavila prosvjednu šetnju protiv obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj u Varaždinu 29. listopada 2017.

Cijepljen – biti ili ne biti?” – Zagreb, 7. prosinca 2016.

Na javnoj tribini gornjeg naslova, održanoj u Studentskom centru u Zagrebu, tim ‘PROTIV’ cijepljenja činile su dr. med. Lidija Gajski koja je pričala o preispitivanju cjepiva i njihovog omjera koristi i rizika te dr. vet. med. Ivana Delaš koja je govorila o nuspojavama i upozoravala na manjkavost zdravstvenog sustava u praćenju nuspojava cjepiva.

Tribinu “Cijepljen – biti ili ne biti?” organizirao je Studentski zbor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

*

“Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi” – Zagreb, 7. prosinca 2016.

Na poziv pučke pravobraniteljice, predstavnice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenataGrađanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora sudjelovale su na stručnom skupu: “Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi”.

pucka_pravobraniteljica_strucni_skup_7-12-2016

Predsjednica Udruge mr. Jasna Karačić, spec. psihoterapije, i članica GI-e Ivana Delaš, dr. vet. med., u Uredu pučke pravobraniteljice osvrnule su se na sustavno kršenje prava na informiranje po pitanju cijepljenja:

Obaveza cijepljenja se izjednačava s prisilom, to jest s pravom da roditeljima netko uskraćuje informacije ili još gore, zastrašuje ih i dovodi u zabludu!

Ukoliko se “informirani pristanak” (koji to de facto nije jer u njemu nisu navedeni SVI relevantni podaci) daje na potpis roditeljima koji sumnjaju u učinkovitost i sigurnost cijepljenja, onda taj isti trebaju potpisati i oni koji na trenutni sustav cijepljenja pristaju!”

“(Ne)opravdanost prisilne vakcinacije, medicinsko-etički, pravno-politički aspekti” – Beograd, 27. svibnja 2016.

prva-regionalna-konferencija-stop-obaveznoj-vakcinaciji-570x350

Prva regionalna konferencija posvećena temi “(Ne)opravdanost prisilne vakcinacije, medicinsko-etički, pravno-politički aspekti” održana je u Beogradu, 27. svibnja ove godine, u organizaciji UG “Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju” iz Srbije.

Lidija_Gajski_Beograd_27.5.2016._facebook.com_vakcineinfo

Na konferenciji su sudjelovali:

– dr. Lidija Gajski, dr. med spec. interne medicine (HRV);

– dr. Đula Rušinović Sunara,  dr. med spec. opće kirurgije (HRV) – Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata;

– dr. Jovana Stojković, dr. med spec. psihijatrije (SRB);

– dr. Aleksandar Radojević, dr. med spec. pneumofiziolog (SRB);

– dr. Nemanja Zarić, dr. med, spec. kirurgije (SRB);

– dr. Jagoda Savić, direktorica SOS telefona u Bosni i Hercegovini (BiH) – Udruženje roditelja teško oboljele djece;

– dr. Hajrija Mujović, doktor pravnih nauka, naučni savjetnik Instituta društvenih nauka (SRB) – Udruženje pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo Srbije “SUPRAM”;

– advokat Ivo Strujić, (SRB);

Primož Verbić (SLO) – “Evropski Forum za vigilanciju cepiva” (European Forum for Vaccine Vigilance – EFVV) i drugi.

*

Članice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, liječnice Đula Rušinović Sunara i Lidija Gajski te Ivana Delaš gostovale su 24. svibnja 2016. na Slavonsko-brodskoj televiziji (SBTV) u emisiji Klopka na temu obveze cijepljenja:

*

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata održala je 1. listopada 2015. u Zagrebu javno predstavljanje projekta “Cijepljenje – pravo izbora”

Pozvani su zainteresirani roditelji, svi pedijatri s područja Zagreba te predstavnici Ministarstva zdravlja, HZZO-a, epidemiološke službe HZJZ-a te medija.

Više: Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata održala je 1. listopada 2015. u Zagrebu javno predstavljanje projekta “Cijepljenje – pravo izbora”

*

“ZA slobodu izbora!” – Zagreb, 10. svibnja 2015.

za_slobodu_izbora

Građanska inicijativa “ZA slobodu izbora!” organizirala je 10. svibnja 2015. mirno prosvjedno okupljanje na Trgu Francuske Republike u Zagrebu za slobodu izbora pri donošenju odluke o (ne)cijepljenju djece u Hrvatskoj.

Prosvjed je okupio oko 200 roditelja iz Zagreba i drugih gradova Hrvatske, a osobnim sudjelovanjem podržali su ga, između ostalih, predsjednik političke stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić i imunolog dr. sci. Srećko Sladoljev.

Istoga dana i u isto vrijeme javni skupovi u organizaciji GI “Za slobodu izbora!” s istim ciljem održani su i u Dubrovniku i Puli. Javni skupovi protiv obaveze i prisile cijepljenja, a za poštivanje roditeljskog prava na slobodan informirani pristanak ili odbijanje cijepljenja upriličeni su 10. svibnja 2015. godine i u više gradova susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske (i nešto ranije Češke).

Pismo podrške skupu uputila je i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

*

U suradnji s udrugama Udruga mladih – Kaštela, Split Misli i Udruga roditelja s četvero i više djece Sinj u 2014. godini održan je niz tribina u Kaštelima, Splitu, Sinju, Metkoviću i Rijeci. Predavanja su održana u Zagrebu i Karlovcu.

U suradnji s institucijama pokrenuta je javna rasprava na temu obaveze cijepljenja, a sudjelovalo se i u javnoj raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti s prijedlogom izmjena i dopuna članaka Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim je predloženo da se uvede obaveza preporuke, a odluka o prihvaćanju ili odbijanju preporučene vakcinacije bude slobodan izbor pojedinca, odnosno roditelja / zakonskog skrbnika maloljetne osobe.

Razgovarano je s odgovornima u Ministarstvu zdravlja, epidemiolozima, pedijatrima i pravobraniteljicom za djecu.

Organizirana je zasebna Radna grupa unutar koje su raspoređene aktivnosti i odgovornosti za iste.

Redovito se razmjenjuju iskustva s roditeljima širom Hrvatske putem društvenih mreža te elektronske pošte.

Putem elektronske pošte i telefona omogućeno je savjetovanje i informiranje zainteresiranih pojedinaca, odnosno pomoć roditeljima koji imaju poteškoća zbog odgađanja i/ili odbijanja vakciniranja njihove djece.

Kontinuirano se prikupljaju i provjeravaju podaci o istraživanjima pojedinih cjepiva i njihovim nuspojavama. Prate se objave na temu vakciniranja, a posebno se prikupljaju dostupne objave o pravnim rješenjima te tumačenja međunarodnih akata i pravnih normi u pojedinim zemljama.

Ostvareni su kontakti s udrugama iz zemalja u okruženju s kojima razmjenjujemo iskustva.