Nuspojave

Izvor gornje ilustracije: Brošura o cijepljenju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Nuspojave smanjuju prihod farmaceutskoj industriji

farmakovigilancija1

“Farmakovigilancija je:

Umijeće i znanost praćenja kliničke sigurnosti lijeka u visoko uređenom okružju.

Stalno praćenje sigurnosti lijeka nakon dolaska na tržište.

Pretkliničko i kliničko ispitivanje sigurnosti lijeka.

Proces identificiranja i odgovora na probleme o sigurnosti lijeka.

Kontinuirano praćenje sigurnosti lijeka tijekom čitavog njegovom životnog ciklusa.”

farmakovigilancija2

Komentar na slajdove vam, vjerujemo, nije potreban! Samo podsjećamo što nam liječnici govore:

“Nuspojave cjepiva su blago povišena temperatura i crvenilo na mjestu uboda. Ono što je vaše dijete doživjelo nakon cijepljenja, SIGURNO NIJE od cjepiva, tek koincidencija.”

PB256626

Nuspojave na cjepiva Priorix i M-M-RVAXPRO protiv ospica (morbila), zaušnjaka (parotitis) i rubeole (rubele)

* Napomena: Ovaj tekst služi isključivo kao sredstvo informiranja o mogućim nuspojavama nakon primjene cjepiva.

Ne postoji način da se provjeri jesu li sve očitovane nuspojave cijepljenja doista i prijavljene. Uzevši u obzir ovu činjenicu, kao i uvjerenost većine liječnika u sigurnost cjepiva te njihovu nevoljkost da nuspojavu nakon cijepljenja prihvate (i prijave!) kao takvu, možemo samo pretpostaviti koji su stvarni postoci pojavnosti nuspojava cijepljenja. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, uvijek (i retrogradno) možete samostalno prijaviti nuspojavu na HALMED-ovim stranicama (sasvim na dnu imate uputu kako pacijenti sami mogu prijaviti nuspojavu).

U nastavku slijede isključivo službeni dijelovi uputa o cjepivima, s naglaskom na službeno priznate nuspojave navedene uz svako pojedino cjepivo. Izostavljene su kontraindikacije i detaljan sastav cjepiva koje su također sadržane u svakoj pojedinoj uputi i s kojima biste također morali biti upoznati prije nego što Vi ili Vaše dijete primite cjepivo.

dijete i pinija

M-M-RVAXPRO

M-M-RVAXPRO, cjepivo protiv morbila (ospica), parotitsa (zaušnjaka) i rubele (rubeole), živo. Proizvođač Merck Sharp&Dohme B.V. Nizozemska, nositelj odobrenja Merck Sharp&Dohme d.o.o. Zagreb

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego Vi ili Vaše dijete primite cjepivo.

Kao ni druga cjepiva, ni M-M-RVAXPRO možda neće potpuno zaštiti sve cijepljene osobe.

M-M-RVAXPRO sadrži sorbitol. Ako Vam je liječnik rekao da osoba koja se treba cijepiti ima bolest tzv. nepodnošenja nekih šećera, prije nego što primi ovo cjepivo treba se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Moguće nuspojave:

U više od 1 na 10 cijepljenih osoba: vrućica (38,5°C ili viša), crvenilo na mjestu injekcije, bol i oticanje na mjestu injekcije.

Modrica na mjestu primjene prijavljena je u 1 do 10 na 100 cijepljenih osoba.

Kratkotrajno pečenje i/ili bockanje na mjestu injekcije, bol i/ili oticanje zglobova (koje može biti prolazno ili kronično), osip, neuobičajeno potkožno krvarenje ili nastajanje modrica na koži i oticanje testisa.

Alergijske reakcije, konvulzije (napadaji) i upala mozga (encefalitis).

Liječnik ima potpuniji popis nuspojava za M-M-RVAXPRO.

* Napomena:

– Ovo cjepivo sadrži žive atenuirane viruse morbila i parotitisa uzgojene na stanicama pilećih embrija i žive atenuirane viruse rubele uzgojene na WI-38 ljudskim diploidnim fibroblastima pluća.

– U uputi za rekonstituciju cjepiva je navedeno: “Nemojte primijeniti rekonstituirano cjepivo ako primjetite da sadrži čestice ili se izgled otapala, praška ili rekonstituiranog cjepiva razlikuje od gore opisanog”, čime se subjektivoj vizualnoj procjeni zdravstvenog djelatnika prepušta ocjena ispravnosti cjepiva.

IMG_9870

Priorix

Priorix, cjepivo protiv morbila (ospica), parotitisa (zaušnjaka) i rubele (rubeole), živo. Proizvođač GlaxoSmithKline Biologicals, Belgija, nositelj odobrenja GlaxoSmithKline d.o.o. Zagreb.

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego što Vi ili Vaše dijete primite ovo cjepivo.

Kao što je slučaj sa svim drugim cjepivima, Priorix možda neće u potpunosti zaštititi sve koji su se cijepili.

Moguće nuspojave

Vrlo česte (javljaju se u više od 1 od 10 primijenjenih doza cjepiva *više od 10%): crvenilo na mjestu uboda, povišena tjelesna temperatura (38°C ili viša).

Česte (javljaju se u manje od 1 od 10 primijenjenih doza cjepiva *manje od 10%): bol i oteklina na mjestu uboda, povišena temperatura (viša od 39,5°C), osip (točkice), infekcije gornjih dišnih putova.

Manje česte (javljaju se u manje od 1 od 100 primijenjenih doza cjepiva *manje od 1%): infekcije srednjeg uha, oticanje limfnih žlijezda (u vratu, pazuhu ili preponama), gubitak teka, razdražljivost, neuobičajen plač, nemogućnost spavanja (nesanica), crvenilo, iritacija i suzenje očiju (konjuktivitis), bronhitis, kašalj, oticanje parotidnih žlijezda (podušne žlijezde slinovnice), proljev, povraćanje.

Rijetke (javljaju se u manje od 1 od 1000 primijenjenih doza cjepiva *manje od 0,01%): konvulzije koje prate vrućicu, alergijske reakcije.

Tijekom rutinske primjene Priorixa, u rijetkim slučajevima zabilježene su i sljedeće nuspojave: bol i upala zglobova, točkasto krvarenje ili krvarenje u obliku mrljica ili pojava modrica češće je nego normalno zbog smanjenja broja krvnih pločica (trombocita), iznenadne, po život opasne alergijske reakcije, upala moždanih ovojnica, mozga, leđne moždine i perifernih živaca, sindrom Guillan-Barré (uzlazna paraliza sve do paralize disanja), Kawasakijev sindrom (glavni znakovi bolesti su primjerice: povišena temperatura, osip kože, oticanje limfnih žlijezda, upala i osip sluznica usta i grla *autoimuna bolest), erythema multiforme (simptomi su crvene mrlje, često uz svrbež, slične osipu kod morbila, koje se najprije javljaju na udovima, a ponekad na licu i ostalim dijelovima tijela), sindrom sličan parotitisu ili morbilama, morbili slabijeg intenziteta (*napomena – prethodno u uputi stoji ova napomena: „Iako Priorix sadržava žive viruse, oni su preslabi da bi uzrokovali da zdrava osoba oboli od morbila parotitisa ili rubele), prolazno bolno oticanje testisa.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i moguće nuspojave koje nisu navedene u ovoj uputi.

* Napomena:

– Virusi u ovom cjepivu su umnoženi na stanicama pilećih embrija i na ljudskim diploidnim (MRC-5) stanicama.

U uputi za rekonstituciju cjepiva je navedeno: “Otapalo i rekonstituirano cjepivo treba prije primjene vizualno pregledati na prisustvo stranih čestica i/ili promjenu fizikalnih svojstava. U slučaju uočavanja takvih promjena, otapalo ili rekonstituirano cjepivo se ne smiju upotrebljavati”, čime se subjektivoj vizualnoj procjeni zdravstvenog djelatnika prepušta ocjena ispravnosti cjepiva.

zdrowe-jedzenie-jedzenie-witaminy_19-122220

Neuobičajene reakcije na cjepiva*

Znakovi na koje morate obratiti pozornost:

– Prodorni vrisak, nešto što nikad ranije niste čuli od svoje bebe. Traje satima, nekad i danima. Nemojte misliti da je to normalno, jer nije.;

– Izvijanje leđa, neobični položaji tijela. Može, ali i ne mora biti u kombinaciji s prodornim vriskom.;

– Epileptični napadi. Mogu biti slabi, toliko slabi da zapravo niti ne primijetite. Blagi trzaj ili čudan tupi pogled može biti epileptični napad.;

– Područje uboda toplo i crveno, osip ili otečene noge.;

– Beba koja povraća, letargična je i beživotna.;

– Ekstremna pospanost ili duga razdoblja u kojima beba ne reagira na podražaje.;

– Visoka temperatura (preko 39,5 °C).;

– Grčenje ili trzanje tijela, ruke, noge ili glave.;

– Gledanje “u križ”.;

– Slabost ili paraliza bilo kojeg dijela tijela.;

– Gubitak kontakta očima ili socijalnog kontakta i svijesti o okolini.;

– Gubitak tjelesnih vještina poput kotrljanja, sjedenja ili stajanja.;

– Gubitak vida ili sluha.;

– Nemir, hiperaktivnost i gubitak koncentracije.;

– Poremećen san što dovodi do promjene rasporeda spavanja i budnosti.;

– Udaranje glavom, možda u kombinaciji s iznenadnom potrebom da se ponavljaju radnje poput mahanja rukama ili vrtnje oko svoje osi.;

– Bol u zglobovima ili slabost u mišićima.;

– Kronični umor i nemogućnost da išta uradi a da se ne umori.;

– Gubitak pamćenja – dijete se čini izgubljeno ili zbunjeno.

* Izvor: specialhappens.com

Obratite pozornost što se o nuspojavama navodi u uputama proizvođača cjepiva

Pojedine upute proizvođača na hrvatskom jeziku su skraćene u odnosu na proizvođačev izvornik na engleskom jeziku, čime prikrivaju određene nuspojave (ali i neke dodatke cjepivu i druge podatke) bitne pri donošenju slobodne informirane roditeljske odluke o (ne)cijepljenju.

Napisi u sredstvima javnog priopćavanja o nuspojavama cijepljenja

Opasnosti cijepljenja – Zašto nitko ne govori o već poznatim i dokazano štetnim nuspojavama? (Hrvatski fokus, 11. travanj 2014.)

https://www.youtube.com/watch?v=GO2i-r39hok

Gardasilov požar u Danskoj

U ožujku 2015. na danskoj nacionalnoj televiziji TV2 prikazan je dokumentarni film (“De vaccinerede piger” / “Cijepljene djevojčice”, u prilogu!) o djevojkama koje sumnjaju da su nakon cijepljenja cjepivom protiv HPV-a, Gardasilom, doživjele teške nuspojave. Odmah nakon prikazivanja počele su se javljati djevojke s gotovo identičnim pričama.

Više o nuspojavama cjepiva Gardasil protiv HPV-a doznajte iz napisa Gardasilov požar u Danskoj.

encefalitis1_Merck

Gornji video: Liječnik Michael Farley govori, između ostaloga, i o encefalitisu kao nuspojavi cijepljenja

Encefalitis je kao nuspojava naveden u većini uputa proizvođača o cjepivu

U priručniku farmaceutske tvrtke Merck se, između ostaloga, ističe:

“Encefalitis je upala mozga koja se dogodi kad virus izravno inficira mozak ili kad virus, CJEPIVO ili nešto drugo, potakne upalu. Može biti zahvaćena i leđna moždina, što za posljedicu ima poremećaj koji se naziva encefalomijelitis.

Encefalitis se može pojaviti na sljedeće načine:

1. Virus izravno inficira mozak.

2. Virus ili cjepivo potaknu reakciju zbog koje imunosni sustav napada tkivo mozga (autoimuna reakcija).”

  • Više: Iz Merckova priručnika: “Encefalitis je upala mozga koja se dogodi kad virus izravno inficira mozak ili kad virus, CJEPIVO ili nešto drugo, potakne upalu”

Bullying_by_KungFuPlum

Alergija na cjepiva

“U cjepivima se, osim aktivnih tvari (tvar kojom cijepimo), nalaze i potencijalno štetne, alergogene tvari”, ističe prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med., pročelnik Odjela za pulmologiju u Kliničkoj bolnici “Dubrava” u Zagrebu u ulomku “Alergija na cjepiva” napisa “Alergije na lijekove i cjepiva”.

*

Praćenje nuspojava cjepiva u Hrvatskoj

Analizom uputa samo jednog cjepiva koje dobivaju naša djeca prema kalendaru obveznog cijepljenja (niže u prilogu), razvidno je koliko se u Hrvatskoj apsolutno zanemaruje prijavljivanje nuspojava cijepljenja.

Za ilustraciju uzimamo samo tzv. 6u1 cjepivo (protiv difterije, tetanusa, hripavca, hepatitisa B, poliomijelitisa, haemophilusa influenzae tip b) koje se daje tri puta u prvoj i jednom u drugoj godini života.

 Hexacima – razvrstavanje nuspojava po učestalosti

Ako uzmemo u obzir (gornju) tablicu za razvrstavanje nuspojava po učestalosti, navedenu u uputi cjepiva Hexacima (Hexaxim, Hexyon), i ako se za kalkulaciju uzme podatak iz službenih izvješća HZJZ-a da se godišnje cijepi oko 34.000 djece, ispada da bi, čak i uz najoptimističnije izračune, od onih najčešćih do iznimno rijetkih nuspojava trebalo biti svake godine preko 15.000. (Napominjemo, ovo je izračun za SAMO JEDNO cjepivo u kalendaru.) Donja tablica to zorno prikazuje.

 Podaci o nuspojavama cjepiva uzeti iz upute za Hexacimu, a podaci o prijavljenim nuspojavama iz službenog izvješća HZJZ-a

Liječnike na prijavljivanje nuspojava obvezuje čl. 145 Zakona o lijekovima (NN 76/2013) iz kojeg proizlazi i Pravilnik o farmakovigilanciji (83/2013NN).

Međutim, kazne propisane za liječnikovo neprijavljivanje nuspojava samo su mrtvo slovo na papiru jer se u našem zdravstvenom sustavu ne zna točno niti tko je nadležan nadzirati prijavljuju li se te sumnje, a sudeći prema broju godišnje prijavljenih nuspojava, naši liječnici nisu baš nešto sumnjičavi. Kako se onda može tvrditi da je “neosporno znanstveno utvrđeno da je rizik od nuspojava daleko manji od rizika obolijevanja od bolesti protiv kojih se cijepimo” (iz “Deklaracije o važnosti cijepljenja”) ako se nuspojave prate i bilježe na gore opisan način?

Ukratko, nuspojave se u Hrvatskoj ne prijavljuju, a tvrdnje da su cjepiva sigurna, temeljene na takvom sustavu farmakovigilancije, potpuno su netočne te dodatno potpiruju sumnje i nepovjerenje zabrinutih i odgovornih roditelja u čitav zdravstveni sustav.

Više: Praćenje nuspojava cjepiva u Hrvatskoj