Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (27.)

D. N. (3.8. i 3.9.):

“Ja i suprug imamo troje malih anđela:

Petra, 2004. godište. Apgar 10/10. Cijepljena je redovno do 6-og razreda osnovne škole.

Prva reakcija je bila nakon prvih cjepiva, s 3 mjeseca (Hiberix, Di-Te-Per) dobiva alergiju na mljeko, slab napredak u kilaži, konstantna povraćanja, želučana nervoza, znojenje ruku i stopala (doslovce je znoj kapao). Izrazito boležljiva, svaka dva tjedna na antibiotiku. Zvog preniske kilaže (poremećaj u prehrani) ima česte napadaje acetonemije (želučane kontrakcije, povraćanje koje traje po 15 dana bez stanke). S 12 godina u privatnoj poliklinici dobivamo dijagnozu Acetonemija, uslijed lošeg napredovanja u kilaži. Sve prestaje oko 13. godine. Zadnje cjepivo je primila s 11 godina. Danas je dobro. 

Juraj, 2007. godište. Apgar 10/10. Cijepljen je zadnji put pred školu na sistematskom.

Reakcije na cjepiva s godinu dana, plač i temperatura. Na cjepivo s dvije godine reagira povlačenjem u sebe. Danas ga tretiraju kao hiperaktivca (ADHD), iako smo na pretragama i sumnjamo na Aspergerov sindrom koji se vrlo često skriva ispod dijagnoze ADHD.

Jakov, 2011. godište. Apgar 10/10. Zadnji put cijepljen s godinu dana, zdrav, ne zna kako izgleda doktor. Na sistematskom za školu doktoru je rekao da su cjepiva opasna i da mama neće riskirati!

A.B. (3.10.):

“Prije rođenja prvog djeteta počela sam razmišljati o cijepljenju i istraživati jednu i drugu stranu priče. Nisam, na sreću, imala ni jedno bliže iskustvo težih nuspojava cijepljenja. Iako sigurna u svoju odluku, nisam imala značajniju potvrdu svog mišljenja, pa je to bio glavni razlog zašto se u startu nisam najbolje snašla.

Svoje prvo dijete, curicu, dopustila sam cijepiti u rodilištu iz straha od samog boravka u bolnici. Porod je prošao u redu, mada mi uvijek zvone riječi pedijatrice kad je pregledavala moju bebu: “Ovo je jedna krhka nježna bebica.”

Krhku i nježnu bebicu su cijepili protiv hepatitisa B i tuberkuloze i to je za mene bio teži trenutak od samog poroda. Premda, znala sam da je to sad i nikad više.

Prvi problemi počinju s njenih 4 mjeseca u vidu teških alergijskih reakcija dermatitisa na licu, guzi, alergijskog kašlja uz crvenilo i svrbež očiju, kašlja koji bi uvijek završavao povraćanjem. To se prvi put javilo u veljači te nastavilo do danas javljati u veljači pa do svibnja, a nekad i u zimskim mjesecima.

Rebeka danas ima 3 i pol godine. Svake godine nekoliko puta, a naročito u veljači, ima opstruktivni bronhitis. Do sada je već dva puta bila na RTG snimanju pluća. Nakon svakog napada kašlja povraća jer nije u mogućnosti izbaciti toliku sluz.

Alergijske testove smo radili i oni ne pokazuju alergije. Jednako tako s njenih mjesec dana primjećujem natečenu žljezdu (limfni čvor) iza uha, koji dan danas pratimo, a koji je navedena nuspojava za cjepivo ENGERIX B koje je moje dijete primilo.”

*

Donosimo još tri u nizu svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara, …). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje (svjedočanstva od rednog broja 4. izvorno su objavljena na facebook stranici Glupače, pokrenutoj 7. svibnja 2018.). Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

** Ostala svjedočanstva: Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (2.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (3.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (4.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (5.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (6.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (7.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (8.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (9.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (10.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (11.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (12.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (13.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (14.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (15.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (16.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (17.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (18.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (19.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (20.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (21.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (22.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (23.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (24.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (25.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (26.);

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated