Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (25.)

Anonimno (3.3.):

“Starija kćer Marija, rođena je 2011. godine. Apgar 10/10. Kao prvo dijete nisam nikada dovodila u pitanje cijepljenje, apsolutno sam vjerovala doktorima, a i pričama naših majki, baka, jer smo i mi svi cijepljeni (doduše u naše doba nije bilo današnjih koktel cjepiva). Kada smo došli iz rodilišta znam da je dijete imalo jake napadaje vrištanja, grčenja, no pedijatar je pri pregledu rekao da je riječ o grčevima i da je to sve normalno.

Listopad 2011.: primamo cjepivo PENTAXIM. Tijekom 2012.: docjepljivanje istim, nakon čega razvijamo atopijske dermatitise po rukama i nogama. Tada, ponavljam, zbog povjerenja u doktore niti ne sumnjam u mogućnost reakcije na cjepivo, pedijatar sumnja na alergije i propisuje nam kortikosteroidnu terapiju.

Dijete sa 7 mjeseci započinje s poteškoćama opstipacija – zovem pedijatra, odlazim na sistematske preglede i žalim se na konstipacije gdje dobivam odgovor da je normalno da dojeno dijete nema stolicu i do 14 dana. 

Rujan 2012.: primamo cjepivo PRIORIX. Dijete sve više počinje dobivati opstipacije, u isto vrijeme zamjećujem naravno i ja, a zatim bake, djedovi, kako dijete ima “premekane nogice”. U periodu od 12 mjeseci moje dijete se ne može niti posjesti, a na nogicama se ne može održati. Odlazim na pregled kod pedijatra, zaključak – lijeno dijete kojemu treba dati vremena, a za upit o opstipacijama – ništa strašno samo joj omekšavati hranom stolicu. Slušam preporuke pedijatra, borimo se s opstipacijama, čekamo da dijete krene motorički razvoj.

U tome periodu kreće za mene najveći šok – dijete PRESTAJE JESTI! Dijete koje je bilo uredne težine i uzimalo svoje obroke prestaje jesti, samo pije tekućinu. Opet, kako su nam rekli, upali smo u neku njihovu fazu lijenosti i to će sve proći.

Prosinac 2012.: dijete se zaprima u KBC, dosta nam je čekanja da prođu faze, ustanovljene nutritivne alergije te hipotonija nepoznatog uzroka (krvarenje na mozgu 2. stupnja). Obrađena je genetski i metabolički gdje su nalazi bili uredni, nije ništa naslijeđeno. Obrađena i s gastroenterološke strane, neurološke, metaboličke, psihijatrijske, pedagoške nitko ne vidi razloza zbog čega dijete odbija hranu. Pada kilaža, i upada u energetsko nutritivni deficit. Pitaju mene zašto je dijete toliko dugo čekalo na EEG mozga, koji se inače radi po rođenju?! A pedijatricu koja to dijete vidi svako malo i čija je to struka i znanje nema odgovornost za ništa.

Kao roditelji cijepili smo dijete po preporukama doktora, a naše su snage bile usmjerene pomoći djetetu u razvoju motoričkih deficita i rješavanju gastroeneteroloških problema, odnosno pokušati nahraniti dijete i dalje slijepo vjerujući struci.

U siječnju 2013. pedijatrica zaključuje da dijete (koje je imalo 2 upale grla) zbog čestih upala grla treba docijepiti i cjepivom protiv pneumokoka. Unatoč nalazima specijalista i težem općem stanju cijepi dijete.

Isti dan dijete je 20.01.2013. cijepljeno s 2 cjepiva; SYNFLORIX i cjepivo Pentaxim 5/I (tzv. revakcinacija) oko 12:30 sati. Napominjem, u to vrijeme dijete je bilo staro 18 mjeseci, motorički deficit je bio velik – dijete se nije moglo ni posjesti, a jela je miksanu hranu uz velike teškoće gutanja.

Nakon cijepljenja oko 13 sati dolazimo kući, dijete je jako pospano i utonulo je u čvrst san. Meni kao majci taj je san bio čudan, dijete je postalo izrazito blijedo u licu, tijelo je bilo mlohavo, okice kao u stanju nesvijesti – laički rečeno izokrenute. Kući smo bili suprug, baka i ja i budili smo je oko 30 minuta. Nakon buđenja dijete je bilo dezorijentirano, i počela je povraćati. Povraćanje je trajalo 2 dana sa stanjem slabosti.

U stanju šoka, straha odmah sam znala uzrok – CJEPIVO! Tada sam samo rekla Bože probudi mi je i nikada više je neću cijepiti, nikada!!

Odmah sam nazvala doktoricu telefonskim putem da bi mi ista rekla da se kćer sigurno prejela kolača pa joj je muka i zato povraća! Napominjem u toj fazi dijete je hranjeno isključivo miksanom hranom zbog izrazito teškog gutanja gdje bi jedan obrok trajao od 2-3 sata! Ubrzo smo počeli dobivati teške i česte upale grla. Kada sam podsjetila da je cijepljena protiv pneumokoka i pitala zbog čega onda dobiva tolike upale grla odgovor je bio: “Mama, cijepivo štiti od 10 najčešćih pneumokoka, a oko nas ih je na tisuće i nikada ne znate kojim se dijete zarazi.”

Liječnica, koliko je nama poznato kao roditeljima, nije prijavila HALMED-u nuspojave cjepiva jer smatra da isto nije nuspojava cjepiva!

Kod specijalista kod kojih se dijete prati navodila sam kroz povijest bolesti i što se dogodilo nakon zadnjeg cijepljenja. Neki su mi odlučno rekli da isti simptomi nikako ne mogu doći od cjepiva, dok su neki rekli da se djetetu nadalje stavi odgoda cijepljenja!

Napominjem, vjerujemo struci pa smo ostajali kao roditelji šokirani kada bi nas specijalisti pitali: “A zašto je dijete isti dan cijepljeno s 2 različita cjepiva, osnovno revakcinacija i dodatno?!” Postavljaju upit meni kao majci koja već imam dijete s teškoćama u razvoju – i u strahu i mukama se borim pomoći djetetu – a ne pedijatrici koja provodi cijepljenje i medicinski je upućena u zdravstveno stanje djeteta te smatra da je to za dijete najbolje?!

Po različitim reakcijama liječnika i postavljanju teza meni kao majci – ZAŠTO je cijepljena u toj fazi, 2 cjepiva, neurološki deficit … odlučno odgađam daljnje cijepljenje. Na daljnje pretrage oko nuspojava cjepiva nismo išli jer je pedijatar odlučno odbijao priznati nuspojave kod djeteta kao produkt cijepljenja. Samo dio nuspojava koje sam odmah rekla doktorici je upisan u knjižicu cijepljenja. Postignuti da nam se upiše i taj dio bilo je teško izvesti; ostvareno je tek 3 godine nakon cijepljenja.

Dijete je 2016. dobilo bronhijalnu astmu, i imalo napade spazma. Prvi napad je bio toliko jak da je doslovce bio ugrožen život. Trenutno je na redovitoj terapiji kortikosteroida, razvilo je alergiju na; grinje, trave, ambroziju, dlaku mačke, alternariu, pelud kukuruza, lješnjak, orah, kikiriki, histamin, CAVE KALVOCIN, AMOXIL.

Zanimljiva je činjenica da se nijedan doktor ne usudi djetetu dati penicilin (na njega je reagirala također pospanošću, te otežanim disanjem praćenim otečenim licem i vratom). Odmah je zaključeno – bez provedenoga testa preosjetljivosti da se djetetu obustavi penicilin u budućnosti. A što je sa sumnjom na nuspojave cjepiva? Zar nakon svega što se dogodilo nema nikakve opasnosti niti odgovornosti po liječnicima i nadalje cijepiti dijete?

Ove smo godine posjetili doktora školske medicine koji zaključuje da ja kao majka vidim probleme koji kod djeteta ne postoje! Da je moje dijete, citiram, “dijete sa greškom imuno koda”, da se mora cijepiti i da ista doktorica ne može preuzeti odgovornost ukoliko se nakon cijepljena djetetu nešto dogodi.

Na moje usmeno iznesene nuspojave koje smo zadobili tog dana u siječnju 2018. doktorica školske medicine se doslovce smijala! Tražila sam da se na djetetu provede i test preosjetljivosti, na što mi je ista odlučno rekla da to ne postoji i da nigdje na svijetu to nije moguće provesti!

Doktorica je rekla da u 20 godina koliko radi kao dr. školske medicine nije doživjela ijednu nuspojavu cjepiva na djeci. Odgovorila sam joj – naravno da niste kad se evo i na moje doživljene nuspojave ismijavate i ne priznajete ih!

Dijete odgađamo cijepiti, kao roditelji tražimo zaštitu djeteta u cijelosti, mogućnost testiranja djeteta na testove preosjetljivosti koji bi zaštitili dijete od postojanja i najmanje mogućnosti štetnih utjecaja na dječji organizam.

I na kraju, sada bih kao odgovorna majka trebala lagodno drugo dijete odvesti na cijepljenje? Dio medicinske struke mi usmeno kaže da prvo dijete više ne cijepim, dok me drugi dio ismijava?

Sretna sam što smo završili i na ovome, ostala nam je astma, hipotonija s kojom živimo iz dana u dan te problemi gutanja, naša 3 obroka traju i do 6-7 sati na dnevnoj bazi, a dijagnoza je – teškoće pri hranjenju, uzrok nespecificiran.

Nadam se i vjerujem da smo na ovome stali, jer nam je svega bilo i previše, najviše naravno djetetu.

Nakon svega proživljenoga, odlučili smo da se naša djeca više neće cijepiti na ovaj neodgovoran i nesiguran način, a mi smo spremni snositi sve posljedice. Sretna sam što mi je dijete živo i što smo se i ona i ja izborile za donekle normalan život, a samo ja znam koju je žrtvu pri tome podnijelo dijete, ja i čitava naša obitelj.”

D. S. (3.4.):

“Cjepivo u prvom razredu osnovne škole. Liječnica primjeti da dijete nije cijepljeno s 4 god, paljba po meni. Nisam pojma imala da smo propustili, niti sam sumnjala u cjepiva. Cijepi ga prvo s tim cjepivom koje je trebao dobiti s 4 godine, pa nakon mjesec dana s redovnim.

Nakon 15-tak dana dijete dobiva prvi napad epilepsije, zatim drugi pa treći, grand mal. Već 5 godina je na terapiji s 5 tableta na dan, nalazi i dalje sa šiljcima, a o dijagnozama koje se samo redaju nakon toga da ne govorim.

Dva tjedna nakon što je primio navedena cjepiva imao je prvi napad epilepsije, kratko je trajalo. Znala sam da nešto nije kako treba, ali su me uvjerili da paničarim. Drugi napad je bio identičan. Ali treći je bio grand mal. Nisam znala što se događa, trajalo je oko 5 minuta, izokrenute oči, tremor i grčenje cijelog tijela.

Tada sam povezala (a i liječnici) ona ranije kratkotrajna trzanja i grčenja. Nisam to tada povezala s cjepivom, dok jednom, sasvim slučajno, nisam naletjela na nuspojave cjepiva. Što sam više čitala, proučavala i tražila savjete bila sam sve sigurnija u to da je od cjepiva.

Zdravstveni djelatnici, većina njih, tvrde da nema veze s cjepivom, ali ima i onih koji kažu da je sigurno od njega.

On od oko 6. mjeseca života ima velikih problema s upalama dišnih puteva, puno antibiotika je popio, psihološki razvoj je lošiji, a sada smo došli (pogotovo nakon ovih napadaja i lijekova) do socijalne anksioznosti i depresije i poremećaja koncentracije.

Redovno je bio cijeplljen do 8. godine. Odlučila sam uzeti stvari u svoje ruke, idemo na bolje po malo i ne cijepimo se više.”

*

Donosimo još dva u nizu svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara, …). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje (svjedočanstva od rednog broja 4. izvorno su objavljena na facebook stranici Glupače, pokrenutoj 7. svibnja 2018.). Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

** Ostala svjedočanstva: Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (2.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (3.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (4.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (5.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (6.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (7.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (8.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (9.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (10.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (11.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (12.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (13.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (14.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (15.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (16.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (17.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (18.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (19.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (20.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (21.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (22.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (23.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (24.);

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated