Odgovori zdravstvenih ustanova

Pitanja i odgovori – Odjel za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje HZZJZ-a

Na niz pitanja odgovore nudi Odjel za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Službe za epidemilogiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ) na internetskim stranicama HZZJZ-a koje se odnose na prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje.

Tu, između ostaloga, možete doznati kakav je Kalendar kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj u tekućoj godini, upoznati Program obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj u 2014-2016. godini (PDF) te Program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom od: tuberkuloze, hepatitisa A i B, bjesnoće, žute groznice, kolere, trbušnog tifusa, tetanusa, malarije, streptokokne bolesti, haemophilus influenzae – invazivne bolesti i meningokokne bolesti u 2014-2016. godini (PDF), ali i steći uvid u odgovore koje nude epidemiolozi Zavoda vezane uz razna pitanja o cijepljenju, sastavu cjepiva, kontraindikacijama za cijepljenje,…:

Pitanja i odgovori o cijepljenju 1 (PDF)

Pitanja i odgovori o cijepljenju 2 (PDF)

Pitanja i odgovori o cijepljenju 3 (PDF)

Pitanja i odgovori o cijepljenju 4 (PDF)

Pitanja i odgovori o cijepljenju 5 (PDF)

medic-563425_1280

Pitanja i odgovori – dr. sci. Bernard Kaić, HZZJZ

Na niz pitanja vezanih uz porast broja roditelja u Hrvatskoj koji odbijaju cijepiti dijete odgovorio je za internetski magazin Kameleon dr. sci. Bernard Kaić, dr. med., voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Službe za epidemiologiju HZZJZ-a, u napisu O cijepljenju djece u Hrvatskoj s gledišta javnozdravstvene zakonske obaveze, kažnjavanja roditelja koji ne žele cijepiti dijete/djecu, kao i mogućim promjenama u pristupu po tim pitanjima, objavljenom 20. studenog 2013.

medic-563423_1280

Pitanja i odgovori – tribina “Cijepljenje i borba protiv zaraznih bolesti i karcinoma”

Tribina “Cijepljenje i borba protiv zaraznih bolesti i karcinoma” održana je 24. siječnja 2012. u Zagrebu u organizaciji Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja te Europske udruge raka vrata matrnice (ECCA) uz potporu Instituta Ruđer Bošković.

Medicinske kontraindikacije za cijepljenje prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Donosimo pitanja roditelja i odgovore liječnika Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji se odnose na medicinske kontraindikacije za cijepljenje. Preporučamo za pozorno čitanje i promišljanje roditeljima koje zanimaju mogućnosti dobivanja odgode ili medicinskog izuzeća za cijepljenje. Naime, prema ECDC-u, čije preporuke slijedi i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, postoji svega nekoliko medicinskih kontraindikacija za cijepljenje.

*

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dr. sc. Bernard Kaić dr. med. i Vesna Višekruna Vučina, dr. med.: Protokol nadoknadnog cijepljenja (PDF)

*

Dokumenti vezani uz nuspojave cijepljenja

Definicije neželjenih reakcija nastalih nakon cijepljenja (PDF) – Smjernice za zdravstvene djelatnike uključene u provedbu programa cijepljenja objavljene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za kontrolu imunobioloških preparata