Najčešće dvojbe

Roditelji u Hrvatskoj koji žele odbiti ili odgoditi cijepljenje susreću se s brojnim dvojbama vezanim uz ostvarenja toga prava, ali i moguće pravne i druge posljedice odbijanja ili odgađanja cijepljenja.

Većinom ponavljaju ista ili slična pitanja, no na mnoga od njih nije moguće jednoznačno odgovoriti, pogotovo ne na način pravnog savjeta u smislu preporuke postupanja. Iskustvo pokazuje da postupci prema roditeljima i posljedice za njih mogu biti različiti te stoga i odgovori na iste upite mogu biti drugačiji.

article-crying-or-colicky

Ponuđeni odgovori na najčešća pitanja slijedom navedenoga ne predstavljaju pravne preporuke, već isključivo služe kao obavijest roditeljima o “stvarnom stanju stvari” i smjernice za lakše snalaženje u izboru mogućeg postupanja u odnosu prema “sustavu obaveznog cijepljenja”.

Vrijedno je također znati što pojedini zdravstveni i pravni stručnjaci predlažu po pitanjima obrazovanja o cjepivima i cijepljenju, kao i odbijanja ili odgađanja cijepljenja. Pristupi i preporuke pri tome mogu biti raznoliki, no tek uvidom i u “lice i naličje” cijepljenja moguće je steći cjelovitu sliku, razviti nepristran i odgovoran stav te donijeti slobodnu odluku o (ne)cijepljenju.