Dokumenti

Dokumenti vezani uz osnovne informacije o cijepljenju

Kalendar kontinuiranog cijepljenja u Hrvatskoj za razdoblje 2019. – 2021.:

Program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj 2019.-2021. (PDF)

Provedbeni program obveznog cijepljenja u 2019. godini, možete pronaći ovdje.

Upute proizvođača cjepiva (sastav, kontraindikacije, nuspojave, …)

Nismo se žurili s objavom novog obveznog programa cijepljenja, budući da smo tek jučer zaprimili odgovor HZJZ-a da su “postupci nabave cjepiva prema Trogodišnjem programu obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj u 2019.-2021. u tijeku” te isti stoga NISU bili u mogućnosti dostaviti nam podatke o nazivu odabranog cjepiva, proizvođaču i serijskom broju koje smo tražili.

Upitali smo ih:

Koje je pravno obrazloženje HZJZ-ove odgode cijepljenja protiv pneumokoka do 1. travnja 2019. (https://www.vecernji.hr/…/oba-proizvo-aca-cjepiva-prigovara…)?

Tko snosi odgovornost i s kojim sankcijama za odgodu tj. nemogućnost provedbe Trogodišnjeg programa obveznih cijepljenja, a zbog nedostupnosti cjepiva na nacionalnoj razini?

Čekamo odgovore.

Dokumenti vezani uz pravne informacije namijenjene pedijatrima

Pedijatrijski kutak (PDF) sadržava objedinjene pravne informacije koje su, uz dodatnu dostupnost istaknutih priloga, objavljene i u rubrici Pedijatrijski kutak, a koje su namijenjene prvenstveno pedijatrima, ali i epidemiolozima, imunolozima, sanitarnim inspektorima i svima zainteresiranima.

Dokument 3 u 1

Roditelji i zakonski zastupnici maloljetnog djeteta dokumentom Uzorak 3u1_update sijecanj 2019 (PDF), odnosno dokumentom Uzorak 3u1_Rodiliste_update sijecanj 2019 (PDF), podnose pedijatru ili drugom liječniku cjepitelju svojeg djeteta: 1. molbu za informirani pristanak, 2. zahtjev za utvrđivanje preosjetljivosti na komponente cjepiva, 3. zabranu vezanu uz institut liječničke tajne i zaštitu pacijentovih podataka.

Napomena: 3u1 dokument je zaštićen, što znači da se može samo čitati i prepisivati, ali se ne može printati. Namjena je detaljno ga objasniti na Radionicama koje ćemo uskoro opet početi organizirati.

Ako se učlanite u udrugu, poslat ćemo Vam na mail 2u1 dokument koji možete isprintati. Izradili smo 2u1 za svako cjepivo koje se koristi u RH. Trenutno izrađujemo automatiziran način dostave obrazaca 2u1 za sva cjepiva samo članovima udruge.

Dokumenti vezani uz pravo na pristup informaciji

Zakon o pravu na pristup informacijama (PDF) propisuje da se Zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informaciji (PDF) podnosi tijelu javne vlasti, a ono je dužno odlučiti o zahtjevu u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Dodatne obavijesti u vezi podnošenja Zahtjeva objavljene su na službenom portalu Povjerenik za informiranje.

Popis tijela javne vlasti (PDF) kojima se upućuje gornji Zahtjev

Dokumenti vezani uz pravo na odgađanje ili odbijanje cijepljenja

Izjava o odbijanju kojom se odbija preporučeni dijagnostički, odnosno terapijski postupak Hrvatske liječničke komore (PDF)

Mišljenje Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) o prisilnom cijepljenju:

 Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLZ - 2012.

Dokumenti vezani uz nuspojave cijepljenja

Definicije neželjenih reakcija nastalih nakon cijepljenja (PDF) – Smjernice za zdravstvene djelatnike uključene u provedbu programa cijepljenja

Dokumenti vezani uz pravo na prijavu nuspojava cijepljenja

Obrazac za prijavu nuspojave za pacijenta (DOC)

Obrazac za prijavu nuspojave za pacijenta (PDF)

Dokumenti vezani uz podršku uvođenju neobaveznog cijepljenja u Hrvatskoj

Željko Poljak, prof. dr. sci., alergolog i klinički imunolog: Cijepljenje? Da, ali… (PDF), Liječnike novine, broj 105 iz prosinca 2011.

Lucija Tomljenović, dr. sci., biokemičarka: Podrška ukidanju obaveznog cijepljenja u Hrvatskoj (PDF)

dr._Lucija_Tomljenonovic_dopis_podrske_538

Peticije

Peticija za neobavezno cijepljenje u čitavoj Europi Europskog foruma za vigilanciju cjepiva (u Hrvatskoj u suradnji s Hrvatskom udrugom za promicanje prava pacijenata i Građanskom inicijativom Cijepljenje – pravo izbora)

Peticija za neobavezno cijepljenje u Hrvatskoj Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora

EFVV_logo

Popis organizacija (PDF) u svijetu koje se zalažu i promiču neobavezno cijepljenje (stanje 2015.)