Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (16.)

E. R. (2.2.):

“A. R., 8 i pol godina (rođen 24.08.2009.). Primio prvo cjepivo 25.8.2009. BCG

27.10.2009. dobiva prvu dozu Hexe da bi 11.12.2009. dobili dijagnozu Distoni sindrom. Prije date dijagnoze Distoni sindroma, uočila sam da mi je dijete čudno pod rukama. Mekan kao plišana lutkica, kao kada onu krpenu lutku držite u ruci pa joj svi udovi vise, vrat/glava, e takav je bio moj bebać!

Sa strahom sam išla pedijatru jer sam instiktivno znala da nešto nije u redu, no ona je bila prilično hladna, šutljiva, obavila je pregled djeteta i dala uputnicu da se javimo fizijatru. Toliko o njenoj pomoći / razgovoru / razumijevanju, a nedaj Bože da smo u pitanja doveli cijepljenje. 

On se sa svojih 6 mjeseci još uvijek ne može samostalno okretati s leđa na trbuh, što je djeci te dobi koje nemaju motoričkih poteškoća izuzetno laka radnja. No eto, moj dragi bebać nije mogao. I puno je spavao, da jako puno. I to mi je bilo sumljivo. “Draga mama, pa djeca te dobi i tako samo spavaju”, rekli bi ONI. Da vam dijete plače cijelu noć, isto bi rekli: “Takvo vam je dijete te dobi, prihvatite to!”

Pedijatrica je negativno odgovorila na moj upit bi li okidač za njegovo stanje moglo biti cijepljenje. Odmahnula je rukom, tipa: “Joj mama ne dramite!” Sjećam se da me neka tiha jeza uhvatila na tren i nisam prepoznala taj “znak”, to upozorenje. Ipak je ona LIJEČNIK, netko toliko iznad mene.

Idemo do njegovih godinu dana u bolnicu na fizikalnu te još plaćamo privatno vježbe s fizioterapeutom! Bilo ga je bolno gledati kako se muči na vježbama, ali je maleni strpljivo to odrađivo. Kada je dijete navršilo godinu dana, ukidaju mu fizikalnu terapiju u bolnici te mi još privatno nastavljamo vježbati do njegove 4-te godine. Oko treće godine je pokazao otpor i nije htio surađivati s fizioterapeutkinjom, teško mi ga je bilo navesti na suradnju, čak su me te njegove čudne promjene ponašanja navele da pomislim na svašta.

23.12.2009. idemo u Polikliniku dr. Sabol na ultrazvuk glave, ponavljamo ga 17.06.2010.

28.12.2009. dobiva drugu dozu Hexe da bi 3.01.2010. završili na Hitnoj jel je dobio urtikariju po leđima i kao terapiju dobio solumedrol i fenistil.

31.3.2010. primio zadnju dozu Hexe.

8.9.2010. primio Priorix, u to vrijeme dobio je upalu uha te terapiju, naravno antibiotik.

Dobiva cjepivo Rotarix, dvije doze, ali ne mogu dešifrirati datum. Cijepna knjižica je totalno nezakonito ispunjena, kad smo već kod tog milog cijepljenja.

S 2 godine oboljeva od dermatitisa, idemo privatno dermatologu.

S 3 godine problemi sa suzenjem očiju, privatno obavaljamo pregled.

14.12.2012. dolazimo u Suvag. Trebali smo i puno ranije.

S 4-5 godina ima par streptokoknih upala, šarlah, te je dijete stalno bilo pod antibioticima.

25.5.2015. dolazimo na Srebrnjak te mu dijagnosticiraju nespecificiranu astmu te je pod terapijom kortikosteroida. Ti njihovi pregledi i te obrade, ah samo kada se sjetim da sam nekada u njima tražila spas za svoje dijete, a mi još sve više tonuli i tonuli.

Jel’ u redu da dijete obradi specijalist na 5 minuta i da da za svaku boljkicu po jedan kortić, tipa slinav je, ajmo jedan kortić, joj pa malo i hropće, hm ajmo dati dva kortića, da budemo sigurni da smo “dobro” napravili itd. Otorinac ga je istraumatizirao pregledom, da nisam bila tada ni svjesna što mi djetetu rade. Htio ga je operirati, ali tražili smo, hvala Bogu, drugo mišljnje i bio je naravno gospon otorinac u krivu.

U tom periodu, od 2015. do 2016., mi je dijete radi bronhijalnih opstrukcija par puta završilo na injekcijama i ventolinu, od kojih mu se tako srčeko uzlupalo kod zadnjeg inhaliranja u bolnici da sam rekla DOSTA. Prestali smo ići i na Srebrnjak i kod svoje dr. opće prakse i okrenuli se holističkom načinu liječenja.

Samo da još napomenem da dijete naravno u vrtić nije moglo ići jer je stalno bio bolestan; ide 2 tjedna u vrtić, 2 tjedna je doma i tako u krug. Mene je hvatala anksioznost kod svakog idućeg oboljenja. To nije bilo više normalno. Ovdje je datumski prikaz da vidite koliko je to dijete bilo u boli. Koliko mi je duša i tijelo bilo izmučeno zbog njegovog stanja, a koliko fizičkog napora i financijskih sredstava je trebalo izdvojiti da donekle saniramo štetu, o Bože toliko neprospavanih noći i suza!

I ja sam imala “nuspojave” od djetetovog cijepljenja, imam li i ja pravo na neku odštetu, uz moje dijete?! To bih rado pitala nadležne institucije?! Jer moje starije dijete od 4 i pol godine nije više imalo mamu, koja se morala ukoštac uhvatiti sa bracinom dijagnozom (i silnim boleštinama) i baviti se njegovim liječenjem, tata joj je bio na brodu, pomorac je po struci, bili smo prepušteni sami sebi, bez pomoći ikoga. Mogu li te institucije vratiti moje narušeno zdravlje, zdravlje mog djeteta i ukradeno djetinjstvo moje kćeri?!

Odgovor znamo svi …

Dragi budući roditelji i vi koji imate bebaće, čuvajte svoja mala zlata..”

DISTONI SINDROM

POTEŠKOĆE SA GOVOROM I MOTORIKOM

SKLON ČESTIM VIRUSNIM I BAKTERIJSKIM UPALAMA

PROMJENA U PONAŠANJU

DERMATITIS / URTIKARIJA

OPSTIPACIJA

RESPIRATORNI PROBLEMI

SINUSITIS

A. D. (2.3.):

“Ovo je moja tužna priča …

Moja A. rođena je 2008. godine kao potpuno zdrava bebica, 3000 grama teška i 49 centimetara duga, APGAR 10/10. Sve je bilo u najboljem redu do cjepiva Priorix.

Kad o svemu tome razmišljam najradije bi sama sebe pojela jer sam to sve dozvolila i vjerovala sam im … slijepo. Moja A. s godinu dana prima Priorix i dva tjedna nakon toga vidim da mi dijete čudno hoda, onako na trenutke. Nakon toga dolaze noći i noći nespavanja, a A. i kad bi jedva zaspala od silnog umora s trzajima se budila i grčila od bola i plača i postajala sva modra. Mislili smo i suprug i ja da su zubići u pitanju, pošto su joj skoro svi zubići krenuli s godinu dana.

Nakon par dana moja A. je zaspala popodnevni san i probudila se s plačom. I nogice su joj se tresle, vjerojatno od bolova. Odmah smo krenuli na pedijatriju, ali oni su rekli da to nije ništa i da njima izgleda potpuno normalno. Čak su bili ljuti što smo doveli dijete, jer joj nije ništa.

Sutradan smo dijete odveli kod njene pedijatrice koja je rekla: “Samo nedaj Bože da je artritis.” Odmah nam je dala uputnicu za Klaićevu bolnicu gdje su nam dijete zavlačili 2,5 godine, dotična liječnica očito se na njoj učila jer tada još nije bila reumatolog nego imunolog. Kad smo tamo stigli, rekla nam je da idemo metodom eliminacije i da dijete možda ima tumor kostiju ili leukemiju, a ja joj drhtavim glasom kažem: “Doktorice, ali mi imamo nalaz krvi od jučer koji je uredan, osim CRP 8.” Na to je odgovorila kako je to stari nalaz i da ništa ne znači.

Nakon mnoštva pregleda imunologa, reumatologa, ortopeda, gastroenterologa, dijagnozu smo čekali 45 dana, kada nam je stigla na kućnu adresu. Dijagnoza je juvenilni idiopatski poliartritis. Odmah su krenule agresivne terapije Metothrexatom, kortikosteroidima, …

Nakon svega toga sam se puuuno informirala o cjepivima, čitala sam o nuspojavama. U uputstvu Priorixa piše kako je jedna od nuspojava upala zglobova, što je blaže od riječi ‘reumatoidni artritis’ i time su oni sebe pokrili. Jedan liječnik nam je rekao kako je moguće da je od Priorixa dobila artritis jer sam virus rubeole izaziva upalu zglobova.

Njen imunitet je bio slab, imunitet male bebice, i nije se mogao izboriti s tim pa je “udario” sam na sebe. Da sam tada znala, što sad znam, NIKAD, ali NIKAD svoje dijete ne bi cjepila!

I još kad Vam dijete dođe u ruke nekog tko se samo uči na djeci. Užas!

Nakon 3 godine od postavljanja dijagnoze mojoj A. je postavljena još jedna dijagnoza koja je vezana za artritis, a to je Uveitis, Iridociklitis oba oka (kronična upala) zbog kojeg je operirana na Rebru jer joj je upala doslovno pojela leću, pa su joj morali ugraditi umjetnu intraokularnu leću.

Dotična liječnica ju je 2,5 godina držala na kortikosteroidima, a zbog iste je nažalost morala i na biološku terapiju, na kojoj je i dan danas jer liječnik kod kojeg smo sada nije mogao popraviti što je dotična učinila. Znam da nam je rekao kako su bolovi kod JIA ravni bolu kao da vam netko buši kost na živo. Sigurna sam da je prošla 1000 uboda iglom od terapija.

Dobila je i kronični gastritis od svih lijekova, a o ostalim nuspojavama neću ni govoriti.

Moja A. danas ima 9 godina i još uvijek se liječi, a ja sam GLUPAČA i to velika!”

*

Donosimo još dva u nizu svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara…). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje (svjedočanstva od rednog broja 4. izvorno su objavljena na facebook stranici Glupače, pokrenutoj 7. svibnja 2018.). Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

* Ostala svjedočanstva: Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (2.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (3.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (4.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (5.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (6.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (7.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (8.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (9.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (10.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (11.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (12.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (13.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (14.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (15.);

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated