Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (13.)

Anonimno (1.16.):

“Dana 19.08.2012 godine rodila se jedna predivna beba. U ovoj istinitoj priči promijenit ću joj ime u Ivan.

Naša priča kreće 11.12.2012 godine kad smo ga odlučili cijepiti s cjepivom 5u1(Pentaxim). Na žalost, nismo baš puno razmišljali o mogućim nuspojavama, imamo i starije dijete koje smo uredno cijepili bez nekih značajnijih nuspojava (povišena temperatura), a i nekako uvijek se vodimo onom poznatom uzrečicom NEĆE SE VALJDA BAŠ NAMA NEŠTO DOGODITI!

I pogodite – DOGODILO SE!

Ivan je već 13.12. imao vidljivih promjena. Bio je sve blijeđi i blijeđi, smanjenog apetita, adinamičan, i imao je jednu tamnu stolicu. 14.12. smo ga odveli na hitni pedijatrijski prijem. Nalazi krvi bili su poražavajući- Hgb 21.

Sjećam se kao da je jučer bilo kad je doktorica zvala u laboratorij da ponove test, jer da nikad nikoga u svojoj dugogodišnjoj praksi nije vidjela živog s tim nalazima. A onda je uslijedila rečenica koja me i sad nakon nešto više od 5 godina razara i lomi, uništava: “Ivan je u kritičnom stanju i postoji velika vjerojatnost da noć neće preživjeti. Bilo bi najbolje da se pozdravite s njim.”

 

Kad sam došla do njega kao da je skupio svoj zadnji atom snage i u svojoj patnji koju je tada trpio, prikopčan od glave do pete na puste aparate, uspio mi se nasmijati. I tada sam znala da će moje dijete preživjeti, mora.

Preživio je noć, ubrzo je prebačen s intezivne njege na dječju hematologiju gdje smo proveli mjesec dana uz puno uspona i padova. Bila je to jedna lavovska bitka, ali izdržali smo je – IZDRŽAO JE!!!

Otpusna dijagnoza : AUTOIMUNA HEMOLITIČKA ANEMIJA. SEPSA.

– Naravno da Vam u otpusnom pismo nitko neće napisati da je od cjepiva, iako su u našem slučaju napisali da je netom prije cijepljen.

– Naravno da nitko taj slučaj nije prijavio, a dužni su i bolnica i pedijatar.

– Naravno da i dan danas moram uvjeravati pedijatra, a uskoro kad krene u školu i liječnicu, da je imao reakciju na cjepivo sa samo 4 mjeseca.

Dragi roditelji, sadašnji i budući – ako ste odlučili cijepiti svoje dijete molim Vas da ga nakon cjepiva promatrate i ne ispuštate iz vida. Ako primjetite bilo kakvu promjenu – odmah kod pedijatra. Ne čekajte sutra ni prekosutra, jer na žalost možda ti dani nikad ne dođu.”

G. A. (1.17.):

“U travnju 2015. godine naš desetomjesečni sin je dobio temperaturu, ništa strašno, najvišu 38.5 °C. Treći dan temperature izbacuje mu se crveni osip oko usta, ali kako su mu tada rasli zubići, mislili smo da je osip od stalnog trpanja ruku u usta.

To je bilo predvečer. Ujutro u 6 sati se budimo i prilikom presvlačenja ugledam osip po tijelu. Odmah smo otišli u Klaićevu. Tamo ga je doktorica pregledala i poslala nas doma s dijagnozom: šesta bolest. Rekla je da odemo popodne kod naše pedijatrice po fenistil kapi, da imamo ako ga bude malo svrbilo.

Dolazimo pedijatrici odmah u 13:30 sati kada joj počinje smjena. Gleda ga i kaže: ne znam što je, ali nije šesta bolest. Jako je slično, ali nije šesta. I kako su tih dana u medijima stalno spominjali epidemiju ospica u Zagrebu, pitamo pedijatricu jel’ moguće da su ospice. Ode po enciklopediju u auto, gleda sina, gleda knjigu pa kaže mogle bi biti, ali nisam sigurna, ajte vi u Zaraznu.

Dodemo tamo u 14:30 sati i odmah nas stave u izolaciju zbog sumnje na ospice. Medicinska sestra koja tamo radi je rekla da ide samo naći nekog od doktora ili sestara tko zna kako izgledaju ospice. Nisu našli nikog do 20 sati (usred epidemije u Zagrebu!?), pa su mu izvadili krv. Nalaz je potvrdio da su ospice/morbile.

Od sina, koji je ospice dobio od friško cijepljenog djeteta, dobio je i suprug koji je kao dijete cijepljen. Suprugu je bilo teže nego sinu, ali ništa dramatično.

Po sinu se ne bi ni skužilo da mu je išta kad ne bi bilo osipa. Nasmijan, razigran, jeo, pio, spavao… sve kao i inače. Prošlo je kroz nekih 7 dana od pojavljivanja temperature.”

*

Donosimo još dva u nizu svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara…). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje (svjedočanstva od rednog broja 4. izvorno su objavljena na facebook stranici Glupače, pokrenutoj 7. svibnja 2018.). Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

* Ostala svjedočanstva: Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (2.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (3.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (4.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (5.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (6.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (7.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (8.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (9.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (10.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (11.); Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (12.);

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated