Sažetak aktivnosti u 2019. godini

Dragi naši članovi, simpatizeri i pratitelji,

kao što znate Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) jedina je udruga u Hrvatskoj koja se vrlo aktivno bavi tematikom obaveznog cijepljenja. Zalažemo se za promicanje, očuvanje i zaštitu prava djece i roditelja s naglaskom na pravo na zdrav život i zdravstvenu zaštitu kao i na poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, prvenstveno prava osobnosti. U skladu s time smo tijekom 2019. godine bili vrlo aktivni. Organizirali smo te aktivno sudjelovali u brojnim stručnim i znanstvenim skupovima, medijskim istupima te društveno angažiranim kampanjama.

Planiramo nastaviti djelovati jednakim ili većim tempom i nadalje s ciljem ostvarenja temeljnih ciljeva kako bi se zaštita zdravlja naših najmilijih provodila u skladu s najvišim dostupnim standardima. Jer zdravlje je sve.

Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način podržavaju i omogućuju naš rad i veselimo se novim, zajedničkim projektima.

Donosimo pregled važnijih aktivnosti u 2019. godini.

Zahvaljujući inicijativi saborskog zastupnika Marina Škibole, u četvrtak, 28. veljače 2019. godine, u Hrvatskom saboru održana je tematska sjednica: „Cijepljenjem do najvišeg standarda zdravstvene zaštite djece“ ispred Odbora za obitelj, mlade i sport te Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Sjednici su prisustvovale predstavnice roditelja djece oštećene cjepivima, ujedno i predstavnice Hrvatske udruge roditelja aktivista, dr. sc. Alma Demirović dr. med. i Danijela Hanić. Pred Odbore su iznijele ista ona pitanja, na koja prethodnim učestalim upitima, upućenima nadležnim institucijama (Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Agencija za lijekove i medicinske proizvode, Hrvatska liječnička komora) nismo dobili adekvatne i konkretne odgovore.

Zapanjujuće je bilo primijetiti da je bilo kakva reakcija sudionika tematske sjednice na zaključke i izlaganja doktorice Demirović i gđe. Hanić potpuno izostala. Na sjednici je gospodin Škibola predao svjedočanstva roditelja Pravobraniteljici za djecu uz prateći dopis tadašnje predsjednice HURA-e, Ivane Delaš.

O tom krucijalnom problemu kontinuirano pišemo te smo u tu svrhu izradili prikaz slučajeva nuspojava naslova „NI RIJETKE, NI BLAGE, NI PRIZNATE“, podnaslova „Svjedočanstva hrvatskih roditelja o nuspojavama cijepljenja“, sada dostupan i u elektronskom obliku (https://cijepljenje.info/wp-content/uploads/2019/04/Svjedocanstva-roditelja-o-nuspojavama-cijepljenja.pdf  Svjedočanstva uz priložene fotografije djece i njihova imena nalaze se na FB stranici “Glupače”.

Nakon sjednice, izradili smo video-prilog koji možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/osp7t0YmHzY

U travnju smo objavili kandidaturu prve predsjednice Udruge Ivane Delaš, dr. vet. med., na listi Živog zida za Europski parlament i to kao nestranačkog kandidata. Roditelji koji se okupljaju oko ideje cijepljenja uz poštivanje pozitivnih zakonskih propisa u svrhu očuvanja zdravlja svoje djece po prvi puta imali su svoga predstavnika na izborima za Europski parlament. Na mjesto predsjednice HURA-e je, neposredno nakon odluke o kandidaturi Ivane Delaš za Europski parlament izabrana dr. sc. Alma Demirović, dr. med. Na izborima za Europski parlament koji su održani,  26. svibnja 2019. godine, Ivana Delaš ostvarila je zapažen rezultat te osvojila čak četvrto mjesto na listi Živog zida.

U sklopu svoje kampanje, Ivana Delaš je pozvala i predstavnike HURA-e na nekoliko javnih tribina od kojih izdvajamo onu održanu u Puli. O navedenoj tribini više možete pročitati na https://www.glasistre.hr/pula/roditeljima-omoguciti-da-odluce-zele-li-cijepiti-svoju-djecu-586896

U travnju smo, povodom obilježavanja Svjetskog tjedna imunizacije u Splitu, Zagrebu, Zadru i Osijeku održali vrlo uspješne edukativno–informativne akcije podizanja svijesti o važnosti sigurne primjene cjepiva pod nazivom Prijavljivanjem nuspojava pridonosite procjeni sigurnosti cjepiva“. Tom prigodom su vrijedni aktivisti dijelili informativne letke, upute o lijeku/cjepivu te obrasce za prijavu nuspojave, koji su dostupni na internet-stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Akcije su bile medijski popraćene

http://www.roditelji.hr/vijesti/zasto-je-vazno-prijaviti-nuspojave-nakon-koristenja-lijeka-ili-dobivenog-cjepiva/

https://youtu.be/xqSHmgw8RV0

https://www.youtube.com/watch?v=xsKetcac0xg, a i sami smo izradili kratki video prilog

U Hrvatskom liječničkom zboru je istim povodom održan i Skup o cijepljenju kojemu su nazočile i aktivno sudjelovale i predstavnice HURA-e dr. sc. Alma Demirović i dr. vet. med. Ivana Delaš (https://cijepljenje.info/potezi-poznate-pedijatrice-koji-doprinose-nepovjerenju-u-sustav-cijepljenja/)

Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević je u travnju 2019. odgovorila  saborskom zastupniku Marinu Škiboli, koji je osobno uručio podnesak HURA-e u veljači 2019., prigodom prethodno spomenute tematske sjednice u Hrvatskom saboru. Pravobraniteljica je upoznala Ministarstvo zdravstva sa sadržajem apela roditelja, kao i sa “Svjedočanstvima hrvatskih roditelja o nuspojavama cijepljenja“ te zatražila da joj Ministarstvo zdravstva dostavi izvješće i povratnu informaciju u pogledu nadzora nad prijavljivanjem nuspojava cijepljenja.

U svibnju smo održali sastanak s predsjednicom Hrvatskog pedijatrijskog društva, prof. dr. sc. Aidom Mujkić. Naime, u ožujku 2019. smo pozvali na suradnju Hrvatsko pedijatrijsko društvo u kontekstu liječničkih prijava sumnji na nuspojave u cilju zaštite zdravlja djece (https://cijepljenje.info/suradnja-s-hrvatskim-pedijatrijskim-drustvom/). Na održanom sastanku otvorili smo gore spomenutu problematiku no bez konkretnih zaključaka.

Središnji događaj 2019. godine zasigurno je bilo naše prvo javno okupljanje. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom smo 8. lipnja, 2019. u Splitu, održali mirno okupljanje roditelja i djece. Gost skupa je bio svjetski poznati liječnik, autor više od 140 izvornih znanstvenih članaka, s globalnom podrškom mase roditelja otkad mu je Britanska liječnička komora oduzela licencu. Inspirativne govore na skupu održali su aktivisti udruge kao i dr. Lidija Gajski, dr. Alma Demirović i naravno gospodin Andrew Wakefield. Skup je izazvao ogroman interes medija, od kojih su pojedini o skupu izvještavali i uživo. Atmosferu skupa i isječke govora možete pogledati ovdje

https://cijepljenje.info/foto-izvjesce-s-jucerasnjeg-mirnog-okupljanja-u-splitu/

U lipnju smo uspješno ishodovali i službeni dokument Državnog inspektorata kojim je potvrđeno kako liječnici nisu ovlašteni prijaviti roditelje koji ne cijepe djecu https://cijepljenje.info/vazna-obavijest-lijecnici-nemaju-ovlasti-prijaviti-roditelje-koji-ne-cijepe-djecu/

Pod djelomičnim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije u Skopju je od 20. do 21. rujna 2019 održan dvodnevni znanstveni simpozij pod nazivom „Cjepiva 21. stoljeća – izazovi s kojima se suočavamo” na kojemu su sudjelovali predavači iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Liječnici, znanstvenici, pravnici, farmaceuti i predstavnici roditelja održali su niz izvanrednih predavanja na temu pravnih i socioloških aspekata obveznih medicinskih intervencija, medicine utemeljene na dokazima, patološkog, imunološkog odgovora na cjepiva, odnosu korisnosti naspram štetnosti cijepljenja, ulozi cjepiva kroz povijest civilizacije, brojnim nepravilnostima vezanima uz praksu cijepljenja, kao i drugim temama. HURA-u je predstavljala dr. sc. Alma Demirović (https://cijepljenje.info/cijela-regija-ujedinjena-u-borbi-za-sigurnost-djece/)

U rujnu smo nazočili i predavanju “Obavezna i dodatna cjepiva 2019. – 2021., Republika Hrvatska” koje se održalo u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac u sklopu programa „Bebe u knjižnici“.

Predsjednica HURA-e dr. Alma Demirović je 23.10.2019. pohađala tečaj pod nazivom „Uvod u vigilanciju medicinskih proizvoda“ u organizaciji Agencije za lijekove, a tajnica HURA-e gđa. Danijela Hanić seminar „Odgovornost liječnika-građanskopravna, disciplinska i kaznenopravna odgovornost kroz sudsku praksu i praksu časnog suda HLK“ u organizaciji Informatora.

U studenom smo održali sastanak s predstavnicima Pravobraniteljice za djecu i time započeli suradnju s Uredom pravobraniteljice od kojeg smo u prosincu zaprimili i odgovor na prethodno spomenuti podnesak. Odgovor ne sadrži nove informacije ili konkretne prijedloge rješavanja neprihvatljivih propusta u sustavu cijepljenja na koje argumentirano i neumorno ukazujemo.

Povodom Međunarodnog dana djeteta u studenom smo u Gradskoj knjižnici Karlovac organizirali javnu tribinu „Želim zdravlje, biram zdravlje“. Tribina je  izazvala veliki interes karlovačkih roditelja, a nakon službenog dijela sveobuhvatnih izlaganja dr. Gajski i dr. Demirović uslijedila su pitanja i reakcije publike (https://youtu.be/6PuDUTxWpUc)

U studenom smo obnovili članstvo i nastavili suradnju s Europskim forumom za sigurnost cjepiva (EFVV).

Prosinac je bio obilježen predsjedničkim izborima kojim povodom smo se obratili kandidatima video porukom i službenim dopisom (https://cijepljenje.info/dopis-hrvatske-udruge-roditelja-aktivista-predsjednickim-kandidatima/)

Osim svega navedenoga, aktivno smo pratili aktualna zbivanja na području imunizacije kako u Hrvatskoj tako i globalno te smo kontinuirano objavljivali niz sveobuhvatnih članaka na našoj web stranici. Sve članke možete pronaći na linku https://cijepljenje.info/lista-clanaka

Jednako tako, izradili smo brojne atraktivne grafike te o svim novostima informirali i naše pratitelje putem društvenih mreža i youtube kanala.

Pozivamo Vas da nas podržite svojim članstvom  i/ili uplatom donacije, a podatke o tome kako možete pronaći na linku https://cijepljenje.info/o-nama/

 

Ne brini se ako te djeca ne slušaju. Brini se zato što te uvijek gledaju.

F. M. Dostojevski

 

Vaša HURA

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]