Potezi poznate pedijatrice koji doprinose nepovjerenju u sustav cijepljenja

Prije deset dana, 29. travnja 2019., na službeni e-mail Hrvatske udruge roditelja aktivista pristigao nam je upit poznate zagrebačke pedijatrice Marine Lichter Štajduhar, dr. med.

Upite ne objavljujemo, kao ni naše odgovore na iste. Međutim, dopisivanje je dobilo službeni završetak te ćemo cjelovitu kronologiju događaja objaviti isključivo u javnom interesu.

Marina Lichter Štajduhar, dr. med.
(izvor: https://www.index.hr )

Predstavnice HURA-e, dr. sc. Alma Demirović i Ivana Delaš, dr. vet. med., u subotu, 27. travnja 2019. godine, sudjelovale su na Skupu o cijepljenju 2019.

Prema programu Skupa, bila je predviđena i rasprava u kojoj je, među ostalim, sudjelovala Ivana Delaš, i to isključivo kao član HURA-e, a ne kao kandidat za Europski parlament.

Službena stranica Ivane Delaš iz koje je vidljivo da do 6. svibnja 2019. istup nije iskorišten u svrhe promocije: https://web.facebook.com/ivanadelas.euparlament/

Na Skupu je Spomenka Uremović, dr. med., trenutno voditeljica Odjela za zarazne bolesti Službe državne sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, u tijeku svojeg predavanja o novitetima u radu Sanitarne inspekcije, komentirala (tj. ponovila, jer je isto navela i na simpoziju „Cijepljenje protiv ospica – populacijska nužnost“, održanom 6. srpnja 2018. godine u Zavodu za javno zdravstvo „Andrija Štampar“ u Zagrebu):

kako se prethodno plasirani “Protokol o postupanju pri odbijanju cijepljenja” ne smije koristiti u dijelu gdje je navedeno da pedijatar/liječnik Sanitarnoj inspekciji direktno prosljeđuje osobne podatke roditelja, radi kršenja zakonskih odredbi o zaštiti osobnih podataka.

Nedavno smo kao Udruga dobili informaciju da je upravo spomenuti Protokol vidljiv na oglasnoj ploči dr. Štajduhar, pa je Ivana Delaš postavila pitanje dr. Spomenki Uremović kako opravdava, ako uopće opravdava tu činjenicu. Na to je dr. Uremović kratko odgovorila “Promijenit ćemo”.

Na snimci je jasno vidljivo koje je pitanje Ivana Delaš postavila na skupu. (konkretno pitanje i spomen dr. Lichter Štajduhar nalaze se na minuti 5:54).

https://drive.google.com/file/d/1iT57yPlf4DqQJFnE0VTkffUQKCyHLt5C/view

Dr. Lichter Štajduhar je 29. travnja 2019. od Udruge tražila osobni kontakt Ivane Delaš, na što joj je službeno odgovoreno da bi se time kršile zakonske odredbe o zaštiti osobnih podataka, a ujedno joj je objašnjeno koja je bila tema i koje konkretno pitanje je Ivana Delaš postavila dr. Uremović te su joj priložene fotografije spornog Protokola s oglasne ploče u njenoj ordinaciji.

Fotografija odgovora koji je dr. Štajduhar primila s maila Udruge

Ostaje nam kao trajna fascinacija činjenica da je dr. Lichter Štajduhar samostalno pronašla službenu e-mail adresu naše udruge (hura.cpi@gmail.com) i službenu e-mail adresu Etičkog povjerenstva (Eticko.Povjerenstvo@sabor.hr), ali nije pronašla službenu e-mail adresu Ivane Delaš (ivana.delas.eu@gmail.com) koja je javno istaknuta na njenoj službenoj stranici – kako bi s njom navodno porazgovarala prije obraćanja Etičkom povjerenstvu.

Protokol ispred ordinacije dr. Štajduhar u ožujku 2019.

Dr. Štajduhar je “Protokol o postupanju pri odbijanju cijepljenja” imala izvješen u ožujku 2019., ali i na dan 6. svibnja 2019., nakon što ju je Udruga službeno zamolila da navedeni sporni Protokol ukloni s oglasne ploče kao i da ne postupa po njemu jer bi time opetovano kršila Zakon.

Protokol ispred ordinacije dr. Štajduhar 6. svibnja 2019.

Službeno očitovanje HURA-e nije dr. Lichter Štajduhar bilo dovoljno da povuče prijavu Etičkom povjerenstvu, upućenu 29. travnja 2019., istog dana kad je od HURA-e tražila “razgovor” s Ivanom Delaš, pod neistinitom optužbom:

Naime pred prepunim auditorijem liječnika navela je moje ime i prezime kao primjer liječnika koji na vratima ordinacije ima obavijest da neće izdavati potvrde o upisu u vrtić i liječiti djecu koja nisu cijepljena.

Etičko povjerenstvo utvrdilo je da Ivana Delaš u konkretnom slučaju nije povrijedila Izborni etički kodeks.


Izvadak iz Priopćenja Etičkog povjerenstva od 6. svibnja 2019.
(izvor: https://www.izbori.hr)

HURA je 7. svibnja 2019. uputila Zahtjev za pristup informacijama Ministarstvu zdravstva.

Zaključno, s ciljem da našteti kampanji Ivane Delaš tijekom izbora za Europski parlament, dr. Lichter Štajduhar je istu prijavila navodeći da je Delaš rekla o Štajduhar nešto što je sama Štajduhar izjavila prije dvije godine za Index.hr. Podsjetimo, dr. Štajduhar je izjavila sljedeće:

…nakon što im objasnim zbog čega je potrebno cijepiti dijete i ako oni to i dalje odbijaju, kažem im neka uzmu djetetov karton i pronađu mu drugog pedijatra.

i

Meni se dogodilo i to da su jednom cijepili dijete pa onda više nisu htjeli. Ja sam im lijepo objasnila što im se može dogoditi djetetu. Potom sam im rekla ili ga cijepite ili uzmite karton i odnesite ga drugom doktoru. 

(izvor: https://www.index.hr)

Iako je odavno istekao rok od 30 dana da dr. Lichter Štajduhar od Index.hr-a zatraži ispravak objavljene informacije, zastara za podnošenje privatne tužbe protiv Index.hr-a za kazneno djelo protiv časti i ugleda još nije nastupila.


Proizvođač cjepiva Sanofi Pasteur S.A. bivao je sponzor predavanja Marine Lichter Štajduhar, dr. med.

Doktoricu Lichter Štajduhar također pozivamo da počne sudjelovati na neovisnim skupovima na kojima se alarmira javnost o nuspojavama cjepiva te da se prestane odazivati isključivo na skupove o cijepljenju koji su obilato financirani od strane proizvođača tih istih cjepiva.

Možda će tako posrnula pedijatrica vratiti svoj naslov najbolje liječnice u Hrvatskoj (kako ju je proglasio portal najdoktor.com u 2016. godini) te dokazati svima da postupa u skladu s ustavnim odredbama, međunarodnim ugovorima, zakonima i podzakonskim propisima Republike Hrvatske.

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]