Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci.

Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme od djece koja su primila manje od 3 miligrama, rekao je glavni autor studije, dr. Matthew F. Daley. LINK na studiju: https://els-jbs-prod-cdn.jbs.elsevierhealth.com/pb/assets/raw/Health%20Advance/journals/acap/Aluminium_Exposure_Article-1664288052690.pdf

Daley je brzo pozvao na oprez u tumačenju rezultata, rekavši za STAT: “I dalje ću zagovarati cjepiva jednako snažno kao što sam činio prije nego što smo došli do ovih otkrića.”

Studija je objavljena u medicinskom časopisu Academic Pediatrics. Osim Daleya, autori su uključivali dr. Franka De Stefana te sadašnje i bivše osoblje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Autori su pazili da ne sugeriraju uzročnu vezu između aluminija povezanog s cjepivom i astme i primijetili su da se “dodatno istraživanje ove hipoteze čini opravdanim”. Prema autorima studije; “aluminij je sastavni dio mnogih cjepiva, povećava imunogenost i učinkovitost. Aluminijski adjuvansi imaju dobro utvrđen sigurnosni profil i koriste se u mnogim cjepivima koja se daju u ranom djetinjstvu”.

CDC je napravio studiju kao odgovor na poziv iz 2013. godine od strane Instituta za medicinu – sada poznatog kao Nacionalna medicinska akademija – za više federalnih istraživanja o sigurnosti cjepiva za djecu, uključujući njihovu upotrebu aluminija.

Brian Hooker, Ph.D., P.E., glavni znanstveni službenik za obranu dječjeg zdravlja je također primijetio da CDC nikada nije napravio usporednu studiju s djecom koja uopće nisu bila izložena aluminiju u svojim cjepivima. “Trebalo bi [učiniti] pravu usporedbu između maksimalne izloženosti aluminiju u dobi od 2 godine (što je oko 4 mg ukupno ubrizganog adjuvansa aluminija) i skupine bez izloženosti.” Nastavio je: „U radu koji sam napravio s Neilom Millerom (SAGE Open Medicine, 2020.), vidjeli smo omjer izgleda od 4,49 (statistički značajan) za astmu kod cijepljene djece u odnosu na necijepljenu djecu. To je bilo ograničeno na cjepiva u prvoj godini života. Čini se da CDC potvrđuje moje rezultate ovdje.”

Hooker je također istaknuo da je CDC proveo statističku analizu podataka, nazvanu “potpuno prilagođeni” model, u kojem agencija nije uočila značajnu vezu između izloženosti aluminiju povezanog s cjepivom i trajne astme kod djece. “Pretpostavljam da će iskoristiti beznačajan rezultat kako bi zaobišli bilo kakvu daljnju raspravu o aluminijskim adjuvansima u cjepivima za dojenčad”, rekao je. “To je njihova metoda izbora i takva je bila i u prošlosti.”

Inhalacijske pumpice za astmu – Ilustracija

Christopher Exley, Ph.D., stručnjak za toksičnost aluminija, složio se da studija vjerojatno neće rezultirati promjenom upotrebe aluminijskih pomoćnih sredstava u cjepivima:

“To je klasična studija aluminijske industrije za koju se čini da se odriče neke moguće toksičnosti aluminija (u cjepivima), dok zapravo šalje više poruka koje signaliziraju sigurnost aluminija općenito.” Exley je dodao: “Ideja je priznati najmanju moguću mjeru toksičnosti aluminija i u isto vrijeme pojačati ono što žele da čitatelji misle citirajući više radova marioneta i onih koji rade izravno za industriju aluminija – klasičan primjer je kada autori pokušaju potvrditi da uneseni aluminij nije zdravstveni problem u dojenčadi.”

Dr. Paul Offit, član savjetodavnog odbora za cjepiva američke Uprave za hranu i lijekove, rekao je za Associated Press da je zabrinut da će studija nepotrebno prestrašiti neke obitelji i odvratiti ih od dokazano sigurnih cjepiva. Odgovarajući na Offitovu zabrinutost, James Lyons-Weiler, Ph.D., glavni izvršni direktor “Institute for Pure and Applied Knowledge”, napisao je: “Ovo je nevjerojatno Offitovo poricanje znanosti, koji neprestano obmanjuje javnost tropima poput ‘aluminij je 3. najčešći element u Zemljinoj kori’ (hm, da, vezan za silicijev dioksid kao boksit, nedostupan nijednom živom organizmu i nije bio dostupan bilo gdje sve do druge polovice 19. stoljeća), i ‘dobijete više aluminija iz hrane i vode i sve što je napravljeno s vodom nego što biste ikada dobili od cjepiva’ (pokazali smo da je to netočno kad se uzmu u obzir stope apsorpcije).”

Lyons-Weiler — koji je bio koautor studije koja sugerira da su necijepljena djeca zdravija od cijepljene djece — rekao je: “Offit ignorira goleme količine recenziranih istraživanja u svojoj procjeni toksičnosti aluminija.” LINK na studiju: https://childrenshealthdefense.org/defender/study-unvaccinated-healthier-vaccinated-kids/

CDC se drži narativa ‘aluminij u cjepivima je siguran’. CDC kaže na svojoj web stranici Vaccine Safety da se adjuvansi – poput aluminijevih soli – “sigurno koriste u cjepivima desetljećima”. “Međutim,” nastavili su autori, “podaci iz studija na životinjama upućuju na teoretsku mogućnost da aluminijski adjuvansi mogu utjecati na rizik od alergije induciranjem imunološkog odgovora pristranog T pomoćnih stanica (Th2).” Kod alergijske astme, česte kod djece, Th2 limfociti posreduju u upali dišnih putova i hiperreaktivnosti.

Studija je pružila daljnje dokaze o toj “teoretskoj mogućnosti” – što CDC-u nije zgodno priznati. CDC je za STAT rekao da je porast astme među malom djecom prethodio dodavanju aluminija cjepivima, što se dogodilo 1991. godine. Prema podacima iz CDC-ovog Nacionalnog zdravstvenog intervjua, porast dječje astme je prvi put primijećen 1980. godine.

 

Izvor

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]