Rubeola – konvencionalno i alternativno liječenje

Rubeola je blaga bolest koja u mnogim slučajevima za dijete nije neugodnija od prehlade. Osobe koje su jednom imale rubeolu razviju za nju doživotni imunitet.

Rubeola je opasna za nerođeno dijete, osobito za vrijeme prva tri mjeseca. Kod trudne žene koja dođe u dodir s rubeolom postoji 20 do 30 posto rizika da će roditi defektno dijete. Mane uključuju slijepoću, gluhoću i prirođene srčane mane. Prije nego zatrudni, žena bi trebala provjeriti je li zaštićena cjepivom (vidi niže pod PREVENCIJA).

SIMPTOMI

Dijete koje ima rubeolu ne mora izgledati ili djelovati bolesno, no simptomi mogu biti sljedeći:

  • blago povišena temperatura i natečene žlijezde iza ušiju i na vratu, otraga i sa strane

  • gubitak teka, razdražljivost,gubitak zanimanja za osobnu njegu
  • kod starijeg djeteta ili tinejdžera bolovi u zglobovima

Crveni osip javlja se kod samo oko polovice slučajeva rubeole. Kad se pojavi, rubeola započinje na licu i trupu te se širi na ruke i noge. Potrebno je oko 4 dana da rubeola izblijedi. 

Kako prepoznati osip?

Prvi znakovi rubeole su vrućica i otečene vratne žlijezde. Kod otprilike polovice slučajeva sitne ružičaste mrlje razviju se na licu te dva ili tri dana kasnije na tijelu. Za razliku od ospica, mrlje ne prelaze u jednoličan prepoznatljiv osip.

Nakon nekoliko dana osip na licu se povlači, a mrlje se prošire po rukama i nogama. One traju do 5 dana i ne svrbe.

(fotoizvor: herbalthera.com)

Rubeolu se lako zamijeni ospicama, iako nije tako teška bolest. Kao i kod ospica, osip se prvo pojavi na licu, a zatim se proširi na ostale dijelove tijela. Praćen je vrućicom, oticanjem limfnih čvorova, infekcijom gornjih dišnih puteva i bolom u zglobovima. Osip se sastoji od malih, svijetlocrvenih točkica koje prelaze u mrlje jednolične boje.

UZROCI

Rubeolu izaziva virus, a prenosi se kapljicama uslijed kihanja i kašljanja. Vrijeme inkubacije – tijekom kojega se virus umnožava i dijete nije zarazno – iznosi 14 do 21 dan od izlaganja. Zaražena djeca mogu prenijeti bolest dva dana prije do sedam dana nakon što osip postane vidljiv.

LIJEČENJE

Dijete treba ostati kod kuće dok je bolesno ili do tjedan dana nakon što crveni osip nestane.

Obratite se liječniku:

  • ako ste trudni i mislite da ste došli u dodir s rubeolom; virus može proći kroz pupkovinu do vašeg nerođenog djeteta i izazvati urođene mane.
  • ako vaše dijete ima rubeolu i ne može se održati potpuno budnim ili je krajnje letargično; to može ukazati na encefalitis, rijetku komplikaciju.
  • ako vaše dijete ima rubeolu i bolove u trbuhu popraćene povraćanjem; to su mogući simptomi upale gušterače ili jetre.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Nikakvo medicinsko liječenje nije potrebno djetetu zaraženom rubeolom. Ako ste trudni i izloženi ste rubeoli, trebate odmah otići k’ liječniku. Što ranije u trudnoći dođete u dodir s rubeolom, rizik urođenih mana u djeteta je veći. U nekim slučajevima liječnik će vam možda savjetovati da razmislite o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga. Međutim, nakon dvadesetog tjedna trudnoće rizik da će dijete imati manu izazvanu izloženošću rubeoli postaje neznatan.

Oprez!

Nikada nemojte djetetu davati acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) – čak ni dječji Aspirin – ili druge proizvode koji sadrže sol zvanu salicilat kako biste smanjili temperaturu ili ublažili bolova. Acetilsalicilna kiselina se povezuje s Reyevim sindromom, rijetkom ali vrlo opsanom bolešću koja izaziva upalu jetre i mozga.

ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA

Mnogi alternativni liječnici misle da je za inače zdravo dijete bolje da dobije rubeolu nego da se cijepi jer je nakon toga zaštita od zaraze trajna.

Ipak, budući da zaraženo dijete može prenijeti bolest na druge, osobito trudnice, trebate ozbiljno razmisliti o imunizaciji.

Homeopatija

Uvijek se posavjetujte s homeopatom radi odgovarajućih doza i lijekova za djecu. Tri lijeka koja se često propisuju su Belladonna, Pulsatilla i Phytolacca; izbor ovisi o djetetovim simptomima te temperamentu.

Osteopatija

Nježan, ritmičan pritisak na slezenu, postupak poznat kao pumpanje slezene, može pospješiti oslobađanje bijelih krvnih tjelešaca u krvi. Potražite pomoć osteopata.

LIJEČENJE KOD KUĆE

Dijete mora biti mirno, osobito ako ima vrućicu; ležanje u krevetu nije nužno. Djeca trebaju ostati kod kuće sve dok se vidi osip i joštjedan dana nakon što on nestane.

Brisanje hladnom spužvom smanjit će vrućicu i neugodu izazvanu osipom. Sredstvo za ublažavanje bolova na baci paracetamola također može pomoći.

PREVENCIJA

Mnogi zdravstveni radnici obavezno preporučuju imunizaciju djece radi zaštite ostalih osoba. Ipak, budite svjesni da imunizacija ne jamči uvijek doživotnu zaštitu od bolesti. Homeopatska inačica nije prihvatljiva kaodostatna zamjena i nećepružiti odgovarajuću zaštitu.

MMR (cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) sada se daje u 12. ili 15. mjesecu, a dodatna doza za jačanje imuniteta između 4. i 6. godine ili između 10. i 12. Ako u kućanstvu postoji trudnica i sumnja da nije zaštićena cjepivom, liječnik će preporučiti odgodu cijepljenja djece kako bi spriječio izlaganje buduće majke živom, iako oslabljenom, virusu iz cjepiva.

Bar 3 mjeseca prije nego odluči zatrudnjeti, žena bi trebala napraviti analizu krvi da vidi jesu li prisutna protutijela rubeole; ako nisu, žena se treba cijepiti (i u slučajevima kad je već cijepljena).

Briga u slučaju trudnoće

Ako ste trudni, niste sigurni da ste cijepljeni protiv rubeole i mislite da ste bili izloženi bolesti, odmah se obratite liječniku jer virus može prijeći na vaše nerođeno dijete. Ako vaše dijete ima rubeolu, upozorite sve moguće zaražene osobe koje su bile u dodiru s vašim djetetom za vrijeme bolesti i do 10 dana prije nego što su se simptomi pojavili, kako bi mogle potražiti odgovarajuću skrb.

Izvor: Veliki obiteljski savjetnik o zdravlju – Konvencionalno i alternativno liječenje, Mozaik knjiga, Zagreb (više izdanja, prvo 1999.)

Više:

Zarazne bolesti

Ospice – konvencionalno i alternativno liječenje

Zaušnjaci – konvencionalno i alternativno liječenje

Hripavac – konvencionalno i alternativno liječenje

Tetanus – konvencionalno liječenje

Hepatitis B – konvencionalno i alternativno liječenje

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]