Zaušnjaci – konvencionalno i alternativno liječenje

U djeteta ćete bez većih teškoća prepoznati zaušnjake (mumps), blagu virusnu infekciju koja se najčešće javlja u dobi između treće i desete godine. Odajući znak: oteklina na jednoj ili obje strane djetetova lica, iznad kuta donje čeljusti. Jednom kad dijete preboli zaušnjake, nikad ih više neće dobiti, jer je razvilo prirodni imunitet. U nekim se državama dijete cijepi prije polaska u školu ukoliko već nije prirodno imunizirano.

Zaušnjaci su blago zarazni, pa je mala opasnost da će se drugi članovi obitelji istodobno razboljeti. Iako su zaušnjaci obično dječja bolest, mogu je dobiti tinejdžeri i odrasli. Tijek bolesti u starijih osoba najčešće neće biti teži,no oticanje testisa u tinejdžera ili odraslih muškaraca treba pogledati liječnik zbog vrlo male opasnosti od izazivanja neplodnosti.

SIMPTOMI

  • natekle, upaljene žlijezde slinovnice smještene iznad kuta donje čeljusti na jednoj ili obje strane lica
  • vrućica i iscrpljenost
  • u nekim slučajevima oticanje žlijezda slinovnica smještenih ispod jezika
  • posebice u tinejdžera i odraslih osoba, sekundarne upale testisa, što je vidljivo, ili upale jajnika i gušterače, što se osjećakao bol u trbuhu

 

Podušne žlijezde

Podušne žlijezde, jedan od tri para žlijezda slinovnica, nalaze se ispod ušiju duž luka donje čeljusti. One neprekidno izličuju slinu u usta kroz podušne izvodne kanale na unutrašnjoj strani obraza. Kod zaraze zaušnjacima podušne žlijezde mogu oteknuti i postati osjetljive na dodir, dok se otvori podušnih izvodnih kanala mogu stegnuti i onemogućiti normalan protok sline.

(fotoizvor: homeremedyfind.com)

UZROCI

Zaušnjake izaziva virus koji se prenosi zrakom, kapljičnim putem, kihanjem ili kašljanjem ili neposrednim dodirom. Vrijeme inkubacije – kad se virus razmnožava u tijelu i osoba nije zarazna – traje 16 do 18 dana od izlaganja virusu. Osoba je zarazna dva dana prije nego što se pojave simptomi i devet dana nakon prve pojave simptoma.

LIJEČENJE

Obratite sepedijatru da bi potvrdio dijagnozu zaušnjaka te da biste osigurali liječničku skrb u slučaju pojave tegoba. Isto tako, potrebno je ovo oboljenje od zaušnjaka ubilježiti u djetetovu zdravstvenu knjižicu.

Djeca sa zaušnjacima trebaju ostati kod kuće i ne ići u školu sve dok se svi simptomi ne povuku.

Obratite se liječniku:

  • ako sumnjate da vaše dijete ima zaušnjake, da bi se potvrdilo dijagnozu.
  • ako vaše dijete ima zaušnjake te snažne glavobolje i bol u vratu; to mogu biti znakovi meningitisa.
  • ako vaše dijete ima zaušnjake i jake bolove u trbuhu te povraća; to su simptomi upale gušterače.
  • ako bilo koji muški član obitelji, tinejdžer ili odrasli, uz zaušnjake ima i otekle testise; to u izuzetno rijetkim slučajevima može dovesti do neplodnosti.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Pedijatar će preporučiti odmor, tekuću hranu, povećan unos tekućine te stavljanje toplih ili hladnih obloga na žlijezde radi ublažavanja boli. Liječnik također može preporučiti sredstvo protiv bolova koje sadrži paracetamol.

Oprez!

Djetetu nikad nemojte davati acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin),čak ni takozvani Baby-Aspirin ili druge pripravke koji sadrže sol koja se zove salicilat za smanjenje vrućice ili ublažavanje bolova. Primjena acetilsalicilne kiseline u djece dovedena je u vezu s Reyevim sindromom, rijetkom, ali vrlo opasnom bolešću koja uzrokuju upalu jetre i mozga.

ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA

Akopresura

Da biste smanjili bolove izazvane nateklim žlijezdama, postavite srednje prste u udubine odmah iza djetetovih ušnih resica i čvrsto pritišćite dvije minute. Potaknite dijete da duboko diše. (Starija djeca ovaj postupak mogu izvoditi i sama.)

Liječenje ljekovitim biljem

Nijedna biljka ne liječi same zaušnjake, no za smanjenje oteklina pokušajte primijeniti broćiku (Galium aparine) ili rudbekiju (Echinacea spp.). Rudbekija može pomoći izliječiti infekciju. S travarom se savjetujte o dozama.

Homeopatija

Uvijek se posavjetujte s liječnikom homeopatom o odgovarajućim dječjim dozama. Homeopat može preporučiti Belladonnu kad je dijete zajapureno, crveno i ima oteklinu na desnoj strani; Bryoniu kad je dijete nervozno, žedno i ne želi se pomicati ili Phytolaccu za osobito natekle žlijezde. Prekinite liječenje koje ne pokaže rezultate unutar 24 sata i pokušajte s drugim ljekovitim sredstvima.

Prehrana

Djetetu ponudite laganu hranu poput juhe, povrća i voća. Izbjegavajte teško probavljive mliječne proizvode te citrično voćei sokove, koji mogu pojačati oticanje žlijezda slinovnica.

Osteopatija

Primjena laganog, ritmičkog pritiska nad slezenom, postupak poznat kao pumpanje slezene, može povećati oslobađanje bijelih krvnih tjelešaca u krv. Posavjetujte se s osteopatom.

LIJEČENJE KOD KUĆE

Potrudite se da dijete miruje, posebice ako ima vrućicu. Ležanje u krevetu nije nužno.

Vrećica s ledom ili topli oblog prislonjen na oteklinu može ublažiti bol. Sredstvo protiv bolova koje sadrži paracetamol također može pomoći.

Čaj spravljen od jabučnog soka i klinčića može pomoći u ublažavanju bolnog gutanja. Na laganoj vatri skuhajte pet klinčića u litri jabučnog soka. Maknite s vatre, promiješajte te ostavite da se ohladi do sobne temperature.

PREVENCIJA

Budući da borba s bolešću jača imunološki sustav, mnogi stručnjaci za alternativnu medicinu vjeruju da je za inače zdravo dijete bolje da preboli zaušnjake nego da se cijepi. Razgovarajte o cijepljenju sa specijalistom za zarazne bolesti. MOPARU (cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) danas se primjenjuje u dobi između dvanaest i petnaest mjeseci, s nadocjepljivanjem između četvrte i šeste ili desete i dvanaeste godine. Homeopatska inačica imunizacije nije prihvaćena kao jednakovrijedna i nećeosigurati jednaku zaštitu, no neki homeopati mogu propisati pripravke koji će smanjiti moguće nuspojave MOPARU-a.

Izvor: Veliki obiteljski savjetnik o zdravlju – Konvencionalno i alternativno liječenje, Mozaik knjiga, Zagreb (više izdanja, prvo 1999.)

Više:

Zarazne bolesti

Ospice – konvencionalno i alternativno liječenje

Rubeola – konvencionalno i alternativno liječenje

Hripavac – konvencionalno i alternativno liječenje

Tetanus – konvencionalno liječenje

Hepatitis B – konvencionalno i alternativno liječenje

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]