Ospice – konvencionalno i alternativno liječenje

Ospice su jedna od najzaraznijih dječjih virusnih infekcija i jedna od najtežih s rasponom tegoba od upale uha do upale pluća i encefalitisa (upala mozga koja se javlja u jednog na tisuću bolesnika; encefalitis je i česta nuspojava cijepljenja, nap. ur.). Ospice se u školama mogu lako pretvoriti u epidemiju. Obično se preporuča preventivno cijepljenje, a u mnogim zemljama je i obavezno.

Odrasli se mogu zaraziti ospicama ako nisu prije bili izloženi uzročniku te ako nisu cijepljeni (no mogu se, kao i djeca, zaraziti i cjepivom protiv ospica, nap. ur.). Osobe koje su preboljele ospice razviju prirodnu otpornost i ne mogu se ponovno zaraziti.

SIMPTOMI

Ako je vaše dijete dobilo ospice, bit će teško bolesno. Pogledajte ima li sljedeće simptome:

1.-3. dan: blaga do visoka vrućica, oštar kašalj, curenje nosa, crvene oči i kihanje; sitne bijele točkice na desnima blizu kutnjaka ili na sluznici obraza.

4.-8. dan: visoka vrućica; uobičajeni osip koji se širi s lica na trup, zatim na ruke i noge; nakon 2 do 3 dana koža se počne ljuštiti, do trenutka kad se proširi na rake i noge osip lica izblijedi.

Dijete može razviti i upalu očiju (konjuktivitis) zbog koje će oči biti osjetljive na svjetlo. 

Prepoznavanje osipa

U prva 24 sata male, svijetlocrvene pjege izbijaju iza uha i na čelu te se šire po licu, trupu i zatim po rukama i nogama. Pjegice se uobičajeno šire u nepravilne mrlje. Do trećeg dana osip postane gušći i izraženiji. Kako blijedi, osip može postati ljuskav ili promijeniti boju u blijedosmeđu. Osip se obično povuče za tjedan dana.

  (fotoizvor: alumni.berkeley.edu)

Ospice su vrlo zarazna dječja bolest koja se očituje plosnatim, tamnoljubičastim točkicama koje se stapaju u mrlje na koži. Mrlje se prvo pojave na čelu i iza ušiju, a zatim se brzo prošire na prsni koš, ruke i noge. Ospice je lako zamijeniti rubeolom.

UZROCI

Virus morbila prenosi se izravnim dodirom ili kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem).

Razdoblje inkubacije, tijekom kojeg se virus razmnožava u organizmu i dijete nije zarazno, traje od 8 do 12 dana. Dijete je najzaraznije 2 dana prije pojave simptoma, iako je zarazno još 4 dana nakon što izbije osip.

LIJEČENJE

Ako sumnjate da vaše dijete boluje od ospica, trebate ga odvesti na pregled pedijatru koji će vjerojatno željeti pratiti razvoj djetetove bolesti kako bi mogao intervenirati ako dođe do komplikacija. Zaraženo dijete ne bi smjelo ponovno krenuti u školu do tjedan dana nakon izbijanja osipa.

Obratite se liječniku:

  • ako mislite da dijete ima ospice; vaš je liječnik možda dobio obavijest o postojanju epidemije, pa će vam moći potvrditi dijagnozu preko telefona.
  • ako dijete ima ospice, a kašalj postaje sve oštriji i djelotvorniji (iskašljava), jer to može ukazivati na upalu pluća.
  • ako dijete ima ospice i teško mu uspijeva ostati potpuno budno; iznimno je bezvoljno; ili pati od razdražljivosti, gubitka orijentacije ili konvulzija unutar tjedan dana od izbijanja osipa – ovi bi simptomi mogli ukazivati na encefalitis.
  • ako dijete ima ospice i dođe do slabljena sluha ili bolova u ušima, to možeukazivati na infekciju uha.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Pedijatar će djetetu propisati mirovanje u krevetu, prehranu tekućom hranom i povećati unos tekućina. Liječnik može ostalim članovima obitelji koji prije nisu bili u dodiru s bolešću niti su cijepljeni dati injekciju gama globulina. Iako se time neće spriječiti širenje osipca, može se ublažiti tijek bolesti za osobe koje su izložene opasnosti od obolijevanja.

Oprez!

Djetetu nemojte nikad davati acetilsalicilnu kiselinu – čak ni dječji Aspirin – ili druge proizvode koji sadrže sol koja se zove salicilat za snižavanje temperature i ublažavanje bolova. Acetilsalicilna kiselina dovedena je u vezu s Reyevim sindromom, rijetkom ali opsanom bolešću koja izaziva upalu jetre i mozga.

ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA

Nemojte se osloniti samo na liječenje kod kuće. Zatražite mišljenje svog liječnika opće prakse.

Liječenje ljekovitim biljem

Nema biljke koja liječi baš ospice. Međutim, brojni pripravci mogu pomoći u ublažavanju simptoma te bolesti. Čaj od stolisnika (Achillea millefolium), mačje metvice (Napeta cataria), lipe (Tilia spp.), može pomoći sniziti temperaturu. Sredstvo za ispiranje očiju od ljekovite očanice (Euphrasia officialis) ili oblozi od kamilice (Matricaria recutita) mogu pomoći osjetljivim očima. Možete zatražiti pomoć iskusnog travara.

Homeopatija

Uvijek se posavjetujte s homeopatom o odgovarajućim dozama za djecu. U homeopatskoj medicini se drži da Aconite pomaže djetetu kojem je naglo porasla temperatura, ima crvene oči, nemirno je, tjeskobno ili plašljivo te osjetljivo na svjetlo. Belladonna se preporuča kad dijete ima crvenu, vruću kožu, vruće lice i glavu, ali hladne udove i visoku vrućicu. Pulsatilla može pomoći ako dijete ima blagu vrućicu, ako je plačljivo, nije žedno i ima gust, žut iscjedak iz očiju ili nosa.

Osteopatija

Blag, ritmički pritisak u području iznad slezene – postupak poznat kao “pumpanje” slezene – može pojačati oslobađanje bijelih krvnih tjelešaca u krv. Zatražite pomoć osteopata.

KUĆNA NJEGA

Dok su zarazna, djeca trebaju biti izolirana. Soba s prigušenim svjetlom može pomoći ako su oči osjetljive na svjetlo; u tom slučaju ograničite gledanje televizije i čitanje.

Tekući puder, kupelj sa sodom bikarbonom ili kukuruznim škrobom ublažava svrbež. Paracetamol može sniziti vrućicu.

Uređaj za vlaženje zraka može olakšati težak kašalj. Rabite uređaj humidistatom (mjeračem vlage) da bi se dobilo odgovarajuću količinu vlage u zraku. Uvijek prije i poslije uporabe uređaj za vlaženje zraka treba temeljito očistiti.

PREVENCIJA

Mnogi stručnjaci za alternativnu medicinu (ali i sve više konvencionalnih liječnika, nap. ur.) drže da je za inače zdravo dijete bolje da se zarazi ospicama nego da bude cijepljeno, jer borba s bolešću ojačava imunološki sustav. Međutim, cijepljenje je obično zakonski obavezno, jer ospice mogu izazvati školske epidemije.

Danas se MMR cjepivo (morbili, mumps i rubella) daje djeci staroj 12 do 15 mjeseci, s docjepljivanjem u dobi od 4 do 6 ili 10 do 12 godina.

Homeopatska verzija cijepljenja nije prihvaćena kao ravnopravna i neće osigurati odgovarajuću zaštitu, no neki homeopati će propisati ljekovita sredstva za ublažavanje potencijalnih nuspojava MMR-a.

Izvor: Veliki obiteljski savjetnik o zdravlju – Konvencionalno i alternativno liječenje, Mozaik knjiga, Zagreb (više izdanja, prvo 1999.)

Više:

Zarazne bolesti

Rubeola – konvencionalno i alternativno liječenje

Zaušnjaci – konvencionalno i alternativno liječenje

Hripavac – konvencionalno i alternativno liječenje

Tetanus – konvencionalno liječenje

Hepatitis B – konvencionalno i alternativno liječenje

 

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]