Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno.

Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 do 24 godine porasli su s 4,8% na 8,4%, dok je postotak onih kojima je propisan lijek za ADHD uz barem još jedan lijek porastao sa 26% na 40,7%.

Pretjerano propisivanje tableta u konačnici dovodi djecu u stanje sve većih nuspojava i pogoršanja zdravlja, bez rješavanja njihovog zdravstvenog statusa.

Imajte na umu da je to bilo prije pandemije, a tijekom pandemije su socijalna izolacija i drugi strahovi, gurnuli neku djecu s problemima mentalnog zdravlja, “preko ruba”. Pišući u časopisu Frontiers in Psychiatry, tim istraživača pozvao je na “sigurniju” upotrebu Abilifyja i Risperdala (risperidona) kod djece i adolescenata nakon što su zabilježili niz nuspojava povezanih s njihovom upotrebom.

Ilustracija: Brazhnykov Andriy (www.shutterstock.com/g/mcandy)

 

Ironično, primijetili su:

“Psihijatrijski poremećaji bili su glavni povezani neželjeni događaji za aripiprazol (20,2%), a među njima je suicidalno ponašanje bilo jedno od najčešće prijavljenih (14,9%).”

Zabilježene su i druge reakcije, uključujući poremećaje debljanja, poremećaje reproduktivnog sustava i poremećaje metabolizma, od kojih je 90% bilo ozbiljno.

Studija objavljena u časopisu Pediatrics 2020. ( https://publications.aap.org/pediatrics/article/146/1/e20192832/77028/Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder ) otkrila je da ne raste samo uporaba lijekova za ADHD, već i psihoterapijska polifarmacija.

Dodali su:

“Široka upotreba kombinacija višerazrednih lijekova kod djece i adolescenata je zabrinjavajuća, s obzirom na njihovu ranjivost te na štetne učinke i nepoznati utjecaj tvari s dugotrajnim neurološkim djelovanjem na razvoj nezrelog mozga i živčanog sustava.”

Štoviše, studija (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33600217/ ) je otkrila, što nije iznenađujuće:

“Kombinacije lijekova su često davale više nuspojava…”

Podaci koje je 2014. objavilo Građansko povjerenstvo za ljudska prava (http://www.prweb.com/releases/2014/05/prweb11872059.htm) pokazuju da su stotine tisuća male djece dobivali psihijatrijske lijekove, a više od 274 000 djece od rođenja do 1. godine bilo je uključeno u tu kombinaciju.

Izvor

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]