Hripavac – konvencionalno i alternativno liječenje

Hripavac je vrlo zarazna upala dišnih putova i smatra se jednom od najtežih dječjih bolesti. U većini zemalja djeca se obavezno cijepe protiv hripavca. Ukoliko se ne liječi, hripavac može izazvati oštećenje pluća i opetovane upale bronha, a u dojenčadi može uzrokovati oštećenje mozga, pa čak i smrt. Najčešće obolijevaju vrlo mala djeca, iako se i djeca u pubertetu i odrasli mogu zaraziti, premda ne s tako ozbiljnim posljedicama. Na sreću, hripavac je u razvijenim zemljama vrlo rijetka bolest zahvaljujući cijepljenju djece.

Prvi simptomi, obično curenje iz nosa, suhi kašalj i blaga vrućica javljaju se oko 7 do 10 dana nakon što se dijete zarazilo. Nakon tjedan dana može se pojaviti karakterističan kašalj: jaki napadaji kašlja iza kojih slijedi prodorno hripanje, iako je u dojenčadi ovaj zvuk često prigušen. Bolesnik može iskašljavati obilne količine guste sluzi, a učestalo je i povraćanje. Ovo razdoblje kašljanja obično traje do 6 tjedana. Tijekom ovog razdoblja bolesnici su skloni razvoju sekundarnih upala koje mogu biti vrlo teške. Zadnje razdoblje je oporavak koji traje i do mjesec dana i tijekom kojega se oboljelom vraća snaga.

SIMPTOMI

  • na početku curenje iz nosa, učestalo kašljanje, a katkad i blaga vrućica
  • nakon 7 do 14 dana teški napadaji kašlja iza kojih slijedi hripajući zvuk kad bolesnik tjera zrak krot natečeni larinks; novorođenčad je često preslaba da bi uspjela proizvesti hripajući zvuk
  • povraćanje izazvano napadajem kašlja
  • prekid disanja (apneja), osobito u dojenčadi mlađe od 2 mjeseca, pri čemu dojenčetove usnice mogu poplavjeti zbog manjka kisika

 

(fotoizvor: sharecare.com)

UZROCI

Hripavac izaziva bakterija Bordetella pertussis. Ona se kašljem ili kihanjem širi zrakom ili se prenosi dodirom sa zaraženim plahtama ili odjećom.

LIJEČENJE

Hripavac treba neodložno liječiti. Oklijevanje može izazvati ozbiljne tegobe, osobito u djece.

Obratite se liječniku:

  • ako dijete nije cijepljeno protiv hripavca, a nedavno je bilo u dodiru s osobom koja boluje od hripavca.
  • ako sumnjate da dijete boluje od hripavca, osobito ako je prehlađeno i kašlje duže od 7 dana.
  • ako djetetu poplave usnice i povremeno slabo diše; to je znak teškog poremećaja disanja – odmah potražte hitnu liječničku pomoć.
  • ako dijete izgleda loše, a kašalj i visoka temperatura ne prolaze, iako više nema hripajućih napadaja kašlja; dijete je možda dobilo sekundarnu upalu dišnih putova, poput upale pluća ili bronhitisa.

KONVENCIONALNA MEDICINA

Pedijatar će vjerojatno propisati eritromicin, antibiotik koji može učinkovito smanjiti trajanje i težinu upale, osobito ako ga počnete primjenjivati tijekom prvih 10 dana bolesti. Kodein se može propisati za suzbijanje kašlja. U teškim slučajevima ili ako dijete još nije navršilo godinu dana, možda će trebati bolničko liječenje kako bi se spriječila dehidracija i omogućio brzi pristup kisiku, u slučaju da pacijent teško diše.

Oprez!

Ako dijete stvara mnogo sluzi, nemojte mu davati lijekove protiv kašlja. Oni će onemogućiti učinkovito iskašljavanje sluzi iz zapriječenih dišnih putova.

ALTERNATIVNI NAČINI LIJEČENJA

Alternativno liječenje prvenstveno je usmjereno na ublažavanje kašlja i treba se primjenjivati samo zajedno s konvencionalnim lijekovima.

Akupunktura

Kako biste ublažili snažan kašalj, pokušajte pritiskom na točke Mjehur 43, 12 ili 13 (vidi Točke za akopresuru,stranice 16 i 17, te Dodatak, stranice1060-1068, za više obavijesti o položaju točaka).

Liječenje ljekovitim biljem

Protiv kašlja iskušajte sirup divlje trešnje (Prunus serotina), omiljeni lijek za djecu. Kod kašlja može pomoći i drugo bilje poput rosike (Drosera rotundifolia), majčine dušice (Thymus vulgaris) i loćike (Lactuca canadensis). O dozama se posavjetujte sa stručnjakom za ljekovito bilje.

Homeopatija

Homeopatski lijekovi mogu dopuniti konvencionalno liječenje. Obratite se stručnjaku za homeopatiju koji vam može preporučiti Carbo vegetabilis, Droseru ili Coccus cacti.

Osteopatija

Namještanje prsnih dijelova kralježnice i rebara može pospješiti limfnu drenažu i smanjiti intenzitet kašlja.

LIJEČENJE KOD KUĆE

Da biste ublažili spazme izazvane kašljanjem, posjednite dijete i nagnite ga naprijed. Imajte pri ruci neku posudu u slučaju da dijete iskašlje sluz.

Ako dijete povraća, pokušajte ga nahraniti odmah nakon povraćanja, jer je tada lakše spriječiti izbacivanje hrane.

Povećajte unos tekućine kako biste spriječili dehidraciju i “razrijedili” sluz.

Da biste djetetu olakšali disanje, rabite ovlaživač zraka s parom. Usmjerite paru u smjeru suprotnom od djeteta i promijenite odjeću ili posteljinu kad se navlaže. Rabite ovlaživač s regulatorom, jer ćete tako spriječiti pretjerano vlaženje zraka. Pobrinite se da voda i ovlaživač budu uvijek čisti kako biste spriječili rast plijesni i drugih klica.

Držite dijete podalje od cigaretnog dima koji može pogoršati dišne tegobe.

PREVENCIJA

Cjepivo DI-TE-PER (protiv difterije, tetanusa i hripavca ili pertussisa) daje se djetetu u više navrata u razdoblju od navršena 2 mjeseca. Cjepivo se pokazalo učinkovitim u 90 posto slučajeva pod uvjetom da su djeca primila sve doze. Ipak, cijepljenjem se ne osigurava trajni imunitet. Pet godina nakon primanja zadnje doze, cijepljeno dijete gubi zaštitu. Ponovna imunizacija se ne preporuča, jer cijepljenje može u starije djece i odraslih izazvati teške nuspojave.

Budući da neki članovi obitelji više nisu imuni na bolest, liječnici često preporučuju preventivno uzimanje erotromicina svim članovima u obitelji u kojoj je dijete oboljelo od hripavca.

Blage reakcije na DI-TE-PER cjepivo, kaošto su povišena temperatura, razdražljivost i pospanost, nisu rijetkost. Međutim, ukoliko dijete dobije visoku temperaturu, neutješno plače ili ima grčeve, radi se o ozbiljnoj reakciji na cjepivo. Odmah potražite hitnu liječničku pomoć. Na sreću, takve su reakcije vrlo rijetke. Većina medicinskih stručnjaka smatra da je opasnost od hripavca mnogo veća od opasnosti od cjepiva.

Izvor: Veliki obiteljski savjetnik o zdravlju – Konvencionalno i alternativno liječenje, Mozaik knjiga, Zagreb (više izdanja, prvo 1999.)

Više:

Zarazne bolesti

Ospice – konvencionalno i alternativno liječenje

Rubeola – konvencionalno i alternativno liječenje

Zaušnjaci – konvencionalno i alternativno liječenje

Tetanus – konvencionalno liječenje

Hepatitis B – konvencionalno i alternativno liječenje

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]