Poluistine u promidžbi cijepljenja protiv HPV infekcija?

Dionici sustava (obaveznog) cijepljenja za ostvarenje visoke stope procijepljenosti koriste se raznim vrstama promidžbe. Da u sredstvima javnog priopćavanja po pitanju cijepljenja ima podosta poluistina, prikrivanja istina ali i laži, ne začuđuje obzirom na u pravilu površan novinarski pristup ovoj problematici, ali i daleko više uslijed netočnih navoda njihovih sugovornika.

No, poluistine, pa i laži, nalaze se i na plakatima, letcima, u knižicama,... koji roditelje pozivaju na cijepljenje i uvjeravaju u sigurnost i neškodljivost cjepiva, a koje objavljuju i ustanove zadužene za provedbu cijepljenja (zavodi za javno zdravstvo), gradske uprave,... pozivajući se na službene podatke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED),...

Evo jednog od takvih primjera, iz HPV prezentacije za roditelje i učenike u izdanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

Dakle, ako je za vjerovati ovoj prezentaciji, ozbiljnih nuspojava od cjepiva za HPV infekciju u Hrvatskoj -  nema!

Moguće je da usitinu nisu prijavljene (u Hrvatskoj je protiv HPV infekcija cijepljeno još razmjerno malo djevojčica i djevojaka). Ili su prijavljene, ali se ne smatraju ozbiljnima? Nuspojave cijepljenja prijavljuju se inače HALMED-u: Prijavite nuspojave.

Kako god bilo, prezentacija uvjerava da u Hrvatskoj nema djevojčica i djevojaka koje su uslijed ovoga cijepljenja zadobile teža oštećenja zdravlja.

U istoj prezentaciji navodi se da je u Hrvatskoj prijavljeno svega 9 slučajeva nuspojava, koje - po uredništvu prezentacije - očito spadaju u blaže nuspojave. Riječ je o sljedećim nuspojavama: alergijske reakcije (crvenilo kože i usana, oticanje usana, urtike na mjestu uboda), glavobolje, senzorni neuritis (trnci i bol u ruci), sinkopa (u prezentaciji ne piše da je to zapravo iznenadni i kraći gubitak svijesti), pareza facijalisa (u prezentaciji ne piše da je to zapravo iznenadna kljenut ili paraliza polovice lica),...

Ističe se da su se sve te nuspojave javile pri cijepljenju četverovalentnim cjepivom Silgard / Gardasil. No, u prezentaciji (u dijelu koji se poziva na svjetska iskustva) se ne navode brojni slučajevi teških oboljenja koje je ovo cjepivo prouzročilo u više drugih zemalja.

https://www.youtube.com/watch?v=GO2i-r39hok

U prezentaciji se ne spominje da su razna znanstvena istraživanja i izvještaji povezali ovo cjepivo s čitavim nizom nuspojava, među kojima su, uz česte lokalne, gastrointestinalne i kožne reakcije, i: smrt, grčevi, gubitak svijesti, pad krvnog tlaka, gubitak vida, trnci, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, kljenut ličnog živca, sindrom kroničnog umora, anafilaksija (teška alergijska reakcija), autoimuni poremećaji, duboka venska tromboza, plućna embolija, upala gušterače,...

U predmetnoj prezentaciji spominje se tek manji dio poznatih, uglavnom blažih, nuspojava. Mogućnost izazivanja ozbiljnih nuspojave, pa i smrti, se ne skriva iako se minimalizira. Ipak, povjerenje se želi steći tvrdnjom da se četverovalentno cjepivo Gardasil "pokazalo sigurnim", koja je u suprotnosti s činjeničnim stanjem u vezi njegovog korištenja.

Bi li oni koji neistinito promiču cjepiva (ne samo protiv HPV infekcija) mogli pogledati u oči djecu i mlade kojima je cijepljenje ozbiljno narušilo zdravlje, učinilo ih (neke i trajno) ovisnima o (skupim) lijekovima i liječenju, oduzelo im "preko noći" radost zdravog odrastanja, igre i učenja, udaljilo ih iz poticajnog društvenog okruženja,... ?

Mnoga od te djece imaju medicinsku dokumentaciju, kao i potvrde neovisnih (često stranih) laboratorija, a neka i sudske presude iz kojih nepobitno proizlazi da je njihova bolest nastupila kao posljedica cijepljenja. 

Bi li oni koji zagovaraju primjenu cjepiva mogli njihovim roditelja ponoviti u lice i laži koje promiču?

Suzana Peša Vučković i Goran Majetić

  • Više o cijepljenju protiv HPV infekcija:

HPV cjepivo: Informirajte se prije nego (se) odlučite cijepiti!

Otvoreno pismo Europskoj agenciji za lijekove (EMA) – predmet: sigurnost HPV cjepiva

Otvoreno pismo Europskoj agenciji za lijekove (EMA) – predmet: sigurnost HPV cjepiva

Gardasilov požar u Danskoj

Izjava o suglasnosti za zaštitno cijepljenje (PDF): U Austriji se u svrhu informiranog pristanka na cijepljenje maljetnicima koji "posjeduju sposobnost spoznaje i rasuđivanja" ili roditeljima djeteta kojeg žele cijepiti cjepivom Gardasil daje na potpis ova Izjava. Usporedite njezin pristup i sadržaj sa onima koje nudi spomenuta prezentacijom u Hrvatskoj. 

Releated

Gostovanje predsjednice HURA-e u RTL Direktu

Snimku emisije RTL Direkta prenosimo u cijelosti, neizmijenjenu, a bila je emitirana sinoć, 16.9.2021., kada je predsjednica naše udruge, dr. sc. Alma Demirović, dr. med., uživo pričala s voditeljicom Mojmirom Pastorčić: LINK VIDEO-a  Najvažniji dio zaključka jedne od rijetkih meta-analiza istraživanja o učinkovitosti mjera promocije cjepiva prepisujemo: „…poruke koje presnažno zagovaraju vakcinaciju mogu biti kontraproduktivne, […]

VAŽNO UPOZORENJE/OBAVIJEST

Donosimo vam dosad najpotpuniji dokument za potrebe roditelja koji su zabrinuti za negativne posljedice tzv. epidemioloških mjera na zdravlje svoje djece u školskoj godini 2021./2022. Isto vrijedi kako za roditelje čija su djeca nažalost već doživjela negativne posljedice tzv. epidemioloških mjera, tako i za roditelje koji su uvjerenja da su dužni zaštititi svoju djecu od […]