Cijepljenje: Šire li pojedini zdravstveni radnici neetične i pravno diskriminirajuće prijedloge?

Na portalu telegram.hr 27. veljače 2017. godine objavljen je napis U jednom od luđih napada zastupnik Bunjac objavio je ‘tajne sastojke cjepiva’; najbolje da pogledate sami. Povod za objavu ovog napisa bio je post saborskog zastupnika Živog zida Branimira Bunjca, kojeg je istoga dana objavio na svojem profilu na Facebooku:

U narednom objavljenom postu, Branimir Bunjac detaljnije je obrazložio tvrdnju uz prvog posta, potkrijepljujući je dokazom (vidjeti napis “Zalažemo se za transparentnost,pravo na slobodni informirani pristanak i provjeru preosjetljivosti na komponente cjepiva”). Naveo je službene izvore, primjerice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (* 1), u kojima su navedeni sastojci cjepiva. Pozvao se i na napise objavljene na stranicama portala Cijepljenje.info (* 2), kojeg uređuje Građanska inicijativa Cijepljenje pravo – izbora koja djeluje pod okriljem Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Novinarka portala telegram.hr nije, međutim, potražila javno dostupne izvore o sastavu cjepiva, već se za mišljenje obratila epidemiologinji Jasni Ninčević, ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. No, epidemiologinja se, umjesto iznošenja osnovnih činjenica o sastavu cjepiva, okomila na saborskog zastupnika: “Ne znam kako se netko izvan struke usudi pričati o ovome i iznositi ovakve gluposti. Ja se nikada ne bih upuštala u raspravu o hidroavionima, mlažnjacima ili astronomiji jer o tome nemam pojma.” … “Taj gospodin očito nema nikakve veze s medicinom jer nitko upućen ne bi iznosio ovakve tendenciozne laži.”.

Epidemiologinja nije kao stručnjakinja činjenicama pokušala opovrgnuti “tendenciozne laži” vezane uz cjepiva, već se upustila u iznošenje prosudbi i prijedloga koji se tiču etike i prava (posebice prava na drugačije mišljenje, prava na priziv savjesti,..!), a ne cjepiva i cijepljenja. Osvrčući se na izjave pojedinih liječnika u Hrvatskoj, koji propituju sigurnost cjepiva, kalendar cijepljenja i cijepljenje “iglom” te se zalažu za uvođenje zakonske preporuke cijepljenja, poručila je: “Njima bih zabranila bavljenje našim poslom, jer ako netko ne vjeruje u medicinu, onda se njome ne mora niti baviti.” (* 3).

Spomenuta epidemiologinja naposljetku se stavlja i u ulogu “odvjetnice” roditelja: “Ne bih financijski kažnjavala one roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djecu, nego bih im, u slučaju oboljenja, uskratila besplatnu medicinsku skrb i ne bih im dozvolila upis u javne vrtiće i škole. Neka idu u privatne, i to samo ako se roditelji druge djece s tim slože.” (* 4).

Čitateljima ostavljamo na ocjenu jesu li ovakve i slične izjave neetične i pravno diskriminirajuće za liječnike te roditelje i njihovu djecu, bilo cijepljenu, djelomično cijepljenu ili necijepljenu, potiču li i produbljuju li podjele među zdravstvenom strukom, nepovjerenje roditelja kao pacijenata u sustav zdravstvene skrbi, a napose sustav cijepljenja, te doprinose li etiketiranju, nesnošljivosti i svojevrsnom “zdravstvenom rasizmu” u drušvu.

(* 1) Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, portal Cijepljenje.info objavio je napis Cjepiva sadrže i životinjske tvari i stanice podrijetlom od ljudskih fetusa, a neka cjepiva se proizvode uz pomoć GMO tehnologije. U članku se citiraju i odgovori o sastavu pojedinih cjepiva koje je dostavio voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. med.

(* 2) Stvarni sastav cjepiva predstavljen je detaljno u napisu / rubrici Otrovna sredstva u sastavu cjepiva, s podrubrikama Broj otrovnih sredstava u cjepivu i njihova sinergijska toksičnost te Broj otrovnih sredstava iz sastava obveznih cjepiva pomnoženih s brojem doza cjepiva.

(* 3) Takav stav epidemiloginje Jasne Ninčević dijeli i epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu koji je za portal index.hr, u napisu “Treba mu oduzeti licencu” Tko je dubrovački liječnik koji poziva na bojkot cijepljenja? od 25. veljače 2027. izjavio: Evo, ja bih Viskoviću uzeo licencu za samostalan rad, uputio ga na edukaciju i dok ne položi ispite ne bih mu dopustio da radi s pacijentima. To bih učinio svim doktorima koji odgovaraju ljude od cjepiva na temelju nedokazanih pretpostavki, pogotovo na temelju teorija za koje je dokazano da nisu točne. Ako netko pacijentima tvrdi da cjepivo može prouzročiti autizam, tome treba uzeti licencu. Jer on ne zna i nije učio.“.

(* 4) Specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije na KBC-u u Zagrebu prim. dr. sc. Darko Richter još je jedan od zdravstvenih radnika koji se stavlja u ulogu “pravnika” te posljednjih nekoliko godina među pedijatrijma, ali i u javnosti, iznosi i neke druge prijedloge. Sažeto ih je iskazao, primjerice, u napisu Trubiti protiv cjepiva vrlo je profitabilno: ​strah raste, roditelji su zbunjeni, a netko zgrće velike novce; Dr. Richter: Mi znamo tko financira antivakcinalnu kampanju!, objavljenom na portalu Slobodne Dalmacije 27. veljače 2017.: “Slobodni izbor u svezi s cijepljenjem jest nešto čemu treba težiti, ali to sigurno nije moguće ostvariti preko noći. Trebalo bi paralelno uvesti dopunsko zdravstveno osiguranje kao obvezno za one koji odbijaju cijepljenje, u opsegu preuzetog rizika. Također, trebalo bi ustanoviti novčani odštetni fond u slučaju značajnijih nuspojava cijepljenja.”.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]