Gardasilov požar u Danskoj

Piše: Norma Erickson

U ožujku 2015. na danskoj nacionalnoj televiziji TV2 prikazan je dokumentarni film (“De vaccinerede piger” / “Cijepljene djevojčice”, u prilogu ovoga napisa) o djevojkama koje sumnjaju da su nakon cijepljenja cjepivom protiv HPV-a, Gardasilom, doživjele teške nuspojave. Odmah nakon prikazivanja počele su se javljati djevojke s gotovo identičnim pričama.

https://www.youtube.com/watch?v=GO2i-r39hok

 Ubrzo nakon cijepljenja Gardasilom počele bi ozbiljne zdravstvene tegobe i djevojke bi se javile liječniku. Kako tvrdi Luise Juellund, velika većina liječnika tvrdila bi im da HPV cjepivo nema teških nuspojava te pretpostavljala da su za te simptome krivi psihološki problemi.

Luise to dobro zna, jer je njezina kći jedna od djevojaka čije je zdravlje toliko narušeno da ne može ostati sama kod kuće zbog svakodnevnih epileptičnih napada i epizoda nesvjestice koje znaju potrajati i do sat vremena. Nakon prijavljivanja novih simptoma koji su se počeli pojavljivati po cijepljenju Gardasilom, upućena je na psihološku procjenu. Psihijatri su utvrdili da je sve u redu te sada ima dijagnozu POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome) za što se sumnja da je nuspojava HPV cjepiva.

Peter la Cour, voditelj Centra za funkcionalne poremećaju u Kopenhagenu, smatra strašnim odbijanje da se djevojke temeljito pregleda i odredi terapija uz tvrdnje da slične simptome mogu izazvati psihološki problemi: “Pregršt djevojaka koje sam ja vidio nisu mentalno bolesne, već su ozbiljno tjelesno oštećene i teško pokretne. Jednostavno ne možemo odbijati bolesne ljude pod pretpostavkom da su mentalno bolesni. Nitko od nas ne zna zašto im je tako loše. Navodno znanje o psihološkim razlozima skandalozno je ubijanje osobnosti mladih žena.”

Ozbiljne neželjene posljedice dosežu omjer jedan na 500

Danska je podijeljena na pet regija zdravstvene skrbi. Na dan 1. lipnja 2015. danska vlada je uspostavila po jedan centar u svakoj od tih pet regija u kojem će se registrirati i testirati svatko tko sumnja na negativnu reackiju na Gardasil. Odaziv je zapanjujući.

Priljev djevojaka koje su tražile skrb bio je 60% veći od očekivanog, što upućuje na to da su neželjeni učinci cjepiva veći negoli su to zdravstvene vlasti u Danskoj predvidjele. Do 9. lipnja popis je narastao do te mjere da se za procjenu treba čekati od šest do devet mjeseci. Dva od pet centara još ni ne znaju koliko će djevojke morati čekati.

Jesper Mehlsen iz Synkopencentra u bolnici Frederiksberg je jedan od specijalista koji će pregledati djevojke: “Mislili smo da će to (omjer neželjenih posljedica) biti jedan prema 10.000. Sada ispada da je omjer najmanje dvoje na 10.000. Odjednom se broj udvostručio.”

Lista čekanja na dan 9. lipnja 2015.

Nažalost, lavina djevojaka koje traže medicinsku dijagnozu i liječenje nakon HPV cjepiva nastavlja rasti. Samo dva dana kasnije, 11. lipnja, dr. Jesper Mehlsen morao je revidirati svoju procjenu broja oštećenih djevojaka: “Realna je procjena da jedna od 500 – ili 1.000 od 500.000 cijepljenih djevojaka dožive ozbiljne neželjene posljedice.”

Dr. Mehlsen pomagao je u ispitivanju HPV cjepiva i osobno je cijepio 3000 djevojaka. Sada upravlja regionalnim centrom u Frederiksbergu i zadužen je za koordinaciju centara u zemlji. Napominje da je od 11. lipnja 360 djevojaka određeno za proučavanje.

Dr. Stig Gerdes pribojava se da je ovo tek vrh ledenog brijega. “Ne bih se iznenadio ako dosegnemo brojku od nekoliko tisuća bolesnih. Čak sam i prestao davati Gardasil prije nekoliko godina, nakon što sam cijepio stotinjak pacijentica. Dosta ih se razboljelo nakon cjepiva. Neke od njih vrlo, vrlo teško i potpuno su upropaštene.”

Je li sigurnost HPV cjepiva temeljena na pretpostavkama?

Danski ministar zdravlja, Nick Haekkerup i Nacionalni odbor za zdravlje i dalje brane HPV cjepivo Gardasil unatoč činjenici da postoji sumnja da se više od 600 mladih djevojaka ozbiljno razboljelo od cjepiva. I dalje tvrde da je cjepivo sigurno te da je korist veća od rizika.

Stručnjaci koji rade s oštećenim djevojkama ne slažu se s tim. Ginekolog Jeppe Schroll, koordinator nacionalnih smjernica za HVP cijepljenje Danskog društva opstetričara i ginekologa tvrdi: “Jednostavno ne možemo reći jer ne znamo. Zdravstvene bi vlasti mogle biti u pravu, ali moglo bi biti i obrnuto.”

Njegovo mišljenje podržava i dr. Diane Harper, koja je pomogla tvrtki Merck u stvaranju Gardasila: “Nema podataka koji bi poduprli tvrdnju da koristi nadmašuju rizike. Istina je da znamo vrlo malo o nuspojavama HPV cjepiva.”

Dr. Schroll navodi da se Merckova analiza mogućih ozbiljnih nuspojava temelji na upitniku kojeg su sudionici kliničkog ispitivanja ispunjavali dva tjedna nakon cijepljenja. Žene su morale odgovoriti na pitanje jesu li primijetile “nova zdravstvena stanja”.

Prema dr. Schrollu, ovo dovodi do visokog stupnja neodređenosti. Neke se mogu razboljeti unutar 14 dana, ali žene koje se razbole kasnije možda to ne povežu s cjepivom.

Dr. Schroll navodi kao drugi izvor pogreške posljednje veliko istraživanje koje je provedeno u Danskoj i Švedskoj među milijun djevojaka. To je istraživanje, međutim, bilo usmjereno isključivo na djevojke s dijagnozom, a ne na one s nizom simptoma poput oduzetosti nogu i ruku, boli, kroničnim umorom, iznenadnim svakodnevnim nesvjesticama, glavoboljama i vrtoglavicama – poput ovih danskih djevojaka koje su na popisu čekanja za evaluaciju. “Mislim da je razlog zašto u tom istraživanju nisu našli nuspojave, taj što ih zapravo nisu niti tražili.”

Stručnjaci važu politiku HPV cijepljenja

Danski liječnici opće prakse vjeruju da prije uvođenja cjepiva Gardasil 9 svakako treba testirati brojne djevojke koje sumnjaju na nuspojave od cjepiva Gardasil.

Predsjedavatelj Udruženja liječnika i član komisije za cjepiva Zdravstvenog odbora, Niels Ulrich Holm, slaže se: “Premalo znamo o nuspojavama. Bojimo se da Gardasil 9 možda ima više nuspojava nego trenutno cjepivo (Gardasil), koje ima ozbiljnije nuspojave od drugih cjepiva. Osim toga, smatramo da bi, radi opreza, bilo nužno sačekati ispitivanja koja se provode u svim regijama vezanim za zdravstvene teškoće koje doživljavaju brojne djevojke, a koje su možda uzrokovane cjepivom. Stoga smatramo da treba sačekati s uvođenjem novog HPV cjepiva, koje je odobreno za uporabu u Danskoj, sve dok svih pet regionalnih centara ne dovrši testiranja bolesnih djevojaka koje su primile cjepivo.”

Glasnogovornica SF-a (Socijalistička narodna stranka) Özlem Cekic podupire princip predostrožnosti: “Ne razumijem zašto Nacionalni odbor za zdravlje tako žudi za uvođenjem novog HPV cjepiva. Općenito smatram da se Agencija u ovom slučaju ponijela blesavo, jer su presporo reagirali. Vidimo da je vjerojatno puno djevojaka doživjelo ozbiljne neželjene posljedice. To treba potpuno istražiti.”

Izjavila je također i da će Socijalistička narodna stranka nakon izbora problem HPV cjepiva dignuti na političku razinu i tražiti bolji uvid u dokumentaciju vezanu za ovo cjepivo.

Zdravstvena izvjestiteljica Liselott Blixt, članica danske Narodne stranke bila je jedna od onih koji su ulagali napore u uvođenje HPV cjepiva Gardasil u Dansku 2008. godine. Sada ga želi ukinuti: “Činjenica da sada imamo toliko, možda čak i 5000 mladih žena koje su se iznenada razboljele, mora imati za posljedicu zaustavljanje cijepljenja. Ja sam prva rekla veliko “da” tom cjepivu, ali sad ću biti i prva koja će ga ukinuti, jer mi političari moramo preuzeti odgovornost zbog prihvaćanja tog cjepiva. A pogotovo i zbog toga što trenutno nemamo niti terapiju koju možemo ponuditi većini oboljelih.”

Nadajmo se da će vlasti u Danskoj slijediti savjete stručnjaka i zaustaviti žrtvovanje mladih žena u ime petnaest do dvadeset godina daleke dobrobiti.

Niti jedna zdrava žena ne smije žrtvovati svoje zdravlje da bi se vidjelo hoće li pokus prevencije od raka uspjeti.

Prijevod: Suzana Peša Vučković

* Izvori:

* Izvorni napis: Gardasil Firestorm in Denmark (objavljen 21. lipnja 2015.)

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]