HPV cjepivo: Cenzura na PubMed Commons forumu za znanstvene rasprave

Piše: Norma Ericson, SaneVax

Kao zaposleniku Nacionalnog instituta za rak (National Cancer Institute - NCI), dijela Nacionalnog instituta za zdravlje (National Institute of Health - NIH), posao je dr. Marka Schiffmana da piše članke kojima se promiče cjepivo protiv humanog papiloma virusa. Uostalom, njegov poslodavac vlasnik je patenta za tehnologiju proizvodnje HPV cjepiva i dobiva naknade od prodaje HPV cjepiva.

HPV cjepivo Gardasil, koje se temelji uglavnom na tehnologiji razvijenoj u NIH-u, a koje proizvodi Merck & Co., odobrila je Uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Agency - FDA) u lipnju 2006. Već u veljači 2007. objavljen je članak u bazi NIH Record pod naslovom "Od laboratorija do tržišta" u kojem se za HPV cjepivo tvrdi: "Možda nijedan noviji proizvod na tržištu ne pokazuje dobar transfer zdravstvene tehnologije bolje od HPV cjepiva". Kakav veliki komercijalni uspjeh!

NIH, koji je osnovan novcem poreznih obveznika, održava i forum za znanstvene rasprave, koji se zove PubMed Commons od kojeg se očekuje da "iskoristi društvenu moć Interneta u poticanju konstruktivnog kriticizma i visokokvalitetne rasprave o znanstvenim problemima koje će, kako poboljšati razumijevanje, tako i pružiti nove puteve suradnje u zajednici".

U prosincu 2016. godine, Dr. Schiffman i nekoliko konzultanata koje plaća industrija objavili su članak naziva "Kancerogena infekcija humanim papiloma virusom".

Na dan 19. siječnja 2017. eminentni patolog dr. Sin Hang Lee komentirao je putem PubMed Commonsa:
"Schiffman i kolege napokon su priznali na kraju sažetka da primjena HPV cjepiva i probir na globalnoj razini ostaju i dalje izazovi. Međutim, autori nisu prikazali cijelu istinu koja je potrebna za uravnoteženu analizu."

Trebalo je gotovo mjesec dana da dr. Mark Schiffman odgovori na javni komentar dr. Leeja, uvjeravajući ga da su učinkovitost i sigurnosni profil Gardasila dobro ustrojeni.

Pet dana kasnije dr. Lee odgovara dr. Schiffmanu: "Odgovori dr. Schiffmana na moj prvi komentar zahtijevaju pobijanje kako bi se istakle varljive i netočne tvrdnje."

Gotovo odmah nakon toga, rasprava je zatvorena uklanjanjem komentara dr. Leeja. Nije li to ozbiljno nraušavanje povjerenja javnosti u organizaciju poput Nacionalnog instituta za zdravlje koji je obećao "poticati konstruktivni kriticizam i visokokvalitetne rasprave o znanstvenim problemima"?

Ne radi li se o ozbiljnom sukobu interesa njihovih moderatora ako miču neodobravajuće komentare dr. Leeja sa stranice koja bi trebala promicati kvalitetnu znanstvenu raspravu?

Cijeli tekst komentara, odgovor i demantij skinuo je jedan od čitatelja prije brisanja pa se to može pročitati ovdje (PDF).

Dr. Lee smatra da se ovdje raspravlja o vrlo ozbiljnom znanstvenom problemu. Nije pronašao neprimjerene izraze u svojim komentarima ili demantijima.

Stoga, u ime tisuća obitelji koje se diljem svijeta bore s novonastalim zdravstvenim tegobama nakon primanja cjepiva Gardasil, SaneVax zahtijeva da moderatori NIH-a ponovo dignu originalni komentar, odgovor i demantij na PubMed Commons' mrežnu stranicu. U najboljem je interesu javnosti da dr. Schiffman i dr. Lee nastave svoju znanstvenu raspravu.

U protivnom, moderatori mrežne stranice moraju objaviti valjane razloge zbog kojih su uklonili komentare dr. Leeja.

Riječima Winstona Churchilla: "U znanosti ne trebaš biti ljubazan, dovoljno je da si u pravu."

Otvorena, iskrena rasprava jedini je način da se povrati povjerenje javnosti. Cenzura ne djeluje.

Izvor: NIH: Marketing HPV vaccines via censorship?

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated

Nezavisne studije o dobrim odlukama za zdravlje

Nezavisne studije kojima se uspoređuju određeni parametri zdravlja cijepljenih osoba u odnosu na necijepljene su vjerodostojno nepristrane iz nekoliko razloga. Osim što skupinu cijepljene i necijepljene djece prate kroz duži period koji je mjerljiv u više godina, a ne u svega nekoliko dana ili najboljem slučaju mjeseci, te ne postoji mogućnost dodavanja nekih sastojaka cjepiva […]

POSTAJEMO LI ZAROBLJENICI VIRUSA I CJEPIVA?

U ponedjeljak 22. ožujka, u emisiji “Argumenti”, pored prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, politolog, stručnjak za sigurnost i međunarodne odnose, rektor Privatnog sveučilišta VERN, prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica obiteljskog  prava, Pravni fakultet  u Zagrebu, Tomislav Sokol, zastupnik u europskom parlamentu, sudjelovala je i dr. sc. Alma Demirović, dr. med. predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista.  Sudionici su odgovarali na pitanja:  Postajemo li zarobljenici koronavirusa i cjepiva? Povod ovoj temi je najavljeno uvođenje tzv. COVID putovnica, no i pitanja ograničavanja ljudskih prava […]