12. September 2018 · Comments Off on Italija: Odgojitelji/ce se protive obavezi cijepljenja! · Categories: Uncategorized

Konačno su na red došli i odrasli! A mislili ste da se paranoja neće preliti preko ruba. Krivo ste mislili.

Po novom prijedlogu zakona o imunizaciji u Italiji, cijepljenje je obavezno za sve odgojno-obrazovne i zdravstvene djelatnike koji su u izravnom dodiru s maloljetnicima. S obzirom na to kako se zdušno promovira obavezno cijepljenje djece, očekuje se da ovaj prijedlog bude prihvaćen do kraja godine.

Radi se o Italiji, ali kako je Italija samo “pilot projekt” farmaceutske industrije, uskoro ga očekujemo i u drugim europskim zemljama pa i kod nas. More »

03. September 2018 · Comments Off on Ministar zdravstva: “Obvezno je izvješćivati o svim nuspojavama, neovisno o težini istih” · Categories: Uncategorized

Na pitanje vezane uz razvoj nuspojava nakon cijepljenja djeteta te odgovornost u slučaju tužbe za naknadu štete, koje je u Hrvatskom saboru uputio zastupnik Živog zida Ivan Pernar, odgovorio je ministar Ministarstva zdravstva Milan Kujundžić.

Objavljujemo presnimku cjelovitog odgovora (PDF) od 19. srpnja ove godine, u kojem se ističe obveza izvješćivanja (prijavljivanja) svih nuspojava cijepljenja, kao i sumnji na nuspojavu (* ), neovisno o ozbiljnosti (težini) iste. To osobito ističemo stoga šta se navedena zakonska obaveza u Hrvatskoj nedovoljno poštuje, odnosno liječnici-cjepitelji najveći dio nuspojava, posebice onih koje smatraju “lakšim”, ne prijavljuju Agenciji za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED). Takav “nemar” podupire javnim izjavama i(li) pisanim objavama i nekolicina hrvatskih epidemiologa. Ujedno, za neodgovorno neprijavljivanje nuspojava nitko ne biva kažnjen, iako su kazne za to zakonom propisane.

 

S obzirom na to da odgovorni nisu ili su vrlo rijetko informirali o važnosti prijavljivanja nuspojava, ni liječnike-cjepitelje ni roditelje, u svim tim godinama imali smo krivu sliku o omjeru između koristi i rizika cijepljenja! Je li korist uopće veća? Jesu proizvođači cjepiva imali točne informacije kako bi poboljšavali sigurnost cjepiva? Imamo li cjepiva upitne kvalitete zato što odgovorni nisu upozoravali na važnost prijavljivanja SVAKE nuspojave?

A što se tiče odgovora ministra zdravstva vezanog za naknadu štete, on bi imao smisla SAMO i JEDINO za slučaj da je cijepljenje u RH preporuka! Drugim riječima, bez obzira je li na snazi obaveza ili preporuka cijepljenja, pozivamo sve roditelje koji su se na primjeru svoje djece uvjerili u negativne posljedice cijepljenja da nastave pokretati postupke za naknadom štete! Jer VAŠE pravo za naknadom štete nije nimalo umanjeno postojećom obvezom cijepljenja.

(* ) Na internetskim stranivama HALMED-a, u napisu Obveza prijavljivanja sumnji na nuspojave, napominje se: “Obveza prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva za zdravstvene radnike, proizvođače lijeka, nositelje odobrenja za stavljanje lijeka u promet, nositelje odobrenja za paralelni uvoz, uvoznike i veleprodaje u EU definirana je Direktivom 2001/83/EZ Europskog parlamenta i Vijeća i posljedičnim nacionalnim propisima. U Republici Hrvatskoj ovo je područje definirano Zakonom o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13.,90/14.) i Pravilnikom o farmakovigilanciji (Narodne novine, br. 83/13.). U kontekstu obveze prijavljivanja, nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na primjenu lijeka.”

23. August 2018 · Comments Off on Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (36.) · Categories: Svjedočanstva

D.M. (4.9.):

“Naša priča je duga i ne kreće s rođenjem već dosta ranije. Kao epileptičarka moram godinu dana prije začeća javiti doktoru da želimo bebu i doktor mi mora prilagoditi terapiju.

I tako sam bila u Zagrebu, kod priznatog epileptologa u Hrvatskoj. Čovjek mi je propisao novu terapiju uz napomenu: “Ovo je super terapija, odlično se podnosi i što je najbitnije ne stvara ovisnost ni vama ni bebi.” I tako sam nakon 14 mjeseci ostala trudna, sreći nema kraja. Svaka kontrola je ok.

4.12.2015. moja sreća ugledala je ovaj svijet. Ljubav na prvi pogled. Apgar 10/10.

Ali mojoj sreći brzo je došao kraj. Došlo mi je nakon sat i pol nekoliko doktora u sobu i kažu da mi moraju uzeti dijete i hitno ga staviti na intenzivnu. Ja u šoku, pitam: “Zašto?!” Kažu oni meni: “Zbog vaših antidepresiva koje ste konzumirali.” “Moooooliiiimm????!!! Što sam uzimala?!” More »

23. August 2018 · Comments Off on Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (35.) · Categories: Svjedočanstva

I. V. S. (4.6.):

“Moje svjedočanstvo počinje, a i završava (Bogu hvala) sa cjepivom koje se prima sa mjesec dana (protiv hepatitisa B).

Kao i svaka novopečena majka slijepo sam slijedila ono što je pisalo na otpusnom pismu – cijepljenje s mjesec dana. Odvedem svoju malu mrvicu, oni joj zabijaju iglu, ona vrišti, a ja, ja je bespomoćno gledam i plače mi se!

Završava taj pressing i idemo po Panadol i kući. Svakih 15-ak minuta mijenjam obloge na mjestu uboda, temperature nema! I tako dva dana. Treći dan se pojavilo par točkica na licu, četvrti je puno više, a peti užasno!

Od pedijatra do dermatologa i kojekakvih doktora, neki kažu nije od cjepiva (da, od zraka je u mjesec dana isključivo dojene bebe), drugi sliježu ramenima.

Dijagnoza: teži oblik ekcema! More »

21. August 2018 · Comments Off on Otvoreno pismo HURA-e povodom prisutnosti kancerogenih tvari u cjepivima i porasta zloćudnih bolesti kod djece · Categories: Uncategorized

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) uputila je 18. kolovoza ove godine otvoreno pismo Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva Republike Hrvatske, sljedećeg sadržaja:

OTVORENO PISMO MINISTRU KUJUNDŽIĆU POVODOM PRISUTNOSTI KANCERENOGENIH SUPSTANCI U PEDIJATRIJSKIM CJEPIVIMA I RASTUĆE POJAVNOSTI MALIGNIH OBOLJENJA KOD DJECE

Zagreb, 18.08.2018.

Poštovani ministre Kujundžiću,

Dana 10.08.2018. je široj javnosti postala transparentna informacija o kancerogenosti glifosata. Naime, nedavna presuda kalifornijskog Višeg suda u slučaju Johnson protiv Monsanta po kojoj je Monsantu naložena isplata odštete oštećeniku, vrtlaru jedne škole, u iznosu od 289.2 milijuna USD, potvrđuje uzročnu vezu između Non-Hodgkinovog limfoma i Monsantovog herbicida Roundup koji sadrži kancerogeni glifosat. Ovom presudom i suđenjem u kojem su razotkriveni tajni dokumenti u kojima stoji da su nadležni znali za kancerogenost glifosata, sva dosadašnja istraživanja o neškodljivosti istog padaju u vodu.

Na ovaj problem već dugo upozoravaju brojni moralni, odgovorni i nepotkupljivi znanstvenici, iskreno zabrinuti za zdravlje pučanstva. U ožujku 2015. Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije – IARC (International Agency for Research on Cancer), procjenjivala je određene herbicide i izdala službeno priopćenje po kojem je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude”. Nakon ove procjene uslijedio je veliki pritisak industrije i s njom povezanih medija kako bi se ovo priopćenje obezvrijedilo: djelomično im je to i uspjelo jer je u EU i dalje dozvoljena uporaba ovog Monsantovog herbicida. Zabrinuti smo što se taj herbicid koristi i u Hrvatskoj, no još nas više brine nešto drugo, a vezano je za zdravlje naših najmlađih stanovnika:

CJEPIVA SADRŽE GLIFOSAT.

Još u ožujku 2016. godine je pronađena i potvrđena prisutnost glifosata u cjepivima. Dokaz za to pribavile su majke udružene u organizaciju Moms Across America.

Nalaz laboratorija pogledajte ovdje: Widespread Contamination of Glyphosate: water, rain, food, breast milk, beer, wine and now…vaccines? Tests for Glyphosate in Childhood Vaccines Positive (PDF).

Osim moralne prepreke, u Hrvatskoj je i na snazi zakon koji zabranjuje davanje neadekvatnih lijekova i otrovnih sredstava djeci. Ne postoji prag tolerancije na otrovna sredstva, a njihov oralni unos nije jednak njihovom parenteralnom unosu. Dugoročni utjecaj glifosata na dječji organizam nije nikada istražen, osobito ne u korelaciji s primjenom cjepiva u najranjivijoj, dojenačkoj dobi.

Od ospica je u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina umrla samo jedna osoba. Od raka svake godine oboli stotinjak djece, a u prosjeku umre njih 27! Na pojavu nekoliko slučajeva ospica (i to kod odraslih, uglavnom potpuno procijepljenih osoba) se potiče medijska hajka, dok se o rastućoj epidemiji raka kod djece – uporno šuti!

Prema brojnim dostupnim izvorima, u Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od malignih bolesti što je na godišnjoj razini 180 novih slučajeva. Broj oboljelih je u stalnom rastu za oko 1% godišnje. Rak je drugi najčešći uzrok smrti kod djece u dobi od jedne do 14 godina u Hrvatskoj i u svijetu.

Je li uzrok ove epidemije genetika ili dokazana prisutnost kancerogenog glifosata u cjepivima koji, za razliku od formaldehida klasificiranog kao kancerogen za ljude (WHO IARC grupa 1), u uputi o cjepivu nije naveden kao sastojak? Znamo da genetska oboljenja nemaju ovakva neočekivana povećanja stope učestalosti, odnosno da utjecaj vanjskih čimbenika ne smije biti isključen u nedostatku potpunog znanstvenog objašnjenja. Također znamo da je potpuni sastav cjepiva profesionalna tajna proizvođača. A sve više toksikologa i biokemičara upozorava da i nanočestice i sastojci u tragovima mogu imati devastirajući utjecaj na zdravlje ljudi.

Liječnici i epidemiolozi ne znaju uzrok galopirajućeg rasta oboljele djece od raka. Možda je kancerogeni glifosat u cjepivima novi trag koji treba preispitati kao mogući uzrok? Sada se napokon pojavio materijal koji bi možda mogao dati odgovor na pitanje zašto svaki drugi dan od raka u Hrvatskoj oboli jedno dijete, obzirom da je teško povjerovati kako je to povećanje, izrazito od 2014. godine, nekakav prirodni tijek, već na to sigurno utječu okolišni čimbenici, među njima i cjepiva.

Zbog akumuliranih posljedica tragičnih, iznenadnih oboljenja i smrti bez odgovora i odgovornosti, poput svježe tragedije i smrti mladog Mattea u Zaprešiću gdje je sve “bilo po pravilima struke”, odlučili smo reagirati na novonastalu situaciju u vezi kancerogenih glifosata u cjepivima i pravovremeno ukazati Vama i svim stručnjacima zaslužnima za obvezu cijepljenja na snazi na ovu konfliktnu situaciju, a u svrhu prevencije epidemije “slučajnih” tragedija za koje nitko nije odgovoran.

S obzirom na postojeće sumnje u kancerogenost sastava cjepiva, postavlja se pitanje je li onda etički nametati obavezu cijepljenja cjepivima čiji sastojci mogu izazvati pojavu tumora u djece? Kako nadležne institucije namjeravaju i dalje ustrajati na obvezi cijepljenja kada isto implicira parenteralni unos kancerogene tvari u dječji organizam?

Zahtijevamo ozbiljan i konkretan odgovor da li i dalje smatrate, a nakon upravo iznesenih informacija, kako je nedvojbeno etički i obvezno, odnosno uopće dozvoljeno, bebama i maloj djeci direktno ubrizgavati u organizam kancerogene tvari iz cjepiva te nedvojbeno i odgovorno tvrditi da isti nisu u korelaciji s rastućom pojavnosti malignih oboljenja kod djece?

Očekujemo da ministar i svi drugi odgovorni, poštujući NAČELO PREDOSTROŽNOSTI, opovrgnu prisutnost glifosata u cjepivima koja se koriste u Republici Hrvatskoj!

Hrvatska udruga roditelja aktivista

Izvori:

Dewayne Johnson vs. Monsanto Company 10.08.2018. (PDF)

Jury orders Monsanto to pay $289 million in Roundup cancer trial

Monsantov Roundup herbicid izaziva poremećaj hormona – čak i ako je razina glifosata u njemu ispod propisanih granica

IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides (PDF)

Widespread Contamination of Glyphosate: water, rain, food, breast milk, beer, wine and now…vaccines? Tests for Glyphosate in Childhood Vaccines Positive (PDF)

FDA Hides Information on Glyphosate in Vaccines

Glyphosate Found in Childhood Vaccines

Glyphosate herbicide in vaccines? Here is what concerned parents should know

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Registar za rak Republike Hrvatske. Incidencija raka u Hrvatskoj 2015., Bilten 40, Zagreb, 2018

U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od karcinoma

U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti

Onkologija.hr: Zahtijevamo jednaku dostupnost dijagnostike i liječenja za sve onkološke bolesnike

Kancerogenost formaldehida – International Agency for Research on Cancer (IARC):

18. August 2018 · Comments Off on Znanost kao opravdanje za kršenje ljudskih prava ili informirani pristanak i medicinski paternalizam · Categories: Uncategorized

Izraz informirani pristanak prvi se put pojavio u dokumentaciji 1957. godine, u presudi građanskog suda u slučaju pacijenta po imenu Martin Salgo. Dana mu je potpuna anestezija zbog operativnog zahvata koji je smatrao rutinskim, a probudio se trajno paraliziran od struka naniže. Liječnik mu nije rekao da taj zahvat uključuje ikakav rizik za pacijenta. Sudac je presudio protiv liječnika, uz napomenu da je nužno potpuno otkrivanje činjenica potrebnih za informirani pristanak.

U ovom slučaju sud je razmatrao ne samo pitanje je li pristanak dan za predloženu medicinsku proceduru, već se fokusirao i na pitanje je li bolesnik bio adekvatno informiran. Upravo ovo pitanje adekvatnosti informiranja predstavlja najveći napredak u smislu poštovanja autonomije i prava samoodređenja bolesnika.

Nešto kasnije, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, objavljeni su podaci o eksperimentima kojim su se grubo kršila osnovna ljudska prava (od kojih je svakako najpoznatija studija Tuskegee: Stravični eksperimenti na crncima iz Alabame) vršena u državnim medicinskim ustanovama, nad starcima, djecom, afroamerikancima.

Informirani pristanak zapravo je praktična primjena etičkog načela autonomije u medicinskoj praksi. Načelo autonomije predstavlja pravo osobe da autonomno, to jest nezavisno, odlučuje o svom životu i djeluje u skladu sa svojim autonomnim odlukama. (Prijedlog Svjetske zdravstvene organizacije o izgledu i sadržaju obrasca informiranog pristanka za klinička istraživanja – Informed Consent Form Template for Clinical Studies PDF).

More »

18. August 2018 · Comments Off on Kina, obećana zemlja za farmaceutsku industriju? · Categories: Uncategorized

Domaći i svjetski mediji ovih dana naveliko pišu o aferi sa cjepivima koja se proizvode i koriste u Kini. Dok razmišljate kako nekvalitetna i štetna cjepiva proizvode Kinezi i zahvaljujete što su “naša” bolja, mi se pitamo je li uistinu tako.

Jesu li cjepiva američkih i europskih proizvođača stvarno besprijekorna? Jesu li sve studije o njima napravljene transparentno, vjerodostojno i neupitno kvalitetno? Je li njihova sigurnost dokazano zajamčena? Je li ikada makar jedno od tih cjepiva, zbog moguće nekvalitete ili štetnosti, povučeno s tržišta?

More »

27. July 2018 · Comments Off on Nezakonite objave i netransparentno javno e-savjetovanje HZZJZ-a · Categories: Uncategorized

Nakon što je nedavno na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ) osvanuo postavljen novi kalendar cijepljenja s nezakonito dodanim obveznim cjepivom protiv pneumokoka (navedeni kalendar je uklonjen nakon objave o istom Građanske inicijative Cijepljenje – pravo izbora na istoimenoj facebook stranici), imamo još jednu nezakonitu umotvorinu!

Na tim istim stranicama iste institucije je 17. srpnja 2018. godine nezakonito objavljen Trogodišnji program cijepljenja 2019.-2021.

Naime, e-savjetovanje je pokrenuto 27. lipnja 2018. i zatvoreno 15. srpnja 2018. (doduše, zatvoreno je prijevremeno, i to 15 minuta PRIJE isteka roka), ali rok za odgovore na pitanja javnosti je 15. kolovoza 2018. te se prije tog roka (kao i prije objave u Narodnim novinama) on ne smije smatrati javnim i objavljivati kao da je zakonit!

Žele li nam odgovorni pojedinci iz HZZJZ-a poručiti da je postupak e-savjetovanja tek puka formalnost, zadovoljavanje forme i prozirna farsa?

Jesu li navedene izmjene programa unaprijed donesene bez obzira na javnu raspravu?

Je li moguće da 2. dan nakon zatvaranja e-savjetovanja navedeni (ili BILO KOJI) akt bude objavljen u Narodnim novinama (NN)?!

Odgovorni, izvolite se očitivati i dostaviti broj NN-a u kojem je navedeni program objavljen!

26. July 2018 · Comments Off on Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (34.) · Categories: Svjedočanstva

M. D. S. (4.3.):

“Imam sina Dušana od 2,5 godine. Nažalost je primio vitamin K u rodilištu. Iako sam bila protiv cijepljenja i prije nego što se rodio, zbog hitnog carskog nisam stigla reći da ne želim da mu daju vitamin K, a nisam napisala pismenu izjavu, i dali su mu.

20 dana nakon poroda, Dušan teško diše. Ja mislim da mu ne čistim dobro nosić, mada uz sve moje napore da ga očistim vidim da nema ništa u nosu, ali on teško diše. Odem u bolnicu, dijagnoza bronhiolitis. Bili smo 4 dana hospitalizirani, prima inhalacije i poslije prvog dana to je već bilo bolje. Upalni parametri iz krvi svi u redu, al mu ipak daju antibiotik. More »

23. July 2018 · Comments Off on Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (33.) · Categories: Svjedočanstva

P. Š. (4.1.):

“Kao majka djeteta oštećenog cjepivima, mogu vam reći sljedeće: Dala sam cijepiti svoju kćer. Prvi put prije točno 11 godina kada sam je rodila.

Moja djevojčica. Rađala sam ju 16 sati. Cijepili su je. Nisam niti pomislila ne cijepiti dijete. PA I JA SAM CIJEPLJENA. Ne želim čuti niti jednu riječ. Oni su liječnici. Oni znaju.

Došli smo kući. Rea nije htjela jesti – barem ne onako kako sam ja mislila da bi trebala. Samo je spavala prvih tjedan dana. Suprugu i meni se činilo – savršena beba, pa ona spava i po noći 😣. Dojila sam ju. Na zahtjev. Nije dobivala na težini. Nakon 2 tjedna došla nam je patronažna u posjet: “Mama, samo dojiti.” Mama je dojila. Rea je plakala. I tako, mučile smo se zajedno da bismo uspostavile ritam i da ona prihvati moju dojku.

S 2 mjeseca starosti odveli smo je na cijepljenje. HIBERIX cjepivo. Rea više nije htjela jesti. Neutješno je plakala satima. Pozvala sam patronažnu. Rekla je: “Mama vi nemate mlijeka, dijete vam je gladno. Kupite dohranu, ali i dalje se izdajajte.” Tako smo učinili. Hranjenje – muka. More »