Kina, obećana zemlja za farmaceutsku industriju?

Domaći i svjetski mediji ovih dana naveliko pišu o aferi sa cjepivima koja se proizvode i koriste u Kini. Dok razmišljate kako nekvalitetna i štetna cjepiva proizvode Kinezi i zahvaljujete što su "naša" bolja, mi se pitamo je li uistinu tako.

Jesu li cjepiva američkih i europskih proizvođača stvarno besprijekorna? Jesu li sve studije o njima napravljene transparentno, vjerodostojno i neupitno kvalitetno? Je li njihova sigurnost dokazano zajamčena? Je li ikada makar jedno od tih cjepiva, zbog moguće nekvalitete ili štetnosti, povučeno s tržišta?

Svjetska zdravstvena organizacija dala je odobrenja za prodaju u svijetu čak četiri kineska cjepiva: jedno protiv japanskog encefalitisa za Japan (2013.), drugo protiv gripe (2014.), treće protiv polia (2017.) i naposlijetku četvrto protiv hepatitisa A (2018.) Znači li to da su kineska cjepiva ipak dobila potvrdu za sigurnost i učinkovitost?

Kina bi zbog svojih velikih proizvodnih kapaciteta mogla uskoro snažno prodrijeti na tržište cjepivima, što bi za nju bila "kap u moru", dok se istovremeno zapadne kompanije žustro bore za ulazak na kinesko tržište. Već poznata cjepiva protiv HPV-a, Cervarix i Gardasil, dobila su odobrenja za prodaju na kineskom tržištu te shodno tome možemo samo početi računati o kojoj se enormnoj zaradi radi s obzirom na mnogobrojnu kinesku populaciju. Zamislite samo, ogromno tržište, s upitnom kontrolom sigurnosti proizvoda!

Bojite li se da su "naša" cjepiva zapravo kineska? Sve je moguće. Potpuni sastav pojedinačnih cjepiva je ionako tajan, a komponente lijekova mogu biti proizvedene bilo gdje, dakle i tamo gdje je manja kontrola nad sigurnošću proizvodnje.

Nismo još zaboravili da je ovih dana otkriveno kako američki Department of Health and Human Services nije provodilo studije o sigurnosti cjepiva koje je bilo dužno provoditi nakon što su proizvođači cjepiva, još 1986. godine, u potpunosti oslobođeni odgovornosti za sigurnost svojih proizvoda. Da, dobro ste shvatili, osim što su proizvođači oslobođeni odgovornosti za moguće štetne učinke svog proizvoda, u posljednje 32 godine nije provedena niti jedna jedina studija o sigurnosti tih istih proizvoda odnosno cjepiva.

Toliko o vjerodostojnosti, obvezatnosti i naposlijetku transparentnosti. Ključne komponente za opravdanost povjerenja u proizvod, ali i sustav koji, unatoč nepoštivanju propisanih procedura i nepostojanju dokumentacije o sigurnosti proizvoda zadnja 3 desetljeća, na njegovo korištenje zakonom obvezuje.

Z. Š. K.

Izvori:

Novi farmaceutski skandal: otkriveno 250.000 loših cjepiva za djecu, roditelji posve izgubili povjerenje u sustav!

Povučeno cjepivo:

Imunološki zavod priprema cjepivo za europsko tržište

Children received vaccine despite meningitis link

Otkriveni tajni dokumenti:

Document hidden by Big Pharma proves Vaccines have caused sudden death before

WHO odobrio prvo kinesko cjepivo:

China enters the global vaccine market

Drugo kinesko cjepivo, Kina u globalnoj borbi:

Does second prequalified vaccine mark China as ‘true global player’?

Odobrena još dva cjepiva:

Chinese vaccines against poliomyelitis and hepatitis A will help countries combat infectious diseases

Veliki potencijal kineskih proizvođača i problemi:

Production: Vaccines from the East

Velika zarada od HPV cjepiva u Kini:

HPV Vaccine Seller in China Propels Owners Up Billionaires List

GSK - optužba za podmićivanje:

GlaxoSmithKline faces fresh probe over allegations it bribed doctors to prescribe its drugs

Komponente lijekova se proizvode "globalno":

As drug making goes global, oversight found lacking

Releated

Foto izvješće s uspješne hrvatske premijere filma Vaxxed II i promocije knjige dr. sc. Danijela Grgičina „Cijepanje cjepivom- dualnost“

U subotu 14. svibnja 2022. u kino dvorani “Sv. Juraj” (Kaštel Sućurac) s početkom u 17 sati održali smo prikazivanje svjetski poznatog dokumentarnog filma Vaxxed II. Zainteresirana publika je u filmu imala priliku čuti vrlo zanimljive informacije iz usta roditelja i liječnika koji razotkrivaju cijeli spektar narušenog zdravlja djece koje je nastupilo nakon cijepljenja. Svaki […]

Hrvatska premijera dokumentarca “Vaxxed 2: The People’s Truth”

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) poziva vas na hrvatsku premijeru dokumentarca “Vaxxed II: The People’s Truth” koja će se održati 14. svibnja 2022. u kino dvorani “Sv. Juraj” (Kaštel Sućurac) s početkom u 17 sati. Ne propustite ovu jedinstvenu priliku i dođite čuti važne informacije te razmijeniti iskustva – besplatno! Danas je više nego ikada […]