Kina, obećana zemlja za farmaceutsku industriju?

Domaći i svjetski mediji ovih dana naveliko pišu o aferi sa cjepivima koja se proizvode i koriste u Kini. Dok razmišljate kako nekvalitetna i štetna cjepiva proizvode Kinezi i zahvaljujete što su "naša" bolja, mi se pitamo je li uistinu tako.

Jesu li cjepiva američkih i europskih proizvođača stvarno besprijekorna? Jesu li sve studije o njima napravljene transparentno, vjerodostojno i neupitno kvalitetno? Je li njihova sigurnost dokazano zajamčena? Je li ikada makar jedno od tih cjepiva, zbog moguće nekvalitete ili štetnosti, povučeno s tržišta?

Svjetska zdravstvena organizacija dala je odobrenja za prodaju u svijetu čak četiri kineska cjepiva: jedno protiv japanskog encefalitisa za Japan (2013.), drugo protiv gripe (2014.), treće protiv polia (2017.) i naposlijetku četvrto protiv hepatitisa A (2018.) Znači li to da su kineska cjepiva ipak dobila potvrdu za sigurnost i učinkovitost?

Kina bi zbog svojih velikih proizvodnih kapaciteta mogla uskoro snažno prodrijeti na tržište cjepivima, što bi za nju bila "kap u moru", dok se istovremeno zapadne kompanije žustro bore za ulazak na kinesko tržište. Već poznata cjepiva protiv HPV-a, Cervarix i Gardasil, dobila su odobrenja za prodaju na kineskom tržištu te shodno tome možemo samo početi računati o kojoj se enormnoj zaradi radi s obzirom na mnogobrojnu kinesku populaciju. Zamislite samo, ogromno tržište, s upitnom kontrolom sigurnosti proizvoda!

Bojite li se da su "naša" cjepiva zapravo kineska? Sve je moguće. Potpuni sastav pojedinačnih cjepiva je ionako tajan, a komponente lijekova mogu biti proizvedene bilo gdje, dakle i tamo gdje je manja kontrola nad sigurnošću proizvodnje.

Nismo još zaboravili da je ovih dana otkriveno kako američki Department of Health and Human Services nije provodilo studije o sigurnosti cjepiva koje je bilo dužno provoditi nakon što su proizvođači cjepiva, još 1986. godine, u potpunosti oslobođeni odgovornosti za sigurnost svojih proizvoda. Da, dobro ste shvatili, osim što su proizvođači oslobođeni odgovornosti za moguće štetne učinke svog proizvoda, u posljednje 32 godine nije provedena niti jedna jedina studija o sigurnosti tih istih proizvoda odnosno cjepiva.

Toliko o vjerodostojnosti, obvezatnosti i naposlijetku transparentnosti. Ključne komponente za opravdanost povjerenja u proizvod, ali i sustav koji, unatoč nepoštivanju propisanih procedura i nepostojanju dokumentacije o sigurnosti proizvoda zadnja 3 desetljeća, na njegovo korištenje zakonom obvezuje.

Z. Š. K.

Izvori:

Novi farmaceutski skandal: otkriveno 250.000 loših cjepiva za djecu, roditelji posve izgubili povjerenje u sustav!

Povučeno cjepivo:

Imunološki zavod priprema cjepivo za europsko tržište

Children received vaccine despite meningitis link

Otkriveni tajni dokumenti:

Document hidden by Big Pharma proves Vaccines have caused sudden death before

WHO odobrio prvo kinesko cjepivo:

China enters the global vaccine market

Drugo kinesko cjepivo, Kina u globalnoj borbi:

Does second prequalified vaccine mark China as ‘true global player’?

Odobrena još dva cjepiva:

Chinese vaccines against poliomyelitis and hepatitis A will help countries combat infectious diseases

Veliki potencijal kineskih proizvođača i problemi:

Production: Vaccines from the East

Velika zarada od HPV cjepiva u Kini:

HPV Vaccine Seller in China Propels Owners Up Billionaires List

GSK - optužba za podmićivanje:

GlaxoSmithKline faces fresh probe over allegations it bribed doctors to prescribe its drugs

Komponente lijekova se proizvode "globalno":

As drug making goes global, oversight found lacking

Releated

Utjecaj cijepljenja na pad smrtnosti je preuveličan

Kad je riječ o cjepivima, ali i drugim medicinskim temama, stručni se autoriteti redovito pozivaju na znanstvene nalaze. No mnoštvo je dokaza da su oni često nevaljani i nevjerodostojni. O tome kako se manipulira metodologijom istraživanja cjepiva u više smo navrata pisali na ovoj stranici. U članku iz travnja 2019. potanko je opisano kako je […]

PREDSTAVLJAMO NOVI LETAK „Želim zdravlje, biram zdravlje“

Tjedan imunizacije 2020. Ove godine je Svjetski tjedan imunizacije obilježen od 24. do 30. travnja. Obzirom na aktualnu situaciju zbog koje su onemogućeni izlasci i okupljanja na našim trgovima i ulicama, tjedan smo obilježili na našoj facebook stranici, Cijepljenje – pravo izbora, na kojoj smo dnevno objavljivali grafove koji prikazuju trendove pada smrtnosti od zaraznih […]