Otvoreno pismo HURA-e povodom prisutnosti kancerogenih tvari u cjepivima i porasta zloćudnih bolesti kod djece

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) uputila je 18. kolovoza ove godine otvoreno pismo Milanu Kujundžiću, ministru zdravstva Republike Hrvatske, sljedećeg sadržaja:

OTVORENO PISMO MINISTRU KUJUNDŽIĆU POVODOM PRISUTNOSTI KANCEROGENIH SUPSTANCI U PEDIJATRIJSKIM CJEPIVIMA I RASTUĆE POJAVNOSTI MALIGNIH OBOLJENJA KOD DJECE

Zagreb, 18.08.2018.

Poštovani ministre Kujundžiću,

Dana 10.08.2018. je široj javnosti postala transparentna informacija o kancerogenosti glifosata. Naime, nedavna presuda kalifornijskog Višeg suda u slučaju Johnson protiv Monsanta po kojoj je Monsantu naložena isplata odštete oštećeniku, vrtlaru jedne škole, u iznosu od 289.2 milijuna USD, potvrđuje uzročnu vezu između Non-Hodgkinovog limfoma i Monsantovog herbicida Roundup koji sadrži kancerogeni glifosat. Ovom presudom i suđenjem u kojem su razotkriveni tajni dokumenti u kojima stoji da su nadležni znali za kancerogenost glifosata, sva dosadašnja istraživanja o neškodljivosti istog padaju u vodu.

Na ovaj problem već dugo upozoravaju brojni moralni, odgovorni i nepotkupljivi znanstvenici, iskreno zabrinuti za zdravlje pučanstva. U ožujku 2015. Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije – IARC (International Agency for Research on Cancer), procjenjivala je određene herbicide i izdala službeno priopćenje po kojem je glifosat “vjerojatno kancerogen za ljude”. Nakon ove procjene uslijedio je veliki pritisak industrije i s njom povezanih medija kako bi se ovo priopćenje obezvrijedilo: djelomično im je to i uspjelo jer je u EU i dalje dozvoljena uporaba ovog Monsantovog herbicida. Zabrinuti smo što se taj herbicid koristi i u Hrvatskoj, no još nas više brine nešto drugo, a vezano je za zdravlje naših najmlađih stanovnika:

CJEPIVA SADRŽE GLIFOSAT.

Još u ožujku 2016. godine je pronađena i potvrđena prisutnost glifosata u cjepivima. Dokaz za to pribavile su majke udružene u organizaciju Moms Across America.

Nalaz laboratorija pogledajte ovdje: Widespread Contamination of Glyphosate: water, rain, food, breast milk, beer, wine and now…vaccines? Tests for Glyphosate in Childhood Vaccines Positive (PDF).

Osim moralne prepreke, u Hrvatskoj je i na snazi zakon koji zabranjuje davanje neadekvatnih lijekova i otrovnih sredstava djeci. Ne postoji prag tolerancije na otrovna sredstva, a njihov oralni unos nije jednak njihovom parenteralnom unosu. Dugoročni utjecaj glifosata na dječji organizam nije nikada istražen, osobito ne u korelaciji s primjenom cjepiva u najranjivijoj, dojenačkoj dobi.

Od ospica je u Hrvatskoj u zadnjih dvadeset godina umrla samo jedna osoba. Od raka svake godine oboli stotinjak djece, a u prosjeku umre njih 27! Na pojavu nekoliko slučajeva ospica (i to kod odraslih, uglavnom potpuno procijepljenih osoba) se potiče medijska hajka, dok se o rastućoj epidemiji raka kod djece – uporno šuti!

Prema brojnim dostupnim izvorima, u Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od malignih bolesti što je na godišnjoj razini 180 novih slučajeva. Broj oboljelih je u stalnom rastu za oko 1% godišnje. Rak je drugi najčešći uzrok smrti kod djece u dobi od jedne do 14 godina u Hrvatskoj i u svijetu.

Je li uzrok ove epidemije genetika ili dokazana prisutnost kancerogenog glifosata u cjepivima koji, za razliku od formaldehida klasificiranog kao kancerogen za ljude (WHO IARC grupa 1), u uputi o cjepivu nije naveden kao sastojak? Znamo da genetska oboljenja nemaju ovakva neočekivana povećanja stope učestalosti, odnosno da utjecaj vanjskih čimbenika ne smije biti isključen u nedostatku potpunog znanstvenog objašnjenja. Također znamo da je potpuni sastav cjepiva profesionalna tajna proizvođača. A sve više toksikologa i biokemičara upozorava da i nanočestice i sastojci u tragovima mogu imati devastirajući utjecaj na zdravlje ljudi.

Liječnici i epidemiolozi ne znaju uzrok galopirajućeg rasta oboljele djece od raka. Možda je kancerogeni glifosat u cjepivima novi trag koji treba preispitati kao mogući uzrok? Sada se napokon pojavio materijal koji bi možda mogao dati odgovor na pitanje zašto svaki drugi dan od raka u Hrvatskoj oboli jedno dijete, obzirom da je teško povjerovati kako je to povećanje, izrazito od 2014. godine, nekakav prirodni tijek, već na to sigurno utječu okolišni čimbenici, među njima i cjepiva.

Zbog akumuliranih posljedica tragičnih, iznenadnih oboljenja i smrti bez odgovora i odgovornosti, poput svježe tragedije i smrti mladog Mattea u Zaprešiću gdje je sve “bilo po pravilima struke”, odlučili smo reagirati na novonastalu situaciju u vezi kancerogenih glifosata u cjepivima i pravovremeno ukazati Vama i svim stručnjacima zaslužnima za obvezu cijepljenja na snazi na ovu konfliktnu situaciju, a u svrhu prevencije epidemije “slučajnih” tragedija za koje nitko nije odgovoran.

S obzirom na postojeće sumnje u kancerogenost sastava cjepiva, postavlja se pitanje je li onda etički nametati obavezu cijepljenja cjepivima čiji sastojci mogu izazvati pojavu tumora u djece? Kako nadležne institucije namjeravaju i dalje ustrajati na obvezi cijepljenja kada isto implicira parenteralni unos kancerogene tvari u dječji organizam?

Zahtijevamo ozbiljan i konkretan odgovor da li i dalje smatrate, a nakon upravo iznesenih informacija, kako je nedvojbeno etički i obvezno, odnosno uopće dozvoljeno, bebama i maloj djeci direktno ubrizgavati u organizam kancerogene tvari iz cjepiva te nedvojbeno i odgovorno tvrditi da isti nisu u korelaciji s rastućom pojavnosti malignih oboljenja kod djece?

Očekujemo da ministar i svi drugi odgovorni, poštujući NAČELO PREDOSTROŽNOSTI, opovrgnu prisutnost glifosata u cjepivima koja se koriste u Republici Hrvatskoj!

Hrvatska udruga roditelja aktivista

Izvori:

Dewayne Johnson vs. Monsanto Company 10.08.2018. (PDF)

Jury orders Monsanto to pay $289 million in Roundup cancer trial

Monsantov Roundup herbicid izaziva poremećaj hormona – čak i ako je razina glifosata u njemu ispod propisanih granica

IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides (PDF)

Widespread Contamination of Glyphosate: water, rain, food, breast milk, beer, wine and now…vaccines? Tests for Glyphosate in Childhood Vaccines Positive (PDF)

FDA Hides Information on Glyphosate in Vaccines

Glyphosate Found in Childhood Vaccines

Glyphosate herbicide in vaccines? Here is what concerned parents should know

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Registar za rak Republike Hrvatske. Incidencija raka u Hrvatskoj 2015., Bilten 40, Zagreb, 2018

U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od karcinoma

U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti

Onkologija.hr: Zahtijevamo jednaku dostupnost dijagnostike i liječenja za sve onkološke bolesnike

Kancerogenost formaldehida – International Agency for Research on Cancer (IARC):

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]