Zeda Pingel iz Indiane – žrtva Gardasila

Zeda1

Autor: Norma Erickson, ispitivač cjepiva

Prije dvije godine, Zeda je imala sve petice i posve je uživala u školi. Osim što je imala gotovo savršene ocjene, bila je aktivna navijačica i uživala je u tome.

Obožavala je biti na zraku, samo se družeći s prijateljima. Kad nije bila s prijateljima, bila je vani s dva mlađa brata i sestrom. Ako je željela da se odmori u kući, mogli ste je naći kako gleda duge filmove s majkom. Obitelj i prijatelji činili su veliki dio njezina života. 

Poput mnogih mladih djevojaka, Zedu nikad niste mogli vidjeti bez mobitela u ruci. Uvijek je nekome slala poruke, čak i majci dok su boravile u istoj prostoriji! Ukratko, bila je normalna, sretna američka tinejdžerka koja je posve uživala u svim vidovima svojega života, obitelji i prijateljima. Zedina budućnost bila je doista svijetla.

Tada, 5. studenoga 2008. Zeda je otišla na rutinski liječnički pregled te joj je dana prva injekcija Gardasila. Dana 28. studenoga počela se žaliti kako se osjeća slabo te da ima glavobolje. Budući da je to bilo odmah nakon Dana zahvalnosti, njezina je majka pomislila kako je pretjerala sa slavljem.

Sljedećeg jutra Zeda je imala glavobolju i ostala je u krevetu cijeli dan. Kada je ustala toga poslijepodneva, imala je 2 napada. Majka ju je žurno odvela u hitnu pomoć. Znala je da nešto strašno nije u redu.

Nakon dva dana od njezina prva napada, Zeda je posve prestala reagirati. Izgubila je sposobnost da jede, govori, hoda ili komunicira na bilo koji način. Ventilator je bio jedini način da ju se održava na životu. Zeda je četiri sljedeća mjeseca svojega života provela na intenzivnoj njezi boreći se za vlastiti život.

Tijekom boravka, utvrđeno je da Zeda boluje od encefalitisa (upala mozga). Svi tipični uzroci te bolesti bili su isključeni. Nekoliko liječnika reklo je majci da je bolest moglo izazvati cjepivo protiv HPV-a, ali nisu unijeli svoje sumnje u njezin karton. Zeda nikada nije primila drugu injekciju Gardasila.

Zeda je najstarija od četvero djece. Njezina samohrana majka se posve posvetila njezinu oporavku. Pretvorila je dnevnu sobu u privremenu bolničku sobu. Majka se 24 sata dnevno brine o Zedi. Medicinske sestre dolaze nekoliko puta tjedno kako bi provjerile napredak liječenja. Zeda diše kroz cjevčicu u dušniku. Još je uvijek vezana za krevet te se može samo malo kretati. Hrani se kroz cjevčicu.

Dvije godine nakon njezina jedina cijepljenja protiv HPV-a, njezina majka te braća i sestra provode vrijeme nadajući se i moleći se da se Zedino stanje popravi. Zahvalni su za svaki dobar trenutak koji Zeda provede, te čine najbolje što mogu kako bi ostali jaki tijekom teških trenutaka. Zedina obitelj moli se da ne ostane narušena zdravlja, da ne bude manje sestra i kći te da ne bude manje dobar učenik.

Zedina majka provela je vlastito istraživanje te čvrsto vjeruje da je Gardasil razlog trenutačna stanja njezine kćeri. Vjeruje kako roditelji moraju biti svjesni mogućih negativnih reakcija na cjepivo protiv HPV-a prije nego što dozvole da njihova djeca prime injekcije.

“Nisam znala da cjepiva mogu naškoditi. Mislim da su mnogi roditelji poput mene – ne znaju ni oni, mislila sam da ćemo cijepljenjem ja i moja djeca biti zaštićeni i zdravi. Tako mi je rekao liječnik. Nikad nisam pomislila da cjepivo može napraviti ovako nešto mojoj kćeri. Moj liječnik mi nikad nije govorio o opasnostima. Niti bilo tko drugi. Nikad mi nije ništa pokazano što bi pokazivalo moguće neželjene učinke cjepiva. Ako se odlučite cijepiti, bolje da ste sigurni postoji li potreba za svako cjepivo jer svaki put kad cijepite svoje dijete, postoji opasnost od teške ozljede i smrti. Nužno je da roditelji razumiju koliki je rizik te da imaju mogućnost izbora. Ne govorim vam da se ne cijepite. Govorim vam da ljudi koji vrše pritisak na vas da se cijepite ne snose posljedice. Samo vi, kao roditelji, ih snosite.”

Amy Pingel, Zedina majka

Iz 14. poglavlja “Moja kći je “manje čovjek” knjige Epidemija cjepiva koja se jako preporučuje roditeljima koji se žele upoznati s različitim vidovima rasprave o cijepljenju.

Izvor: Gardasil Casualty Zeda Pingel, Indiana

Prevela: RS

Releated