Tomatis metoda – besplatno predavanje povodom Međunarodnog dana djeteta

Povodom Međunarodnog dana djeteta Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) 27.11.2020. u 18.30h u ul. grada Vukovara 271. organizira predavanje o Tomatis® metodi.

U predavanju će se, osim Tomatis® metode govoriti i o drugim pristupima integrativne medicine koja kombinira najbolje od konvencionalnih, holističkih i lifestyle pristupa za poboljšanje zdravlja.

Predavanje je besplatno i svi ste dobrodošli.

Tomatis® metoda je metoda pedagoškog slušanja koja se koristi za poboljšanje slušanja kod osoba čiji sluh funkcionira ispravno. Provodi se pomoću posebno dizajniranog uređaja koji emitirajući zvuk u posebno dizajnirane slušalice stimulira mozak kako bi on što efektivnije analizirao senzorne poruke. Zvukovi koji se slušaju pomoću Tomatis® uređaja stimuliraju unutrašnje uho koje tako primljene informacije šalje u različite strukture mozga koje utječu na motoričke funkcije, jezične funkcije, memoriju, pažnju i emocije.

🔹 Poremećaji iz autističnog spektra

Odnose se na teškoće koje se javljaju u ranom razvoju, a manifestiraju se oštećenjima na području socijalnih interakcija, komunikacije i kognicije… Neuronski krugovi koji povezuju uho s mozgom sadrže specifične neurone (motorne i senzorne) koji se zovu „zrcalni neuroni“, a imaju važnu ulogu u izgradnji socijalne kognicije kao i razumijevanju tuđeg emocionalnog stanja. Djelujući na te neuronske krugove, Tomatis® metoda poboljšava komunikaciju, govor i kvalitetu socijalnih relacija te smanjuju agresiju u interakciji s drugima. Također, metoda dovodi do normalizirane osjetljivosti na zvuk, smanjenih taktilnih obrana, veće tolerancije za različite teksture hrane i odjeće, veće pažnje na vidne i slušne podražaje. Pozitivna promjena u osobnom razvoju može uključivati veću fleksibilnost u rutini, smanjenje ponavljajućih ponašanja, manje tantruma i manje samoozljeđivanja.

🔹 Glumci i pjevači

Prema Tomatis®, dosadni i ravni glasovi indiciraju loše slušanje. Mnogi glumci, pjevači i plesači su koristili Tomatis metodu kako bi unaprijedili svoju kvalitetu glasa, pamćenje, koordinaciju i ravnotežu. Koristili su je i glazbenik Sting, glumci Juliette Binoche i Gérard Depardieu, a Depardieuova je izvanredna transformacija opisana i u njegovoj biografiji.

Mr. sc. Irena Brbić, prof. Tomatis® konzultantica (nivo 4) koja od 1998. godine radi s korisnicima svih dobi i svih tegoba. Posebno zanimanje ima za djecu koje pate od poremećaja iz autističnog spektra, ADHD, za odrasle osobe koje pate od depresije, posljedica moždanog udara i traumatske ozljede mozga, neuroloških poremećaja spavanja i stresa (studenti i školska djeca).

2012. otvorila prvi autorizirani Tomatis® centar u Hrvatskoj.

Magistrirala integrativnu zdravstvenu skrb (University of Central Lancashire, Engleska) na temu: Integrativno istraživanje o efikasnosti Tomatis metode kod djece s poremećajem u autističnom spektru (An Integrative Review of the Effectiveness of the Tomatis Method in children with autism spectrum disorder).

Doktorandica je interdisciplinarnog studija jezika i kognitivne neuroznanosti (JEKON) na Sveučilištu u Zagrebu.

Članica društva European Society of Integrative Medicine (ESIM).

Više na http://www.ihc.hr/

Releated

Sloboda govora u medicini je pravo i obveza, a ne verbalni delikt!

U utorak 14.6.2022., Hrvatska liječnička komora pokreće disciplinski postupak sa ciljem oduzimanja licence za rad liječnicima dr. sc. Almi Demirović, dr. med i dr. Damiru Biloglavu. Tereti ih se da su radili kontra medicinske etike, između ostalog zato što su postavljali pitanja o učinkovitosti maski u prevenciji i sprječavanja zaraze SARS-COV-2 virusom, ili sigurnosti i […]

Autorsko predstavljanje knjige dr. sc. Danijela Grgičina: “Cijepanje cjepivom – dualnost”

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) poziva vas na autorsko predstavljanje knjige dr. sc. Danijela Grgičina: “Cijepanje cjepivom – dualnost.” Za svakog brižnog roditelja koji razmišlja o cijepljenju svoje djece različitim cjepivima i želi se dodatno informirati, za sve koji žele dodatno obnoviti svoje znanje, za bake i dide, medicinske laike, ali i stručnjake – ovo […]