Tomatis metoda – besplatno predavanje povodom Međunarodnog dana djeteta

Povodom Međunarodnog dana djeteta Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) 27.11.2020. u 18.30h u ul. grada Vukovara 271. organizira predavanje o Tomatis® metodi.

U predavanju će se, osim Tomatis® metode govoriti i o drugim pristupima integrativne medicine koja kombinira najbolje od konvencionalnih, holističkih i lifestyle pristupa za poboljšanje zdravlja.

Predavanje je besplatno i svi ste dobrodošli.

Tomatis® metoda je metoda pedagoškog slušanja koja se koristi za poboljšanje slušanja kod osoba čiji sluh funkcionira ispravno. Provodi se pomoću posebno dizajniranog uređaja koji emitirajući zvuk u posebno dizajnirane slušalice stimulira mozak kako bi on što efektivnije analizirao senzorne poruke. Zvukovi koji se slušaju pomoću Tomatis® uređaja stimuliraju unutrašnje uho koje tako primljene informacije šalje u različite strukture mozga koje utječu na motoričke funkcije, jezične funkcije, memoriju, pažnju i emocije.

🔹 Poremećaji iz autističnog spektra
Odnose se na teškoće koje se javljaju u ranom razvoju, a manifestiraju se oštećenjima na području socijalnih interakcija, komunikacije i kognicije... Neuronski krugovi koji povezuju uho s mozgom sadrže specifične neurone (motorne i senzorne) koji se zovu „zrcalni neuroni“, a imaju važnu ulogu u izgradnji socijalne kognicije kao i razumijevanju tuđeg emocionalnog stanja. Djelujući na te neuronske krugove, Tomatis® metoda poboljšava komunikaciju, govor i kvalitetu socijalnih relacija te smanjuju agresiju u interakciji s drugima. Također, metoda dovodi do normalizirane osjetljivosti na zvuk, smanjenih taktilnih obrana, veće tolerancije za različite teksture hrane i odjeće, veće pažnje na vidne i slušne podražaje. Pozitivna promjena u osobnom razvoju može uključivati veću fleksibilnost u rutini, smanjenje ponavljajućih ponašanja, manje tantruma i manje samoozljeđivanja.

🔹 Glumci i pjevači
Prema Tomatis®, dosadni i ravni glasovi indiciraju loše slušanje. Mnogi glumci, pjevači i plesači su koristili Tomatis metodu kako bi unaprijedili svoju kvalitetu glasa, pamćenje, koordinaciju i ravnotežu. Koristili su je i glazbenik Sting, glumci Juliette Binoche i Gérard Depardieu, a Depardieuova je izvanredna transformacija opisana i u njegovoj biografiji.

Mr. sc. Irena Brbić, prof. Tomatis® konzultantica (nivo 4) koja od 1998. godine radi s korisnicima svih dobi i svih tegoba. Posebno zanimanje ima za djecu koje pate od poremećaja iz autističnog spektra, ADHD, za odrasle osobe koje pate od depresije, posljedica moždanog udara i traumatske ozljede mozga, neuroloških poremećaja spavanja i stresa (studenti i školska djeca).
2012. otvorila prvi autorizirani Tomatis® centar u Hrvatskoj.

Magistrirala integrativnu zdravstvenu skrb (University of Central Lancashire, Engleska) na temu: Integrativno istraživanje o efikasnosti Tomatis metode kod djece s poremećajem u autističnom spektru (An Integrative Review of the Effectiveness of the Tomatis Method in children with autism spectrum disorder).

Doktorandica je interdisciplinarnog studija jezika i kognitivne neuroznanosti (JEKON) na Sveučilištu u Zagrebu.
Članica društva European Society of Integrative Medicine (ESIM).

Više na http://www.ihc.hr/

Releated

HURA prikuplja donacije za pogođene potresom

Dragi prijatelji, naše sugrađane pogodila je velika tragedija izazvana potresom.Kako bismo im barem malo olakšali teške dane odlučili smo posjetiti teren Siska, Petrinje, Gline, okolnih mjesta i sela, pružiti im prijateljsku utjehu i odnijeti simboličnu pomoć. Pokažimo snagu solidarnosti, sloge i suosjećanja. Neka svatko pomogne koliko može. Novčana sredstva ćemo iskoristiti za osiguranje paketa hrane […]