Sigurnost i građanska prava: utječe li moć korporacija na obvezu cijepljenja?

Bit ću jasan: potpuno podržavam uporabu cjepiva i vjerujem da igraju vitalnu ulogu u zaštiti zdravlja pojedinca i zajednice. To, međutim, ne znači da je svako cjepivo zdravo, nužno ili ispravno za svakog pojedinca u svim okolnostima.

Tijekom prošlih nekoliko stoljeća cjepiva su spasila milijune od smrtonosnih i deformirajućih bolesti koje su nekoć harale svijetom – od hripavca i difterije do velikih boginja i polija. Nema sumnje da su mnoga od tih cjepiva bila među najvećim medicinskim dostignućima u povijesti. Nema sumnje niti da cjepiva mogu oštetiti i zaista oštećuju ljude jer to dokazuju i stotine milijuna dolara odšteta isplaćenih na temelju presuda tzv. Suda za cjepiva.

Kao i svaki oblik zdravstvene skrbi, cjepiva imaju potencijalne koristi, ali i potencijalne rizike. Mi Amerikanci imamo temeljno pravo sami odvagati za i protiv – kao što to činimo za svaki oblik preventivne mjere ili medicinski zahvat to jest tretman – i donijeti odluku koja će odgovarati nama ili našoj obitelji. To je jedna od temeljnih građanskih sloboda našeg naroda. Ne morate biti liječnik ili znanstvenik da biste to znali.

Jednostavno je neprihvatljivo da vlada ugrožava to pravo prisiljavajući majku ili oca da prihvate pristup “svima jednako” u medicinskoj skrbi njihova djeteta. Takav zahtjev se nikad ne smije tolerirati, ali je posebno zabrinjavajuće što su još uvijek otvorena pitanja sigurnosti nekih kemikalija koje se rabe u proizvodnji cjepiva. Sve dok ti sastojci predstavljaju i najmanju potencijalnu opasnost, o njihovoj uporabi trebaju odlučivati roditelji – a ne vlada.

 

Jim Carrey (izvor: time.com)

Zakoni koji nameću da roditelji svoju odluku prepuste političarima posebno su zabrinjavajući ako se ti političari oslanjanju na proizvođače cjepiva koji podupiru njihove kampanje. Tijekom proteklih dvadesetak godina farmaceutske tvrtke donirale su gotovo 300 milijuna dolara kandidatima saveznih ureda, potrošile gotovo 200 milijuna dolara utječujući na državne izbore u Kaliforniji (gdje je odnedavno uveden zakon SB 277 koji zabranjuje sva osim medicinskog izuzeća od cijepljenja, op. prev.) i potrošile preko 3 milijarde dolara plaćajući naknade lobistima na visokim položajima u Washingtonu. Mislim da nije ludost biti sumnjičav kad te tvrtke dobiju zajamčene izvore prihoda od političara na koje su utjecali uplatama milijardi dolara.

Mreža utjecaja farmaceutske industrije ne završava u Washingtonu ili Sacramentu. Ova trilijune vrijedna djelatnost ima možda najveći utjecaj u Atlanti gdje je sjedište Centra za kontrolu bolesti (CDC) i gdje se kontinuirano “rotiraju” vodeći ljudi između te industrije i CDC-a. Uzmimo za primjer Julie Gerberding koja je bila gotovo deset godina ravnatelj CDC-a da bi kasnije iz njega otišla na mjesto voditelja odjela za cjepiva u Merck & Co., farmaceutski konglomerat vrijedan 50 milijardi dolara. Ponavljam, mislim da nije čudno pretpostaviti da tu postoji nekakva veza.

Prošlog ljeta je Bijela kuća zajamčila imunitet i status zviždača dr. Williamu Thompsonu, višem znanstveniku u CDC-u, koji je priznao da su on i drugi službenici te agencije mijenjali i namjerno ispustili podatke iz studije iz 2004. godine, a kojom se tvrdi da nema povezanosti između cjepiva i autizma. Rezultati te studije i njezine nepravilnosti koje su otkrivene sada preispituje Kongres.

Te tvrtke su potrošile milijarde uvjeravajući nas da se njihovim proizvodima može vjerovati. Sljedećeg puta kad budete gledali vijesti, prebrojite koliko reklama dolazi iz farmaceutske industrije. Ta djelatnost troši na oglašavanje više od bilo koje druge, a procjenjuje se da će samo ove godine potrošiti 21 milijardu dolara. Većina tih reklama, kao što vjerojatno znate, završava čitanjem litanije o nuspojavama (od kojih neke mogu biti i fatalne). Ali demokracija se sastoji u tome da se prikažu opcije i da se ima mogućnost izbora.

Ponosan sam što stojim uz aktiviste Green Vaccinea poput Roberta Kennedyja ml. i milijuna hrabrih majki, znanstvenika, liječnika, pravnika i istraživača koji otvoreno progovaraju da bi obranili našu djecu. Drago mi je što je naš aktivizam pomogao da dođe do smanjivanja količine žive u nekim cjepivima, ali još uvijek ima potencijalno štetnih sastojaka u cjepivima koja se daju trudnicama i djeci.

Da bismo se zaštitili od bolesti koje su nekad desetkovale stanovništvo trebaju nam biti dostupna sigurna cjepiva. No stoljećima je osnovno etičko načelo informiranog pristanka dominiralo područjem medicine. Medicinske odluke uvijek su se temeljile na osobnom izboru uz konzultacije s liječnikom od povjerenja. Postojanje ovog načela ovisi o mogućnosti odabira i davanja pristanka, temeljnog prava koje je oduzeto zakonom SB 277 u Kaliforniji.

Nisam izgubio svoj smisao za humor, ljudi! Samo je zakopan pod ruševinama koje su nekad bile moje povjerenje u Vladu. No postoji vrijeme za smijeh i vrijeme za ozbiljnu debatu o tome što bi moglo značiti ovo vladino oduzimanje naših građanskih prava u korist farmaceutskih kompanija i njihovih dioničara. Budemo li samo sjedili i pustili da korporacije prizivaju cijepljenje, naša djeca neće znati kako je izgledala sloboda.

Želim vam svima ljubav, smijeh i slobodu.

Jim Carrey

Prijevod: Suzana Peša Vučković

* Izvor: Safety and Civil Libertas: Is Corporate Clout Calling the Shots?

** Jim Carrey je kanadsko-američki filmski glumac, komičar, scenarist i producent. Posljednjih godina bavi se i humanitarnim radom. O svojim stavovima i filantropskom djelovanju objavljuje napise na internetu.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]