O važnosti Imunološkog!

Reakcija na objavu o HALMED-u i izostanku analiza cjepiva – pogubni razmjeri štete

Nastavno na objavu https://cijepljenje.info/agencija-za-lijekove-ne-provodi-sigurnosnu-analizu-sadrzaja-cjepiva/ javio nam se Zoran Kalinić iz inicijative Naša krv za naše zdravlje – pokrenimo Imunološki odmah, s reakcijom koju prenosimo u cijelosti.

Zoran Kalinić je u posljednja dva desetljeća bio uključen u čitav niz projekata u zdravstvu, poput informatizacije bolničkog menadžmenta i robotske kirurgije. Kao savjetnik za razvoj poslovanja bio je kroz inicijativu Visia Croatica uključen u nikada dovršenu privatizaciju “Imunološkog” iz 2014.

„Možda nismo toga bili svjesni onda, ali pristupanjem Europskoj uniji (EU), mi smo izgubili nadležnosti i suverenitet u raznim područjima, među kojima su i lijekovi. S druge strane, nije da i ne možemo donositi odluke, samo što naši anemični birokrati nemaju, da prostite, onu stvar da imaju stav.

Naše institucije ne uzimaju u obzir stvarni život i situacije koje nekad mogu biti siva zona, ne baš doslovno definirane u propisima, pa ih oni svejedno tumače prestrogo i suprotno logici. To je ono, što bi se reklo „kad si veći papa od Pape“. I ne kažem ovo bez razloga.

Dakle, nije ni Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) pretjerano drukčija. I oni se u zadnjih šest godina sve manje bave konkretnim stvarima, a sve više evidentičarstvom. Nešto poput fikusa. To se naročito odnosi na lijekove i medicinske proizvode koji su registrirani već negdje u Europskoj uniji i koji imaju slobodan ulaz u Hrvatsku. Samo evidentiraju da je lijek ušao u Hrvatsku i to je to. Uvoznicima super, jer se ne moraju baviti posebnom registracijom kao nekad. S druge strane, to maksimalno pojednostavljenje uvoza sa sobom nosi i negativne strane, kao što je olakšani unos svega i svačega.

Foto: hr.n1info.com

Bez obzira na uvjeravanja da je farmaceutska industrija regulirana kao niti jedna druga i da su sve to renomirane tvrtke, da je nadzor najstroži koji se može zamisliti, itd. upravo taj lagani uvoz lijekova je sigurnosna rupetina – samo takva. U povijesti smo svjedočili nebrojeno puta raznoraznim prijevarama čak i kad su svi mislili da je nemoguće.

I sad da se vratimo na taj naš HALMED. Oni u opisu posla imaju kontrolu kakvoće lijekova i medicinskih proizvoda i bez obzira što se danas farmaceutskim tvrtkama, regulatornim tijelima, nadležnim agencijama i certificirajućim kućama bezrezervno vjeruje i što nije običaj provjeravati, opreza nikad dosta. Mi plaćamo taj HALMED i oni bi trebali raditi svoj posao za nas, a ne za EU ili nekog trećeg. Za nas, građane ove zemlje. U tom smislu nedopustivo je da je HALMED jednostavno prestao vršiti kontrole i da svo ovo vrijeme od našeg pristupanja EU nije izvršio niti jednu jedinu kontrolu kakvoće imunoloških lijekova – cjepiva proizvedenih u EU. Istina je da to nije jednostavno, niti da opremu ima svaki laboratorij, ali ako ne radiš nikakve kontrole, to je poruka nekome tko možda ima prvenstveno interes  ostvarivanja profita da se oko tržišta ne mora brinuti. Osim toga, ako ljudi u labosu godinama ne rade kontrole, onda će i zaboraviti kako se to radi, pa više nitko neće ni znati.

Tužno je da u jednoj nominalno našoj agenciji postoji tolika razina neosviještenosti o nečemu što je bez dvojbe prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti.

S treće pak strane, čak i da se kontrole rade, pitanje je da li bi se uklonile sve moguće prijetnje. I tu onda dolazimo do jedne naše dugogodišnje boljke!

Najbolje rješenje za sigurnosne prijetnje svakako je vlastita proizvodnja i vlastita kontrola nad proizvodnjom osjetljivih lijekova i medicinskih proizvoda koji se daju našim građanima, a naročito onih koji se primjenjuju intravenozno. A “mi” smo rasprodali (Pliva) ili uništili (Imunološki zavod Zagreb) svoju farmaceutsku djelatnost. Naročito boli priča oko Imunološkog zavoda i proizvodnje lijekova iz ljudske plazme.

Tko profitira od propasti Imunološkog zavoda?

Prvo pozivamo građane da bez naknade doniraju krv, onda odvojimo plazmu i dio te plazme šaljemo u propali Imunološki zavod, pa Zavod prodaje tu plazmu austrijskoj Octapharmi sukladno tajnom ugovoru, da bi onda ta Octapharma nama prodavala lijekove iz navodno te naše plazme i ostvarivala profit. Znači na krvi naših građana, koju građani daju besplatno, bez naknade, prvo nešto zaradi država, a onda vrhnje bere strani proizvođač lijekova iz plazme!

Dakle, gotovi proizvodi se ne vraćaju Imunološkom zavodu da ih oni stavljaju na tržište i prodaju sa svojim brendom, već ih prodaje Octapharma! Drugim riječima, u tom lancu Imunološki zavod samo je posrednik, preprodavač naše plazme koju smo dali besplatno. Ako ovo nije skandalozno, što onda jest?!

I naravno da HALMED ne kontrolira što nam to Octapharma unosi u Hrvatsku.

Osim toga, možemo sumnjati i da li uopće Octapharma nama prodaje proizvode iz te naše plazma ili neke druge plazme. Naime, naša krv i plazma iznimno su čisti, s obzirom da u stanovništvu imamo nisku pojavnost krvlju prenosivih zaraznih bolesti, pa su i lijekovi iz takve plazme kvalitetni, sigurni i cijenjeni u svijetu. Za razliku od naše čiste plazme, američka plazma ne uživa takav ugled u svijetu, a baš tu plazmu Octapharma koristi u proizvodnji lijekova iz plazme, iz jednostavnog razloga što istu može kupiti od američkih građana. Naime, plazma je globalno tražena roba, jer je nema dovoljno da zadovolji svjetske potrebe.

Sve navedeno jasno govori o razmjerima štete koja nam je učinjena uništenjem Imunološkog zavoda.

Vlastita farmaceutska proizvodnja doprinosi javnozdravstvenom suverenitetu, nacionalnoj sigurnosti i neovisnosti o uvozu, a također i mogućnosti suradnje s akademskom i znanstvenom zajednicom kako naši mladi stručnjaci ne bi morali preko granice u potrazi za kruhom.

U tom smislu pokretanje jednog novog Imunološkog zavoda, koji bi bio u rukama naroda i van domašaja onih koji su uništili Imunološki zavod, apsolutni je prioritet.

I da, HALMED bi definitivno morao zbilja provjeravati kakvoću lijekova i cjepiva koja nam se serviraju!”

Zoran Kalinić

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]