Manipulacija mainstream medija o cijepljenju

Bez mržnje i pristranosti. Sine ira et studio.

Činjenica: Živi zid je trenutno jedina parlamentarna stranka koja se zalaže da cijepljenje postane pravo izbora.

Mainstream mediji, uz podršku “stručnjaka”, nebrojeno puno puta namjerno su pogrešno tumačili izjave i napise saborskih zastupnika Živog zida.

Mediji su proizvođači, kontrolori i vlasnici informacija. Imaju svoje moćne i profesionalno obučene kadrove za to. Formiraju informaciju po svojim pravilima, dajući informaciji oblik koji odgovara njihovim interesima. Kao i interesima njihovih financijera.

Najsvježiji primjer je Dnevnik Nove TV, 26. prosinca 2018., intervju reportera Mislava Bage s političarem Ivanom Viliborom Sinčićem.

Voditelj je pokušao spriječiti sugovornika da u miru iznese – ne samo svoj stav – nego niti cjelovitu rečenicu. Unatoč tome, Sinčić je, vješto svladavši sve provokacije – iznio koherentne stavove o bitnim društvenim pitanjima. 

Izrezali smo dio intervjua koji se tiče samo teme cijepljenja.

Netko bi rekao da agresivni stil intervjua stavlja sugovornika pod pritisak te tako pruža gledateljima mogućnost da samostalno procijene kako će sugovornik reagirati u stresnom ili zahtjevnom okruženju (ako i kada glasaju za njega). Međutim, agresivna, brza vatrogasna pitanja, zamišljena da se sugovornik zbuni govore više o voditelju.

 

Manipulacija se definira kao smišljen sistematski i kontroliran postupak kojim manipulator odašilje u masu, putem sredstava komunikacije, određene poruke s namjerom da utječe na uvjerenje, stav i ponašanje velikog broja ljudi.

Nova TV i portal Index.hr nisu objavili cjeloviti transkript, pa isti možete pročitati ovdje.

Transkript intervjua Bage sa Sincicem

Dakle, mainstream mediji su iz svoje transkripcije ciljano izbacili grube upadice reportera Nove TV, konstatacije voditelja koje su nedopuštene u profesionalnom novinarstvu te, naravno, spominjanje saborskog zastupnika Ivana Pernara. Dodatno, portal Index.hr je iz svog tzv. transkripta intervjua potpuno izbacio spominjanje “obveze cijepljenja” te izostanak transparentnosti i odgovornosti države u slučaju pojave nuspojava nakon cijepljenja.

Neovisno o vrlo jasno definiranim stavovima Ivana Vilibora Sinčića te Živog zida kojeg vodi, mainstream mediji su ga okarakterizirali kao “protivnika cijepljenja”.

Dr. sc. Bernard Kaić, dr. med., voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a, odgovorio je sljedeće na upit što znači parcijalno cijepljenje:

“Ne znam što to znači. U našoj državi nije predviđeno parcijalno cijepljenje, već cijepljenje prema programu i zaista ne znam što znači parcijalno cijepljenje”.

Doktoru Kaiću je improvizacija oduvijek bila važnija od točnih informacija. Možete pogledati, primjerice: noviji demantij njegovih tvrdnji i jedan nešto stariji.

Mi bismo parcijalno cijepljenje definirali upravo kao odstupanje od programa cijepljenja koje država nameće kao obvezno, a pritom ne preuzima apsolutno nikakvu odgovornost. Stoga država uz podršku medicinskih autoriteta roditelje prisiljava da samostalno odlučuju koja će cjepiva dati svojoj djeci, a koja ne, što ih ne amnestira prijetnji novčanim kaznama te nemogućnosti upisivanja djeteta u vrtić.

Budući da 17 najrazvijenijih zemalja Europe nema obvezu niti jednog jedinog cijepljenja, a od toga 14 članica EU: Velika Britanija, Švedska, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Luksemburg, Litva, Irska, Njemačka, Finska, Estonija, Danska, Cipar, Austrija te Island, Norveška i Švicarska, razumno je pretpostaviti da u tim državama roditelji koji žele cijepiti – to slobodno čine nakon što su dobili informaciju tko je proizvođač kojega lijeka, što se u njemu nalazi i kakve su nuspojave.

Kada saborski zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac, objavi da su sastojci cjepiva, primjerice, stanice bubrega majmuna i abortirani ljudski fetusi – mainstream mediji isto proglase “tendencioznim lažima”.

Kada se u sudskom postupku Schmitt protiv Schmitta, u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Michigan, kao svjedok pojavi dr. Stanley Plotkin (pedijatar, utemeljitelj suvremene vakcinologije, igrao je ključnu ulogu u otkrivanju cjepiva protiv virusa rubeole, radi kao konzultant za Sanofi-Pasteur) te potvrdi službene sastojke cjepiva – koji su u potpunom suglasju s izjavom Branimira Bunjca, mainstream mediji šute.

Također, kada saborski zastupnik Živog zida, Ivan Pernar, postavi tri pitanja, mainstream mediji prenesu samo jedno, a kada objavi intervju s doktoricom znanosti Almom Demirović – onda mainstream mediji opet oprezno šute.

Trenutno se nalazimo u situaciji u kojoj u moramo braniti ono što smo smatrali već davno izborenim. Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli.

Releated

Pretjerano uzimanje lijekova kod djece dovodi do više zdravstvenih problema, a time opet i do više lijekova

Djeca s poremećajima ponašanja i mentalnog zdravlja često postaju žrtve polifarmacije (upotrebe više lijekova u isto vrijeme). Jedan sustavni pregled pokazao je da do 87% djece i mladih s autizmom prima dva ili više lijekova istovremeno. Od 2006. do 2015., recepti za lijekove za poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) među pacijentima u dobi od 2 […]

Otkriveno izlučivanje mRNA cjepiva protiv COVID-19 u majčinom mlijeku?

Časopis Američkog medicinskog udruženja (JAMA) objavio je pismo u ponedjeljak (26. rujna) koje naizgled dokazuje da je širenje mRNA cjepiva protiv COVID-19 stvarna stvar. Prema laboratorijskim rezultatima koje su dali znanstvenici, tragovi mRNA cjepiva protiv COVID-19 otkriveni su u majčinom mlijeku nekih dojilja. Ovi podaci po prvi put uvjerljivo pokazuju biodistribuciju mRNA cjepiva u stanice […]