Biznis globalnog zdravlja

Film TrustWHO, redateljice i majke Lilian Franck, osvjetljava kako su se industrijski lobiji infiltrirali u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, SZO (World Health Organization, WHO).

Film u trajanju od sat i 25 minuta od veljače 2018. prikazuje se u njemačkim kinima diljem zemlje, a u prosincu 2018. objavljena je skraćena verzija filma u trajanju od 47 i pol minuta, na međunarodnom televizijskom informativnom kanalu Al Jazeeri, u dva nastavka: Biznis globalnog zdravlja (na engleskom): 

https://www.aljazeera.com/programmes/specialseries/2018/12/trustwho-business-global-health-181205092342434.html

Od minute 9:25 do 21:01 govori se o svinjskoj gripi.

 

Nevjerojatno je da se gotovo deset godina nakon afere s tzv. pandemijom svinjske gripe tek sad o tome može donekle otvoreno razgovarati. Donekle, budući da se redateljica filma, radi vlastite sigurnosti, odmah u uvodnim insertima, morala dokazati krupnom kapitalu prikazavši kako cijepi svoju kćer po njemačkom preporučenom kalendaru cijepljenja (od 00:55 do 1:13 minuta).

Ta scena joj vjerojatno daje legitimitet da postavi pitanje: može li se Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji vjerovati da održava javnost zdravom? Odgovor je, očekivano, negativan.

Povjerenje u sposobnost Svjetske zdravstvene organizacije da će objektivno riješiti globalna zdravstvena pitanja nije toliko jaka kao što je možda bila na početku. Zabrinutost u vezi s izvorima financiranja Svjetske zdravstvene organizacije te utjecajima kojima su podložni tzv. nezavisni suradnici SZO-a datira još od 1950-ih kada je, nakon godina neaktivnosti, otkriven odnos SZO s ključnim igračima u duhanskoj industriji.

Otada su postojali brojni slučajevi u kojima su se naizgled neprirodne veze pojavile unutar SZO-a uz tajni utjecaj duhanske, farmaceutske i nuklearne industrije na organizaciju. Većina takvih veza pojavila se na vrhuncu navodnih globalnih zdravstvenih prijetnji.

U prilogu se govori o vezi između farmaceutskih tvrtki kao što su GlaxoSmithKline i Novartis, vladama zemalja koje su prije proglašenja tzv. pandemije potpisale ugovore o kupnji cjepiva protiv svinjske gripe koje su proizvele gore navedene tvrtke, te Svjetske zdravstvene organizacije.

U prvom tromjesečju nakon proglašenja tzv. pandemije svinjske gripe u 2009.-oj godini, najveći francuski proizvođač lijekova izvijestio je o nevjerojatnom godišnjem rastu dobiti od 1,71 milijardi eura. Međutim, u prvoj godini tzv. pandemije u Njemačkoj, umrlo je 258 osoba – brojka daleko manja nego ona smrtnih slučajeva uzrokovanih ‘normalnom’ epidemijom gripe (ako ćemo vjerovati službenoj statistici u vezi ‘normalne’ gripe).

Wall Street banka, JP Morgan, procijenila je da su gigantske farmaceutske tvrtke ostvarile dobit od 7,5 do 10 milijardi eura, velikim dijelom kao rezultat SZO-ovog proglašenja tzv. pandemije svinjske gripe.

German Velasquez, bivši direktor

Odjela za javno zdravstvo

Svjetske zdravstvene organizacije

 

German Velasquez, bivši direktor Odjela za javno zdravstvo Svjetske zdravstvene organizacije izjavio je: “Nisam poznavao nikoga u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tko se osobno cijepio (protiv svinjske gripe), uključujući i ravnateljicu, koja je novinarima odgovorila na njihova pitanja da nije imala vremena, ali da će se kasnije cijepiti.” 

G. Velasquez referirao se na notornu Margaret Chan, bivšu ravnateljicu Svjetske zdravstvene organizacije koja je na čelnoj poziciji SZO-a bila jedanaest godina, a uspjela je promijeniti definiciju pojma “pandemija” tik prije nego je proglasila tzv. pandemiju svinjske gripe.

Margaret Chan, bivša ravnateljica

Svjetske zdravstvene organizacije

 

O toj aferi izrađen je i video, a Srećko Sladoljev je suspendiran, jer se u rujnu 2009. pobunio zbog predugovora koji je Imunološki zavod potpisao sa Novartisom. U ugovoru se Novartis odriče odgovornosti za nuspojave i neučinkovitost cjepiva protiv svinjske gripe. Sud je pravomoćno ustanovio da je suspenzija Srećka Sladoljeva bila nezakonita.

Unutar Svjetske zdravstvene organizacije djeluje Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) o imunizaciji, osnovana 1999. godine kao glavna savjetodavna skupina SZO-a za cjepiva. Sastoji se od 15 članova koji predstavljaju širok spektar medicinskih disciplina. U prilogu se spominje da su samo dvije osobe bile u sukobu interesa, ali smo pronašli još nekolicinu. Ispada da je pet od 15 članova SAGE-a bilo u sukobu interesa.

Tada je savjetnik SAGE-a bio Neil Morris Ferguson koji je prijavio primitak naknada za konzultantske usluge od GlaxoSmithKline-a i Roche-a (u prilogu se navodi i njegova suradnja s Baxterom), proizvođača cjepiva i lijekova protiv svinjske gripe. To očito nije predstavljalo problem za Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Profesorica Maria Zambon izjavila je da je dobila sredstva od nekoliko proizvođača cjepiva, uključujući Sanofi, Novartis, CSL, Baxter i GlaxoSmithKline.

U međuvremenu je američki profesor Arnold Monto priznao da je proveo istraživanje za GlaxoSmithKline, Baxter i Roche. Također je radio za dvije velike tvrtke Novartis i Sanofi Pasteur.

Stručnjakinja Nancy Cox priznala je da je dobila sredstva od skupine za industriju lijekova, Međunarodne federacije proizvođača i udruženja farmaceutskih tvrtki (IFPMA) za istraživanje cjepiva protiv gripe i rad na virusima.

Britanski znanstvenik John Wood priznao je da je njegova istraživačka jedinica u britanskom Nacionalnom institutu za biološke standarde i kontrolu (NIBSC) provela radove za Sanofi Pasteur, CSL, IFPMA, Novartis i Powdermed na cjepivu protiv gripe.

U prilogu se navodi podatak koji smo provjerili na stranicama SZO-a, a to je da su dodatni sudionici izvanrednog sastanka SAGE 2009. (članovi ad hoc radne skupine za savjetovanje o politici cjepiva protiv svinjske gripe, H1N1) bili predsjednici regionalnih tehničkih savjetodavnih skupina i vanjski stručnjaci.

Profesor Albert Osterhaus, s nadimkom

“Dr. Gripa”, poveznica je u međunarodnoj

mreži koja je opisana kao Farma-mafija.

Vanjski stručnjak SAGE-a, Albert Osterhaus izgubio je glasačka prava u danskoj Komisiji za zdravstvo 2007., jer je ustanovljeno da ima sukob interesa. Deklarirao je SZO-u da ima dionice u Viroclinics Biosciences, koje trgovačko društvo je ostvarilo dobit tijekom tzv. pandemije svinjske gripe. Mi smo otkrili da je također i suosnivač istog društva.

Potaknuti navodima u filmu, ustanovili smo kako je dr. Osterhaus u intervjuu za prestižni medicinski časopis The Lancet izjavio da mu je najdraža knjiga Charlesa Darwina “O porijeklu vrsta”, prvi eksperiment u djetinjstvu izvođenje operacije na kokoši, a povijesna ličnost s kojom se može najbolje identificirati – Edward Jenner.

Dr. Osterhaus član je Izvršnog odbora ESWI-ja koje se deklarira kao tijelo neovisnih znanstvenika, a zapravo se financira od strane farmaceutske industrije (Hofmann-La Roche, AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Seqirus, Sanofi Pasteur, Mylan, Janssen, Medicago).

Gregory Hartl, voditelj Odjela za odnose s

javnošću Svjetske zdravstvene organizacije

 

Gregory Hartl, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je da nitko od članova SAGE-a s “interesima” nije isključen ni s jednog sastanka te da nitko od članova SAGE-a nije imao problema s deklariranjem interesa. Rekao je da SZO ima dobre politike i procese ustanovljenja sukoba interesa, a to tvrdi jer je glasnogovornik SZO-a.

Financijske veze članova SAGE-a koje smo ovdje objavili, dio kojih je pojašnjen u video-prilogu, samo su one koje su te osobe odlučile javno objaviti SZO-u. Što je s interesima za koje ne žele da znamo?

Kritičari su upozorili da postoji ozbiljan sukob interesa među stručnjacima čiji je savjet doveo do rasipanja ogromnih iznosa novca poreznih obveznika. S postojanjem konfliktnih pritisaka moramo biti apsolutno sigurni da se savjeti takvih stručnjaka temelje na čvrstim znanstvenim dokazima te da su vođeni isključivo potrebom zaštite javnog zdravlja. Jedini način da to učinimo je potpuna transparentnost.

Stoga nas je najviše zapanjio podatak koji svatko može pročitati na stranicama SZO-a: na sastancima „nezavisnih“ znanstvenika SAGE-a prisustvuju „promatrači“ koji uključuju upravo proizvođače cjepiva GlaxoSmithKline, Novartis, Baxter itd. U proteklom desetljeću SZO je, kako bi povećala sredstva na raspolaganju, ušla u “javno privatno partnerstvo”.

Umjesto primanja sredstava isključivo od vlada članica Ujedinjenih naroda kao što je bilo prvotno zamišljeno, SZO danas dobiva gotovo dvostruko više od normalnog proračuna u obliku subvencija i financijske potpore privatne industrije. Industrija? Sami proizvođači lijekova i cjepiva koji imaju koristi od odluka kao što je tzv. pandemijska deklaracija iz lipnja 2009. godine. Kao glavni financijeri birokracije SZO-a, naravno, Farma-mafija i njihovi prijatelji dobivaju ono što se u Ženevi zove “otvorena vrata za tretman crvenim tepihom”.

Svakako pogledajte prilog koji plastično demonstrira ustaljenu praksu SZO-a: ignoriranje stvarnosti u zamjenu za vlastito financiranje.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]