Kako se suočiti sa svojim provakcinacijskim pedijatrom?*

Mnogim je roditeljima lakše doći do odluke o necijepljenju nego se raspravljati s pedijatrom o tome, a ponekad je teško i samo mu priopćiti vlastitu odluku.

Prema našim saznanjima mnogo je roditelja koji - čak i kad su sigurni u svoju odluku - popuste pod pritiskom liječnika ili epidemiologa i ipak daju cijepiti svoju djecu.

Pozivamo vas da ne dozvolite da takvi pritisci utječu na ovu važnu odluku na valu straha kojeg liječnici znalački isprovociraju.

children-286239_1280

NEKE PREPORUKE KAKO VODITI "ONAJ" RAZGOVOR

* Pokušajte shvatiti odakle dolazi vaš strah od sučeljavanja

Osjećate nelagodu jer vaš liječnik ima brdo diploma, priznanja i slično? Osoba ste koja inače izbjegava rasprave i sučeljavanja? Stidljivi ste? Zabrinuti ste jer se bojite da će vam se dijete razboljeti ako ga ne cijepite? Roditelj ste tek odnedavno? Ako uspijete shvatiti odakle dolazi vaš strah, moći ćete odlučiti je li potrebno suočiti se s izvorom straha ili ćete zaključiti da je nevažan u raspravi o cjepivima.

* Slušajte instinkt

Ima različite nazive: majčinski instinkt, šesto čulo, i tako dalje. Zovite ga kako hoćete, ali ga slušajte! Ako niste čvrsto uvjereni, ako se bojite cijepiti svoje dijete, slijedite svoj instinkt. Dajte si još vremena za istraživanje i donesite zaista informiranu odluku.

* Čitajte upute o lijeku

Zamolite u svojoj ambulanti da vam daju upute o lijeku odnosno cjepivu za koje ste dobili poziv na cijepljenje. Ili, ako vam se tako više sviđa, možete samo nazvati i pitati da vam kažu komercijalno ime cjepiva pa upute o lijeku potražiti na internetu. Važno je imati mogućnost da se sve pročita u miru, u vedroj atmosferi i posebno se posvetiti mogućim štetnim posljedicama i sastojcima cjepiva. Zapamtite da nisu navedeni svi sastojci, ali ovo je dio one faze prikupljanja informacija koja se odvija usporedno s čitanjem drugih izvora. To, međutim, može biti predmet rasprave i razgovora s vašim pedijatrom.

* Uvježbavajte odgovore

Što ćete odgovoriti kad vam liječnik kaže da je vrijeme za cijepljenje i da trebate dovesti dijete da ga cijepi? Koji odgovor vam se čini najprikladnijim?

"Hvala, našemu je djetetu i ovako dobro."

"Zasad smo odlučili odgoditi cijepljenje."

"Odlučili smo ne cijepiti dijete."

"Informiram se i nisam još odlučio/la hoću li cijepiti dijete."

Možete očekivati vrlo različite reakcije pedijatra, ali to će biti odličan test tijekom kojeg ćete ustanoviti hoće li u budućnosti biti potrebno mijenjati pedijatra ili ne.

* Pripremite se na ono što će vam pedijatar reći na prvom sistematskom pregledu

Liječnici dobivaju upute kako upotrijebiti određene tehnike kad se nađu pred roditeljima koji žele raspravljati o cjepivima, tako da kad izrazite svoju zabrinutost u vezi cjepiva, liječnici često odgovaraju rečenicama i frazama koje se čine dijelom nekog scenarija (tako je, manje više, posvuda), kao na primjer "cjepiva su spasila čovječanstvo", "od ospica se može umrijeti", "cjepiva ne uzrokuju autizam", no oni su istrenirani da budu empatični (u nekim slučajevima samo kako bi još više terorizirali), a ne da daju potpuno znanstvene informacije.

* Oslonite se na mrežu prijatelja koji vas podržavaju

Ova preporuka vrijedi ne samo za teme vezane isključivo uz cijepljenje, već općenito za sve situacije koje roditeljstvo donosi. Postojanje grupe osoba, bilo da su to članovi obitelji, prijatelji ili osobe koje ste upoznali online, što će vam dati mogućnost da opušteno raspravite o temama koje imate potrebu pretresti, omogućit će vam ne samo razmjenu informacija, već i utvrđivanje vlastitih stavova.

* Potražite liječnika koji prihvaća i poštuje vaš odabir u vezi cijepljenja

Ukoliko vaš odnos s pedijatrom postaje sve lošiji zbog vaše odluke o necijepljenju, ili u slučaju da on izričito odbija pružiti uslugu vašem djetetu ako nije cijepljeno, ali i općenito, da biste imali opušteniji odnos s liječnikom kojeg ćete trebati ubuduće, potražite liječnika koji će poštovati vašu odluku. Pitajte prijatelje, pogotovo one koji dijele vaše stavove.

images

ZAKLJUČCI

Rasprava s pedijatrima o cijepljenju može biti komplicirana. Uz malo vremena, istraživanja i potpore, osjećat ćete se dobro i pitat ćete se kako ste se uopće ikad mogli bojati sučeljavanja. Ne umišljajte si da ćete promijeniti liječnikov stav, ali nemojte se niti zadovoljavati površnim i nepotpunim efektnim frazama. Put kojim idete mora biti građen od uzajamnog poštovanja jer čak i pedijatar provakcinacijskog stava može biti dobar pedijatar vašem djetetu ako izgradite jasan odnos uz obostrano uvažavanje.

U svakom slučaju, ponavljamo, izbor mora biti isključivo VAŠ, a odolijevanje pritisku je prvi korak ka svjesnoj odluci.

* Izvor: Come affrontare il proprio pediatra provaccini

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated

UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDa – OPREZ! DJEČACI SU POSEBNO RANJIVA SKUPINA

Svjesni smo nepregledne količine informacija kojoj ste izloženi. Zato smo za vas izdvojili i preveli nešto jako važno, nešto što vašem djetetu neposredno može spasiti život. Slijedi petnaestominutni isječak iz epizode 221 TheHighWire u kojemu su izneseni neki od detalja sastanka američkog Savjetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP). ACIP odbor je imao prilike jasno čuti podatke […]

Podsvjesna manipulacija mase ili kako nam mediji peru mozak

Za početak ćemo krenuti od osnova i medijske manipulacije, a nakon što obiđemo neke osnovne stvari – vidjet ćemo glavne odrednice društvenog inženjeringa, genije koji su osmislili manipulaciju i pozadinu simbolike kao prakse. Ovdje se govori o tehnikama manipulacije javnog mnijenja koje je dijagnosticirala Dr. Cynthia Boaz, asistentica profesora političkih znanosti na Sonoma sveučilištu i […]