Hoće li KARTELI PROIZVOĐAČA izmijeniti Pravilnik o načinu provođenja imunizacije – i gdje su monovakcine?

Karteli proizvođača određuju kakva će se cjepiva i na koji način davati djeci.

Izmjene Pravilnika

Kujundžić je prošle 2019. godine osnovao radnu skupinu koja bi trebala predložiti izmjene Pravilnika o načinu provođenja imunizacije… Ovaj iz 2013. valjda nije bio dovoljno liberalan za kartele proizvođača cjepiva, a mi smo istražili i ustanovili da je bio – i preliberalan!

Primjerice, još je 2004. godine istoimeni Pravilnik pokušavao držati pod kontrolom što su sve miješana cjepiva i protiv čega se sve može istovremeno cijepiti.

Istodobna imunizacija ni tada nije imala znanstveno opravdanje, ali su miješana cjepiva i cjepiva za koja se dozvoljavala istodobna imunizacija barem bila taksativno navedena kao dio nekakvog pravilnika koji je bio objavljen u nekakvim narodnim novinama.(izvor: Pravilnik iz 2004.)

Devet godina kasnije, 2013. godine, novi Pravilnik je kartelu proizvođača cjepiva omogućio slobodno prekrajanje miješanih cjepiva koja se istovremeno daju djeci, bez ikakve znanstvene podloge ili kliničke studije međusobnog učinka svih tih proizvoda jednih na drugih i na zdravlje primatelja tog proizvoda, uglavnom beba.

(izvor: Pravilnik iz 2013.)

Pozovu se na Provedbeni program i misle da je sve ok.

Gle, nije sve ok.

Provedbeni program za 2020., primjerice, nezakonito sadrži pneumokok. A mimo zakona, na cijepljenje protiv pneumokoka nezakonito nas “obvezuje” i Trogodišnji program obaveznog cijepljenja, o čemu smo već pisali.

Monovakcine

Pneumokokno cjepivo je još i super, budući da se radi o monovakcini, vakcini protiv jedne bolesti.

Ostala cjepiva protiv jednog uzročnika su još i: bcg, hepatitis B te Haemophilus influenzae tip B.

Monovakcine koje se koriste u RH su: Imovax Polio, Engerix B i Synflorix. Act-HIB se koristi u Hrvatskoj, ali nismo našli odobrenje…

 

Znači, na naše brojne apele Radnoj skupini koji su dostupni ovdje, Vili Beroš je odgovorio vrlo neobično: MZ to HURA on 2020-02-05

U slučaju da liječnik ustanovi trajnu kontraindikaciju za neku od komponenti kombiniranih cjepiva, treba obaviti moguća cijepljenja odgovarajućim monovakcinama.

izv. prof. dr. sc. Vili Beroš

Zna li g. Beroš da se u Hrvatskoj ne koristi monovakcina za ospice i monovakcina za rubelu? Trebao bi znati, kao ministar i kao stručnjak.

Jedina cjepiva koja HZJZ nije nabavio 2017. su monovakcine protiv ospica i rubele, prema jednom od posljednjih Planova nabave HZJZ-a  (jer to očito “ne mora” objavljivati jedno javno tijelo)…

Slažemo se s komentarom našeg prijatelja Tonyja da trebamo svakako izbjeći da se ispod žita i nama dogodi nekakav Pravilnik …

Ako SZO proglasi pandemijsku pojavu gripa (novi podtip ili nova rekombinantna varijanta virusa influence), donosi se posebno stručno-metodološko uputstvo za imunizaciju protiv pandemijskog gripa.

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI

(“Sl. glasnik RS”, br. 65/2020)

 

Podsjećamo da je članica Radne skupine Spomenka Uremović iako je 2018. godine nezakonito poticala liječnike da prijavljuju roditelje sanitarnoj inspekciji.

Djelujte, kako bismo to izbjegli.

Releated

Lete dvije ovce iznad Banana Republike

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava. U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i […]