Nacional objavio naše otkriće: pneumokokno cjepivo je nezakonito

U intervjuu za Nacional predsjednica naše udruge, dr. sc. Alma Demirović, dr. med., objasnila je malverzacije oko interventnog uvoza lijekova i oko Trogodišnjeg programa obveznog cijepljenja u RH 2019. – 2021.

Alma Demirović: ‘Interventni uvoz se zloupotrebljava, a monopol proizvođačima cjepiva daje prostor za manipulacije’

Ono što je zaslužilo završiti u naslovu članka je sljedeće:

Obaveza cijepljenja protiv pneumokoka nije propisana Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pneumokok u zakon nije dodan čak ni sada, kada je u zakon uvršten COVID-19 i samoizolacija.
Trogodišnji program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj donosi Ministarstvo zdravstva prema Zakonu o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima. Osim za pneumokok.
Naime, za trogodišnji program 2019.-2021. kojim je propisan pneumokok provedeno je eSavjetovanje koje je završeno 15.07. 2018., a izvješće o provedenom savjetovanju trebalo je biti objavljeno u roku od mjesec dana, znači 15.08. 2018.
Izvješće s eSavjetovanja objavljeno je skoro nakon tri mjeseca, dok je trogodišnji program potpisan 16.07. 2018.
Jedan dan nakon zatvaranja javne rasprave tadašnji ministar Kujundžić potpisao je program.
Iako mi u udruzi od 2018. znamo da je cijepljenje protiv pneumokoka nezakonito, odnosno bez zakonskog uporišta u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, za to kao da nikoga nije briga.
Hoće li se podnositi prijedlozi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Trogodišnjeg programa cijepljenja u Hrvatskoj 2019. – 2021., kao što se podnose protiv odluka Stožera RH?
Ima toga još.
Promidžbena lica uvođenja novih cjepiva mijenjaju se, ali retorika ostaje ista. Tako je skup o cjepivu protiv pneumokoka koji se održao u veljači 2018. na službenim stranicama NZJZ Andrije Štampara dočekan naslovom: “Više nije pitanje da ili ne, već KADA i KAKO”.
(izvor: http://www.stampar.hr)
Od stručne najave za “potrebom” uvođenja novog cjepiva, pa do uvođenja novog cjepiva proteklo je pet mjeseci. U srpnju 2018. pneumokok je uveden “kao podmazan” u Program.
U tih pet mjeseci zakonodavac nije donio izmjene zakona. Jer ne treba. “Struka” je rekla “svoje”, ono što je čula na nekakvoj plaćenoj konferenciji. Zakon je opet samo mrtvo slovo na papiru.
Nakon uvrštenja cjepiva u Program, HZJZ je jedinu brigu imao oko provedbe javne nabave. Diskutirali su o nekakvim plusevima i minusima oko odabira vrste cjepiva, a gotovo uvijek su samo dva proizvođača.
Mi smo tražili informacije o postupku javne nabave za pneumokokno cjepivo i do danas ih nismo dobili, a cjepivo se u našu djecu uredno ubrizgava već drugu godinu za redom.
Jednom kada uvedete bilo kakvo cjepivo u Program obveznog cijepljenja – praktički je nemoguće zaustaviti cijepljenje tim cjepivom.
Hoće li se ići u izmjene zakona na štetu djece (u korist proizvođača), ili će se u korist djece (na štetu proizvođača) izmijeniti Trogodišnji program, kao i Provedbeni program cijepljenja za 2020. godinu?
Hoćemo li učiniti nešto još bolje: ozakoniti pravo na izbor kao korak prije moratorija na cjepiva?

Releated

Sloboda govora u medicini je pravo i obveza, a ne verbalni delikt!

U utorak 14.6.2022., Hrvatska liječnička komora pokreće disciplinski postupak sa ciljem oduzimanja licence za rad liječnicima dr. sc. Almi Demirović, dr. med i dr. Damiru Biloglavu. Tereti ih se da su radili kontra medicinske etike, između ostalog zato što su postavljali pitanja o učinkovitosti maski u prevenciji i sprječavanja zaraze SARS-COV-2 virusom, ili sigurnosti i […]

Autorsko predstavljanje knjige dr. sc. Danijela Grgičina: “Cijepanje cjepivom – dualnost”

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) poziva vas na autorsko predstavljanje knjige dr. sc. Danijela Grgičina: “Cijepanje cjepivom – dualnost.” Za svakog brižnog roditelja koji razmišlja o cijepljenju svoje djece različitim cjepivima i želi se dodatno informirati, za sve koji žele dodatno obnoviti svoje znanje, za bake i dide, medicinske laike, ali i stručnjake – ovo […]