Nacional objavio naše otkriće: pneumokokno cjepivo je nezakonito

U intervjuu za Nacional predsjednica naše udruge, dr. sc. Alma Demirović, dr. med., objasnila je malverzacije oko interventnog uvoza lijekova i oko Trogodišnjeg programa obveznog cijepljenja u RH 2019. - 2021.

Alma Demirović: ‘Interventni uvoz se zloupotrebljava, a monopol proizvođačima cjepiva daje prostor za manipulacije’

Ono što je zaslužilo završiti u naslovu članka je sljedeće:

Obaveza cijepljenja protiv pneumokoka nije propisana Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Pneumokok u zakon nije dodan čak ni sada, kada je u zakon uvršten COVID-19 i samoizolacija.
Trogodišnji program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj donosi Ministarstvo zdravstva prema Zakonu o zaštiti pučanstva o zaraznim bolestima. Osim za pneumokok.
Naime, za trogodišnji program 2019.-2021. kojim je propisan pneumokok provedeno je eSavjetovanje koje je završeno 15.07. 2018., a izvješće o provedenom savjetovanju trebalo je biti objavljeno u roku od mjesec dana, znači 15.08. 2018.
Izvješće s eSavjetovanja objavljeno je skoro nakon tri mjeseca, dok je trogodišnji program potpisan 16.07. 2018.
Jedan dan nakon zatvaranja javne rasprave tadašnji ministar Kujundžić potpisao je program.
Iako mi u udruzi od 2018. znamo da je cijepljenje protiv pneumokoka nezakonito, odnosno bez zakonskog uporišta u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, za to kao da nikoga nije briga.
Hoće li se podnositi prijedlozi za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Trogodišnjeg programa cijepljenja u Hrvatskoj 2019. - 2021., kao što se podnose protiv odluka Stožera RH?
Ima toga još.
Promidžbena lica uvođenja novih cjepiva mijenjaju se, ali retorika ostaje ista. Tako je skup o cjepivu protiv pneumokoka koji se održao u veljači 2018. na službenim stranicama NZJZ Andrije Štampara dočekan naslovom: "Više nije pitanje da ili ne, već KADA i KAKO".
Od stručne najave za "potrebom" uvođenja novog cjepiva, pa do uvođenja novog cjepiva proteklo je pet mjeseci. U srpnju 2018. pneumokok je uveden "kao podmazan" u Program.
U tih pet mjeseci zakonodavac nije donio izmjene zakona. Jer ne treba. "Struka" je rekla "svoje", ono što je čula na nekakvoj plaćenoj konferenciji. Zakon je opet samo mrtvo slovo na papiru.
Nakon uvrštenja cjepiva u Program, HZJZ je jedinu brigu imao oko provedbe javne nabave. Diskutirali su o nekakvim plusevima i minusima oko odabira vrste cjepiva, a gotovo uvijek su samo dva proizvođača.
Mi smo tražili informacije o postupku javne nabave za pneumokokno cjepivo i do danas ih nismo dobili, a cjepivo se u našu djecu uredno ubrizgava već drugu godinu za redom.
Jednom kada uvedete bilo kakvo cjepivo u Program obveznog cijepljenja - praktički je nemoguće zaustaviti cijepljenje tim cjepivom.
Hoće li se ići u izmjene zakona na štetu djece (u korist proizvođača), ili će se u korist djece (na štetu proizvođača) izmijeniti Trogodišnji program, kao i Provedbeni program cijepljenja za 2020. godinu?
Hoćemo li učiniti nešto još bolje: ozakoniti pravo na izbor kao korak prije moratorija na cjepiva?

Releated

PRIJELOMNA VIJEST: OBRAĆANJE JAVNOSTI POVODOM BRUTALNOG PRIVOĐENJA G.D. ZBOG NENOŠENJA MASKE U SREDSTVU JAVNOG PRIJEVOZA

Poštovani, Jučer smo svjedočili nemilom događaju u kojem je g. G.D. na brutalan i nezakonit način priveden, pred malim djetetom, zbog nenošenja maske u vlaku, koji je zbog toga kasnio u polasku. Apsolutno je bitno naglasiti da gospodin nije prekršio niti jedan zakon, već je – upravo suprotno – kupnjom karte ostvario svoje ugovorno i […]

priopćenje za medije - HPV

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE POVODOM ODRŽAVANJA KONFERENCIJE ZA MEDIJE POD NAZIVOM „ GOTOVO POLOVICA SREDNJOŠKOLACA NE ZNA BI LI SE CIJEPILI PROTIV HPV VIRUSA – konferencija za medije 15. lipnja 2020.“ koja se održava u Edukacijskom centru HZJZ, Zagreb

Poštovani, izražavamo zabrinutost povodom teme konferencije iz predmeta ovog dopisa obzirom na činjenicu da odluku o bilo kojoj medicinskoj intervenciji, a osobito invazivnoj u koju spada i cijepljenje, u slučaju maloljetnih osoba smiju donositi samo zakonski zastupnici (roditelji ili skrbnici), a da su većina srednjoškolaca maloljetne osobe. Ukazujemo i na najnovije spoznaje iz znanstvene literature […]