Gardasil: Trebala sam se prvo informirati

Kad sam dobila svoju prvu dozu Gardasil cjepiva početkom Uskrsnih praznika 2014. godine, osjećala sam se vrlo nelagodno. Činilo mi se kao da mi je u tijelo ubrzigano nešto viskozno poput tijesta. Mjesto uboda bilo je vrlo tvrdo i zadebljano. Osim toga, boljelo me je i onesvijestila sam se već u ordinaciji. Polegli su me na ležaljku i nakon nekog vremena uspjela sam ustati. Nismo učinili ništa da umanjimo bol jer sam mislila da je to samo nešto poput modrice.  

Dan kasnije ustala sam kao i obično, no imala sam jaku vrtoglavicu i osjećala se kao da sam imala staklenu kupolu iznad glave. Tri dana kasnije počela sam osjećati lupanje srca u večernjim satima i to je trajalo oko tjedan dana. Također sam često imala groznicu i dugo se tresla. Nakon toga bih se znojila, a desna noga i desna ruka su mi podrhtavale i trzale se.

U školi sam bila rastrojena i nisam se mogla koncentrirati. To je trajalo nekoliko tjedana. Osam tjedana svakodnevno sam imala povišenu temperaturu. Liječnik je to nazvao sub-febrilnom temperaturom. Općenito mi je bilo toliko loše da nisam mogla spavati, stajati ili jesti. Liječnik koji me je cijepio rekao mi je da ta moja nelagoda nema nikakve veze s cijepljenjem.

Morala sam se odreći najdražeg sporta jer više nisam bila u stanju sudjelovati u treninzima. Budući da sam dosta izostala s nastave, puno toga morala sam nadoknaditi. Sve je to vrlo iscrpljujuće pa sam u dogovoru s obitelji ukinula članstvo u sportskom klubu i potpuno se posvetila akademskom obrazovanju. Iako sam se opet osjećala bolje, bilo bi to za mene previše.

Ali vratimo se na situaciju nakon cijepljenja!

Nela & Boris at Lighthouse Point complex - Collingwood, Ontario (August 2nd, 2008)

Dva puta mi je testirana krv i moj Imunoglobulin M je bio iznimno visok. Liječnica mi je prepisala antibiotike jer nije imala drugo rješenje. Nije htjela da mi se povrh virusne infekcije dogodi i bakterijska. Otkrilo se da je Gardasil cjepivo bilo okidač za gluten i histamin hiper-senzitivnost.

Kad god bih pojela uobičajeni kruh imala sam nakon toga jake bolove u trbuhu koji bi trajali sve do sljedećeg dana.

U svibnju sam prvi put otišla osteopatu Christofu Plotheu. Ondje se prvi put netko ozbiljno pozabavio mojim problemima. Sve mi je potanko objasnio i napravili smo puno testova. Dobila sam savjete o dijeti i raspravljali smo o terapiji. Dobila sam i neke dodatke prehrani, detoksificirala sam se, te sam primila infuzije i osteopatski tretman. Korak po korak osjećala sam se bolje.

Općenito, izostala sam iz škole četrdeset dana. Često se događalo da me mama doveze u školu na dva sata nastave, jer više od toga nisam mogla izdržati. Obična vožnja autobusom do škole za mene je bila previše. Bilo je nevjerojatno kako su se ponovo dogodile palpitacije, drhtanje i trzanje noge i ruke odmah nakon prve infuzije glutationa. Činilo se da se moje tijelo jako mučilo. Visoke doze vitamina C koje sam dobila u klinici jako su mi pomogle. Osim toga, puno sam se bolje osjećala nakon osteopatskog tretmana.

Od prvog tjedna ljetnih praznika osjećam se opet jako dobro. Staklena kupola iznad moje glave je nestala. Imam novu energiju i mogu ujutro ustati iz kreveta. Nakon praznika opet idem u školu. Mogu pratiti nastavu i nakon toga pisati zadaće. Samo dva mjeseca ranije mislila sam da više nikad neću biti zdrava.

Sretna sam što sam mogla ići u tu kliniku i dobiti tretman koji bih svakome preporučila. Zahvaljujući tome spriječeni su dugotrajni zdravstveni problemi.

Da sam barem pogledala uputu o lijeku i proučila nuspojave Gardasila prije nego sam se složila s imunizacijom. Iskreno preporučujem da svaka obitelj dobro prouči sve u vezi cjepiva prije nego ga odluče primiti. Tražite na internetu. Naći ćete tisuće mladih ljudi koji svjedoče o zdravstvenim problemima nakon cijepljenja Gardasilom.

Ja sam jedna od sretnica koja je dobila tretman od kojeg sam se uspjela oporaviti. Mnoge druge nisu bile te sreće.

Paola, Njemačka

* Izvor: Gardasil: I should have researched first

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Releated