Zdravstvena usluga cijepljenja ne smije biti politički naređena obaveza i prisila!

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata (HUZPPP) uputila je pismo podrške diskriminiranim i zlostavljanim roditeljima u Republici Srbiji koji su za 5. travnja u Beogradu najavili prosvjed protiv zakonom nametnute obaveze cijepljenja, čime ujedno žele glasno upozoriti na neodrživost postupanja prema roditeljima koji propituju cijepljenje. Prenosimo pismo HUZPPP-a u cijelosti:

Dragi prijatelji u nevolji!

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata (HUZPPP) i njezina radna grupa Građanska inicijativa Cijepljenje - pravo izbora upućuju podršku roditeljima i svim ostalim građanima Republike Srbije koji traže ukidanje zakonske obaveze cijepljenja koja činjenično predstavlja cijeli niz diskriminacija i povreda prava roditelja i njihove djece.

Ovim putem iskazujemo nedvosmislenu i punu podršku vašem prosvjedu usmjerenom ka ukidanju zakonske obaveze cijepljenja.

Mi se zalažemo se za obavezu preporuke cijepljenja (a nikako obavezu cijepljenja) uz educiranje i informiranje građana o svim aspektima svakog pojedinog cjepiva za svaku od pojedinih bolesti koje su od medicinske struke argumentirano uvrsti na službeni popis bolesti za koje se preporučuju mjere zaštite u svrhu prevencije od oboljevanja.

Zakonsku obavezu cijepljenja držimo neciviliziranim načinom postupanja prema građanima koje se takvim oblikom tretiranja zapravo svrstava u manje vrijedne, nedovoljno pametne i nedostojne roditeljstva. Takav odnos prema mladim ljudima, koji sa svojom djecom predstavljaju budućnost svakog naroda i svake države, odgovara jednoumlju i diktaturi te u današnje vrijeme predstavlja potpuno nedopustiv način ophođenja prema bilo kome, kamo li prema vlastitim biračima. Uvjereni smo kako je vaš prosvjed početak jedne nove ere u razvoju demokracije na području mnogo širem nego li su naše dvije zemlje.

5689642228_e00cb8b933

Želimo da se jasno izgovori:

Zdravstvena usluga nije nešto što se od nekoga može narediti, nego je stvar odluke ugroženog u zdravlju da zdravstvenu pomoć zatraži. U suprotnom je takva zdravstvena usluga zapravo nešto što je radio i dr. Mengele (također po političkim naputcima).

Dakle, ukoliko medicinski stručnjaci ne znaju argumentirati svoje stavove nemaju nikakvo pravo zbog te nesposobnosti odobravati zlostavljanje mladih roditelja te podupirati: zlostavljanja, privođenja na obavijesne razgovore, prijetnje neupisivanjem u djece u vrtiće, naplaćivanje kazni ili bilo kakav oblik provođenja represivnih mjera priozišlih iz te njihove nesposobnosti i/ili nepoznavanja ljudskih prava.

Svjedočimo da se zdravstvenim radnicima također prijeti i da ih se također zlostavlja ukoliko iskažu potporu zaštiti ljudskih prava roditeljima koji se osjećaju ugroženi u tim pravima prilikom prisilnog cijepljenja njihove djece. Situacija je daleko lošija nego li izgleda, jer ta činjenica govori kako se nismo odmakli od jednoumlja ni diktature režima koji smatra da su ljudi samo radna snaga koja "povlaštenima" - onima na vlasti, omogućava lagodan život.

Podupiremo vaš prosvjed i pozivamo sve da se ujedinimo u zajedničkom cilju: pokretanju procesa demokratizacije sustava zdravstva i na području širem nego li su naše dvije zemlje. Sustav zdravstva mi plaćamo i trebamo kao najvažniju djelatnost od koje nam ovise životi i zdravlje. Nitko nema pravo taj sustav okretati protiv građana ili ga koristiti za ucjenjivanje i prijetnje. Nitko nema pravo kršiti ljudska prava, a najmanje unutar sustava zdravstva, jer su svi korisnici toga sustava potrebni pomoći svih zdravstvenih radnika u očuvanju i poboljšanju svojega zdravlja.

Prisilno cijepljenje je nedozvoljiv način ophođenja s građanima i građani moraju to uvidjeti te je prosvjed vjerojatno jedini način u zemljama koje nemaju razvijene druge oblike demokratkog djelovanja i dijaloga. Mi smo uz vas. Bit će nas i više jer ljudska prava, a time ni prava pacijenata, nemaju granica!

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata (HUZPPP) - radna grupa Građanska inicijativa Cijepljenje - pravo izbora

Predsjednica HUZPPP-a mr. sc. Đula Rušinović - Sunara, dr. med.

Releated

Dopis upućen MZO-u povodom najave nošenja maski u školama

Članovi radne skupine MZO-a za razradu i planiranje mjera za početak školske 2020./2021. godine te udruge nastavnika, ravnatelja i učitelja zaprimili su sljedeći dopis Hrvatske udruge roditelja aktivista (HURA) 17. kolovoza 2020.: Uzimajući u obzir potrebe organizacije predstojeće školske godine 2020/2021 u skladu s aktualnom situacijom koronakrize te uz nju vezanih najava različitih mjera, željeli […]

Cjepivo SARS-CoV-2 razvija se brzinom svjetlosti

Pandemija koronavirusa koja se pojavila 2019. godine (COVID-19) pokrenula je velike i značajne promjene u pružanju zdravstvene njege, uključujući politiku javnog zdravstva i medicinsku praksu, kao i u životnom stilu većine ljudi.1 Značajne su se promjene dogodile isto tako i u razvoju cjepiva, uz skraćivanje uobičajenog vremenskog roka za njegovu izradu od 15 do 20 […]