Šokantno izvješće urednika Lanceta

Piše: F. William Engdahl

Šokantno priznanje urednika svjetski priznatog medicinskog časopisa, The Lancet, mediji glavne struje doslovce ignoriraju. Dr. Richard Horton, glavni urednik Lanceta, nedavno je objavio tekst u kojem tvrdi da je velika količina objavljenih istraživanja u najboljem slučaju nepouzdana, ako ne i lažna, točnije, može ih se smatrati prevarama.

Horton je izjavio: "Puno znanstvene literature, možda polovina, vjerojatno nije istinito. Istraživanja imaju male uzorke, slabe učinke, pogrešne istraživačke analize i očite sukobe interesa, a to u kombinaciji s opsesivnom jurnjavom za trendovima od sumnjive važnosti dovodi do toga da je znanost (s)krenula prema tami."

Drugim riječima, Horton otvoreno tvrdi da velike farmaceutske kompanije falsificiraju ili manipuliraju testovima o zdravlju, sigurnosti i učincima raznih lijekova uzimajući premalene uzorke da bi rezultati bili statistički značajni ili unajmljujući laboratorije za testiranje ili znanstvenike koji imaju očite sukobe interesa poput nastojanja da zadovolje kompaniju s ciljem da dobiju stipendije za daljnja istraživanja. Barem pola tih testova je beskorisno, ako ne i gore od toga. Budući da lijekovi imaju veliki učinak na zdravlje milijuna potrošača, manipulacije se mogu smatrati kaznenim djelom zanemarivanja i malverzacije.

Istraživanja koja sponzorira industrija lijekova o kojima govori Horton temelj su za stvaranje komercijalnih lijekova ili cjepiva koja bi trebala pomoći ljudima, rabe se za uvježbavanje medicinskog osoblja i edukaciju studenata medicine i drugih.

Horton je napisao svoje šokantne komentare nakon što je prisustvovao simpoziju o reproduktibilnosti i pouzdanosti biomedicinskih istraživanja pri Welcome Trustu u Londonu. Spominje povjerljivost, to jest "Chatham House" pravila po kojima polaznici simpozija nisu smjeli nikoga imenovati. "Puno onog što je objavljeno je pogrešno. Nije mi dozvoljeno reći tko je to izjavio jer smo zamoljeni držati se tih pravila. Zamoljeni smo i da ne fotografiramo prikazane slajdove."

LancetEP-140411-RichardHortonIV Richard Horton (izvor: thelancet.com)

Drugi glasovi

Dr. Marcia Angell je liječnica i dugo je bila glavni urednik New England Medical Journala (NEMJ), koji se smatra još jednim od najsprestižnijih medicinskih časopisa na svijetu. Ona tvrdi: "Jednostavno se više ne može vjerovati mnogim objavljenim kliničkim istraživanjima ili osloniti se na prosudbe provjerenih liječnika ili autoritativnih medicinskih smjernica. Nije mi drago donijeti takav zaključak do kojeg sam došla polako i nerado tijekom svojih dvadeset godina na položaju urednika časopisa New England Journal of Medicine."

Harvey Marcovitch, koji je proučavao i pisao o korupciji u medicinskim ispitivanjima i objavljivanju u medicinskim časopisima, piše: "Puno je vjerojatnije da će se objaviti istraživanja koja daju pozitivan ishod ispitivanja lijeka ili sprave, negoli ona s "negativnim" rezultatom; dijelom se za to može kriviti urednike, ali jednako su krivi i komercijalni sponzori, čija metodološki dobro vođena istraživanja s nepovoljnim rezultatima vjerojatno neće ugledati svjetlo dana...".

Na Grupi za istraživanje neuralne dinamike na Sveučilištu British Columbia, odjelu Oftalmologije i vizualnih znanosti, dr. Lucija Tomljenović prikupila je dokumente koji pokazuju da su "proizvođači cjepiva, farmaceutske kompanije, ali i medicinske vlasti znale za brojne opasnosti povezane s cjepivima, ali su odabrale prikriti ih od javnosti. To je znanstvena prevara, a njihovo suučešništvo daje naslutiti da se s takvom praksom nastavlja do danas.".

Raširena korupcija medicinske industrije veliki je problem, možda i opasniji od prijetnje ratovima. Jesmo li zaista hipnotizirani i slijepo vjerujemo našim liječnicima samo zbog njihovih bijelih kuta pa mislimo da su nepogrešivi? Istovremeno, vjeruju li i oni tako slijepo medicinskim časopisima koji preporučuju nove čudesne lijekove ili cjepiva koja onda pohitaju davati bez razmatranja tih dubljih problema?

* F. William Engdahl je konzultant i predavač o strateškim rizicima, diplomirao je političke znanosti na Sveučilištu Princeton i autor je vrlo prodavanih knjiga o nafti i geopolitici, piše ekskluzivno tekstove za online magazin "New Eastern Outlook".

Izvor: Shocking Report from Medical Insiders

Prijevod: Suzana Peša Vučković

Cjeloviti komentar dr. Hortona: Offline: What is medicine’s 5 sigma?

Releated

UPALA SRČANOG MIŠIĆA NAKON CIJEPLJENJA DJECE PROTIV COVIDa – OPREZ! DJEČACI SU POSEBNO RANJIVA SKUPINA

Svjesni smo nepregledne količine informacija kojoj ste izloženi. Zato smo za vas izdvojili i preveli nešto jako važno, nešto što vašem djetetu neposredno može spasiti život. Slijedi petnaestominutni isječak iz epizode 221 TheHighWire u kojemu su izneseni neki od detalja sastanka američkog Savjetodavnog odbora za imunizaciju (ACIP). ACIP odbor je imao prilike jasno čuti podatke […]

Podsvjesna manipulacija mase ili kako nam mediji peru mozak

Za početak ćemo krenuti od osnova i medijske manipulacije, a nakon što obiđemo neke osnovne stvari – vidjet ćemo glavne odrednice društvenog inženjeringa, genije koji su osmislili manipulaciju i pozadinu simbolike kao prakse. Ovdje se govori o tehnikama manipulacije javnog mnijenja koje je dijagnosticirala Dr. Cynthia Boaz, asistentica profesora političkih znanosti na Sonoma sveučilištu i […]