Difterija u Španjolskoj i usporedba s “epidemijama” u Hrvatskoj

Što znamo o najnovijem slučaju difterije u Španjolskoj koji je opet dao povod promotorima cijepljenja da upiru prstom u ljude koji iz određenih razloga odgađaju ili odbijaju cijepiti svoju djecu?

Difterijom je zaražen necijepljen šestogodišnjak, nakon što je posljednji slučaj difterije u Španjolskoj zabilježen 1986., dakle prije gotovo 30 godina. Mediji su odmah zlonamjerno, ne čekajući informacije o izvoru zaraze, krivnju svalili na necjepiše. No daljnji razvoj događaja daje nam neke nove uvide, koje vjerojatno ti isti mediji dalje neće prenositi jer se ne uklapaju u sliku koju o cjepivima i cijepljenju žele ili moraju stvarati. 

 

 

Katalonski savjetnik za javno zdravstvo Boi Ruiz i Ministar zdravlja Alfonso Alonso

Oboljelo dijete nije bilo cijepljeno protiv difterije, a lijeka za bolest u Španjolskoj nije bilo zbog dugog razdoblja izostanka te bolesti. Zahvaljujući intervenciji iz Rusije, lijek je nabavljen i dijete je na intenzivnoj njezi u bolnici Vall d’Hebron u Barceloni. U međuvremenu je pregledano pedesetak djetetovih najbližih kontakata i među djecom koja s njim pohađaju školu pronađeno 8 asimptomatičih nositelja bakterije difterije. Radi se o potpuno cijepljenoj djeci koja nisu razvila simptome bolesti, ali je mogu prenositi na nezaštićene, pa tako i na necijepljene. Naknadno je otkriveno da je nositelj još jedna odrasla osoba iz obitelji jednog od osmoro djece, koja je također cijepljena protiv difterije. Svi otkriveni nositelji i članovi njihovih obitelji dobivaju antibiotsku terapiju i zamoljeni su da do kraja terapije ostanu u svojim domovima da ne bi zarazili druge necijepljene osobe.

U školama grada Olota gdje se dogodio slučaj difterije, utvrđeno je da ima još 47 djece koja protiv te bolesti nisu cijepljena. Katalonski savjetnik za javno zdravstvo Boi Ruiz tvrdi da nema epidemije difterije i da se neće krenuti u akciju masovnog procjepljivanja i docjepljivanja, ali da će pokrenuti kampanju boljeg informiranja o koristima cijepljenja, prvenstveno u regiji La Garrotxa, gdje se slučaj i dogodio. Istovremeno upozorava građanstvo da onaj koji nije cijepljen, nije zaštićen.

Zanimljivo, po objašnjenjima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, epidemijom se može smatrati već i samo jedan slučaj bolesti, ako se ona dugo nije pojavljivala pa se neočekivano opet pojavi. Time se otvaraju mogućnosti za dodatnu represiju nad pacijentima, zbog činjenice da je u Hrvatskoj cijepljenje djece obvezno, za razliku od Španjolske, gdje je na razini preporuke i bilo kakva prisila je zabranjena. No i pored preporuke, u Španjolskoj je procijepljenost oko 95% što bi trebalo garantirati tzv. “kolektivni imunitet”. Kako je razvidno i iz ovog slučaja, taj kolektivni imunitet ne zaštićuje necijepljene, pa se necijepljeni ne mogu na njega oslanjati, za što se najčešće optužuje roditelje necijepljene djece.

Još uvijek se ne zna od koga je potekla zaraza jer službene medicinske vlasti u Španjolskoj to još ne objavljuju. Španjolski pučki pravobranitelj Rafael Ribo pokrenuo je i službenu istragu o tome što se poduzelo da bi se otkrio izvor zaraze. Svjetska zdravstvena organizacija ponudila je španjolskom Ministarstvu zdravlja svoju pomoć u promociji i kontroli cijepljenja.

Suzana Peša Vučković

* Izvori:

Detectan la bacteria de la difteria en 8 compañeros del contagiado en Olot, pero están vacunados

47 niños siguen sin vacunar en Olot a pesar del caso de digteria

Rilevata la presenza del batterio della Difterite in otto bambini definiti “portatori asintomatici”

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]