Roditelj 24h, a ne 15 min – pismo Ministarstvu zdravlja

[ BEROŠ I ALADROVIĆ - HOĆEMO PO TEKSTU ILI PO GRAFICI? ]

Poštovani,

kao roditelji djece koja su bila hospitalizirana te iz prve ruke znamo koliko je bitna prisutnost roditelja za oporavak djeteta, ali i ponukani svjedočanstvima naših sugrađana o nemogućnosti da borave uz svoje bližnje koji su bolnicama, staračkim domovima i centrima za osobe sa invaliditetom, odlučili smo reagirati.

Mjera koja je trenutno na snazi, a propisuje 15 minuta boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju ili nekog drugog člana obitelji uz osobu koja je korisnik staračkog doma ili centra za osobe s teškoćama u razvoju - nije prihvatljiva.

Svoju tvrdnju temeljimo na znanstveno utvrđenim činjenicama i međunarodnim dokumentima. Konkretno, na uputama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske te svih relevantnih znanstvenih časopisa koji govore o važnosti fizičkog kontakta za razvoj i psihičko zdravlje djece.

Potpuno uvažavajući specifičnost situacije i prioritet da se zaštiti zdravlje korisnika javnozdravstvenih usluga, ponovo se vraćamo na činjenicu da struka je ta koja zagovara boravak obitelji uz njihove najbliže, uz poštivanje epidemioloških mjera. Trenutno smo u situaciji gdje one nisu jasno propisane, tj. nisu jasno propisani kriteriji po kojima članovi obitelji mogu boraviti uz svoje najbliže.

Drugi veliki problem je taj što ti kriteriji nisu službeno propisani od strane Ministra kao kriterij koji će vrijediti na razini cijele Republike Hrvatske za sve javnozdravstvene ustanove.
Upravo te dvije točke su naš zahtjev.

Iz Ministarstva nam je rečeno da je potreban sastanak ekspertne skupine te da se zbog godišnjeg odmora on može održati najranije za dva tjedna. Smatramo neprihvatljivim taj rok te tražimo da, kao što su se sjednice Vlade Republike Hrvatske tijekom lockdowna održavale on-line ili telefonski, da se na isti način u roku od 24 do 48 sati održi i sastanak ekspertne skupine te da se postojeća mjera revidira.

Vjerujemo i nadamo se da nam je dobrobit djece, staraca i osoba sa invaliditetom zajednički interes te u tom kontekstu zahtijevamo od ministara, od drugih članova stožera civilne zaštite i ekspertne skupine da donese jasne i razumne kriterije po kojima će obitelji moći boraviti uz svoje najbliže te da ti kriteriji vrijede jednako na razini cijele države kako bi se izbjegao kaos koji trenutno vlada na terenu.

Građanska inicijativa „Tata Roberto i tata Ivan“

O ovome obavijest:
1. Ministarstvo zdravstva
2. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
3. Mediji

Releated

Priopćenje za javnost – apel ravnateljima bolnica u kojima se liječe djeca

Poštovani, povodom akcije Građanske inicijative „Tata Roberto i tata Ivan“ čiji je cilj donošenje jasnih i razumnih kriterija po kojima će roditeljima biti omogućeno pravo na posjet djeci i boravak uz svoju djecu koja su na bolničkom liječenju, skrećemo Vam pozornost na činjenicu kako kriteriji za boravak roditelja nisu službeno propisani od strane ministra zdravstva […]

PRIJELOMNA VIJEST: OBRAĆANJE JAVNOSTI POVODOM BRUTALNOG PRIVOĐENJA G.D. ZBOG NENOŠENJA MASKE U SREDSTVU JAVNOG PRIJEVOZA

Poštovani, Jučer smo svjedočili nemilom događaju u kojem je g. G.D. na brutalan i nezakonit način priveden, pred malim djetetom, zbog nenošenja maske u vlaku, koji je zbog toga kasnio u polasku. Apsolutno je bitno naglasiti da gospodin nije prekršio niti jedan zakon, već je – upravo suprotno – kupnjom karte ostvario svoje ugovorno i […]