Razgovor ugodni …

– Halo, Marko. Dobro jutro!

– Dobro jutro, Steven. Drago mi je da te čujem.

– OK, nemoj pretjerivati. Znaš i sam da su moji pozivi puno češće neugodni nego ugodni. Nego, reci mi kako si, kako je familija?

– Hvala, nisam loše obzirom na situaciju, a obitelj je puno bolje – jedina im je briga potrošiti novac koji zaradim.

– Kao da je kod mene drugačije, ha, ha. Slušaj, ovaj puta te ne zovem zbog uputa i prijekora, već da te pohvalim za odlično obavljen posao.

– Na što misliš?

– Na ospice, naravno.

– Pa hvala ti, Steven.

– Moram priznati da smo se već bili zabrinuli; ti znaš koliko je nama vakcinacija važna, a i prihodi u Hrvatskoj krenuli su prema dolje. Već sam mislio da neće biti ništa od epidemije.

– Steven, znaš i sam da se stvari ne prelamaju preko koljena. Trebalo je pripremiti teren – mjesecima upozoravati na pad procijepljenosti u Dubrovačkoj županiji i najavljivati epidemiju.

– Znam, sve smo pratili. I odlično ste odigrali finiš, onih nekoliko dana po primitku prvog oboljelog u bolnicu, prije službene potvrde ospica. Nabrijavanje do klimaksa, kao predigra u seksu, ha, ha.

– Je, je, zar nismo dobri? Isplatila se ona tvoja PR i spin edukacija onomad. Znamo mi znanje, naučili smo koje su glavne medijske tehnike – plašenje i ponavljanje. Naši urednici perfektno su odradili stvar. Kao što si vidio, ospice tjednima nisu silazile s TV dnevnika i naslovnica novina i portala. A i nakon epidemije smo razvlačili – zamisli naslov “Treći dan za redom nema novih slučajeva ospica”! Riječ epidemija spomenuta je bezbroj puta, a ti si svjestan, kao i ja, da se deset-petnaest oboljelih teško može zvati epidemijom. Pa toliko ih imamo svake godine.

– Nije točno! U onoj emisiji na HTV-u profesor je rekao da je epidemija kad imaš više od tri slučaja bolesti.

– Da, to je bilo kolosalno! Po tome mi svake godine imamo stotine epidemija. Moji u kući dobiju proljev, i eto ti epidemije! Pitam se kako nalazite takve likove za suradnike.

– I o tome postoji cijela nauka, Marko moj. Psihologija je moćna stvar, uz dobre obavještajne službe, naravno. Najvažnije je pronaći ljude s odgovarajućim psihološkim profilom – materijalističkim svjetonazorom, intelektualno lijene i podložne autoritetu. Dovoljno ti je nekoliko utjecajnih liječnika, par znanstvenika, par novinara, par pisaca-kolumnista. I oni sami rade za tebe. One budale među piscima nismo čak morali ni platiti.

– OK, ali liječnike ste morali “podmazati”.

– Točno. I to je prilično nezahvalno jer se prije ili kasnije dozna. Jedan od glavnih nam je, recimo, provaljen kao suradnik industrije cjepiva. Na internetu su dokazi da surađuje s barem šest farmaceutskih kompanija. I to ti je onda kontraproduktivno. Morat ćemo ga zamijeniti nekom novom facom. Nego, da se vratimo vašoj epidemiji. Šteta je da ni jedan oboljeli nije imao komplikacija.

– Da, i nitko nije umro. No, možda se i to dogodi. To bi tek bila medijska bomba! Bingo za razapeti antivaksere i zabiti im kolac u srce. Nakon toga bili bi izbrisani iz javnog prostora.

– Apsolutno. Moram priznati da ste to u ovoj priči odlično vodili. Bez iznimke ste slijedili naputak da im nema pristupa u medije.

– Naravno, moglo je biti neugodnosti. Na društvenim mrežama krenula su nezgodna pitanja kako to da su gotovo svi oboljeli cijepljeni. To smo brzo neutralizirali i vratili pozornost na necijepljene. Prijetilo je da nam počnu postavljati pitanja o kvaliteti cjepiva i kolektivnog imuniteta, obzirom da su se razboljeli odrasli, a ne djeca.

– Da, i da ste im dali prigodu, antivakseri bi opet spomenuli one studije koje dokazuju širenje ospica od cjepiva, užas! I nuspojave i “žrtve” cjepiva. I inzistirali da se objavi točan cjepni status oboljelih. A činjenicu da su se svi oporavili iskoristili za svoju staru mantru da su ospice bezopasna bolest.

– A mi u medijskoj kampanji spominjemo smrt i komplikacije!

– Kad već spominješ smrt, moram ti priznati da su i institucije savršeno na liniji. HZJZ u službenom priopćenju navodi da je smrtnost od ospica u razvijenim zemljama manja od 1 %, a u nerazvijenima do 30 %. Besprijekorna formulacija. I jedan na 10 000 potpada pod “manje od 1 %”. Svaka čast!

– Vidim da sve pratiš. Znaš da je cilj ove kampanje, pod broj jedan, povećanje potražnje za cjepivom. Jesi li zapazio da je urednik Net.hr-a pustio članak s naslovom “Roditelji u panici pohrlili cijepiti djecu”? Gle, rok za uporabu Priorixa ističe u kolovozu. Kako ćeš opravdati novu tranšu nabave ako se cjepivo ne utroši?

– Jasno.

– No, drugi cilj kampanje je eliminirati antivaksere. Iskoristili smo svaku prigodu da ih diskvalificiramo i na njih svalimo krivnju za epidemiju. Imamo ljude u svim glavnim medijima i oni su odlično odradili stvar. No one iz Net.hr-a, Indexa, Telegrama i Autografa treba posebno istaknuti. Nisu antivaksere prokazali samo kao nekompetentne šarlatane, već i kao opasne manipulatore, gotovo ubojice. Tko će se ikad više usuditi prići toj ekipi?

– Slažem se. No, Marko moj, ono najjače što su ti portali napravili je to da su adresirali državnu televiziju. Konačno je netko prozvao HTV za ugošćivanje teoretičara zavjere u istoj ravni s uglednim profesorima. I jasno joj poručio da je suodgovorna za pojavu epidemije. Pa da vidimo kad će HTV opet pozvati u emisiju nekoga od antivaksera! Baš bih volio vidjeti tog novinara i tog urednika!

– Nema šanse.

– I kod takvih stvari ne postoji pretjerivanje, da znaš. Ide se do kraja, pucamo iz sveg oružja koje imamo. Ovu priču treba maksimalno iskoristiti. Jer zamisli da nam počnu masovno odbijati cijepljenje. To bi mogao biti početak našeg kraja. Ohrabre se i počnu odbijati kupovati našu hranu, raditi za naše korporacije, slati djecu u naše škole, poštivati naše zakone, izlaziti na naše izbore, ići u naše ratove …

– Uf, sad si mi dao misliti …

– E pa misli, Marko, misli … do našeg novog razgovora. I pobrini se da bude ugodan kao ovaj. Do tada, adio ti, Marko.

– Adio Steven, bilo mi je zadovoljstvo.

Zapisala Lidija Gajski, u Zagrebu, lipnja godine gospodnje 2018.

  • Napomena u vezi s naslovom: Razgovor ugodni naroda slovinskoga” poznato je djelo Andrije Kačića Miošića. Svrha mu je bila, između ostalog, politički osvijestiti hrvatski narod. U napisu “Razgovor ugodni …” svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima je slučajna.

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]