Izbijanje više od 12 tisuća slučajeva ospica u Ukrajini uzrokovala je nedavna kampanja cijepljenja?!

U posljednjih nekoliko godina u Ukrajini je nedostajalo cjepiva protiv ospica. Stopa procijepljenosti pala je na 31% u 2016. godini i bila je najniža u Europi. Ali ipak, imali su jedva koji slučaj ospica. Godine 2017. je dovoljno cjepiva postalo dostupno za “kampanju docjepljivanja” i 90% djece u Ukrajini dobilo je MMR. Od tada je došlo do eksplozije slučajeva ospica. Broj je već nadmašio 12.000! Zašto mediji ignoriraju trenutno izbijanje ospica u Ukrajini? I što se doista događa?

U 2008. godini 95% djece u Ukrajini dobilo je drugu (i konačnu) preporučenu dozu cjepiva protiv ospica-zaušnjaka-rubeole (MMR) na vrijeme u skladu s nacionalnim rutinskim rasporedom. Do 2016. ta je stopa pala na 31%, što je najniža pokrivenost u Europskoj regiji (WHO) i među najnižima u svijetu.

Od srpnja 2017. nacionalna radna skupina za ospice, uključujući Ministarstvo zdravstva, ključne sudionike i partnere poput WHO-a i UNICEF-a, ustrajali su na cijepljenju svakog djeteta koje ispunjava uvjete kada dostigne odgovarajuću dob za MMR cijepljenje prema nacionalnom rutinskom rasporedu imunizacije.

Do kraja 2017. godine rutinska pokrivenost cijepljenja drastično je poboljšana u odnosu na prethodne godine: 93% jednogodišnjaka na vrijeme je primilo prvu dozu MMR-a u 2017., a 91% 6-godišnjaka je dobilo drugu dozu kao što je preporučeno. Brojke za siječanj i veljaču 2018. pokazuju da je zemlja na putu da dosegne najmanje 95% rutinskog obuhvata s obje doze MMR cjepiva do kraja godine.

U 2016. godini – uz cjepni obuhvat od 31% – bilo je samo 90 “potvrđenih slučajeva”, to jest 90 slučajeva laboratorijski potvrđenih ospica. Došlo je do niske stope cijepljenja, ali nije bilo niti jedne epidemije. A to se odnosi i na tri godine prije 2016. godine. Od 2013. do 2016. godine bilo je prosječno samo 50 slučajeva godišnje. 

Je li moguće da WHO pretjeruje sa brojkama od 12.000 slučajeva? Većina slučajeva od početka izbijanja ospica u 2017. godini nisu laboratorijski potvrđeni. I još gore: je li moguće da su to uglavnom klinički slučajevi prouzročeni povećanom pokrivenosti cijepljenjem?

Nizozemski časopis za medicinu objavio je 2017. godine: U roku od 14 dana nakon MMR cijepljenja, pacijent može razviti bolest koja je usporediva s infekcijom virusom ospica divljeg tipa. Učestalost infekcije s divljim tipom ospica je niska, pa kad se to dogodi, vjerojatnije je da je to odgovor na cijepljenje. Dodatna istraživanja mogu uzrokovati nemir među roditeljima, pa su stoga riječi za smirivanje prikladnije.”

I CDC (Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti): “Genotipizacija (razlikovanje vrsta ili sojeva virusa) također je jedini način da se razlikuje da li osoba ima infekciju virusom ospica divljeg tipa ili osip uzrokovan nedavnim cijepljenjem protiv ospica. Tijekom epidemije primjenjuje se cjepivo protiv ospica koje pomaže u kontroli izbijanja bolesti, a u tim se situacijama reakcije cjepiva mogu pogrešno klasificirati kao slučajevi ospica.”

Relativno je mali broj slučajeva ospica potvrdio laboratorij. No, “Ukrajina obnavlja pokrivenost imunizacijom u ogromnom naporu da se zaustavi izbijanje ospica, koje je ove godine pogodilo više od 12.000 ljudi”. Nije bitno hoće li kampanja potpuno promašiti cilj i vjerojatno uzrokuje više ospica nego što sprječava. Ipak, nova cjepiva za borbu protiv epidemije” su naručena.

“Za pouzdanu zaštitu od zaraznih bolesti, razina procijepljenosti treba biti viša od 95% (Uredništvo: trenutačno je 93%, ali onih 2% …) – onda možemo govoriti o kolektivnom imunitetu. Po prvi puta, Ukrajina je u potpunosti opskrbljena cjepivima – koja su pouzdana, sigurna i učinkovita. Pozivam roditelje da cijepe svoju djecu, a liječnike da potiču pacijente na cijepljenje.” – ukrajinska ministrica zdravstva dr. Ulana Suprun.

Neshvatljivo. Zdravstvene vlasti očito su zaboravile da je 2006. godine, godine kada je stopa cijepljenja bila 98%, svejedno bilo prijavljeno 42.742 slučajeva ospica.

Bizarno ponašanje političara i kreatora politike, manipuliranje brojkama, “selektivno” izvještavanje u medijima i sve veći pritisak da se roditelje obaveže na cijepljenje … Ne čudi da su svi ti pretjerani i nedosljedni čimbenici uzrokovali gubitak povjerenja ljudi u sustav. Situacija u Ukrajini samo dodaje ono što mnogi od nas već znaju.

Izvor: Outbreak of over 12,000 cases of measles in Ukraine is caused by recent vaccination campaign?!

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]