Rak grlića maternice i cijepljenje

Rak grlića maternice je obično karcinom pločastih stanica koji je posljedica infekcije humanim papilomavirusom ili adenokarcinoma. Rani je rak bez simptoma; prvi simptom napredovalog raka obično je postkoitalno krvarenje na rodnicu. Dijagnoza se postavlja probirom pomoću Papanicolaou (Papa) testa i biopsije. Stadiji se određuju klinički. Liječenje obično obuhvaća kiruršku resekciju, zračenje te, osim ukoliko rak nije lokaliziran, kemoterapiju; ako je rak opsežno metastazirao liječi se ponajprije kemoterapijom.

Rak grlića maternice je 3. najčešći ginekološki rak i 8. po redu najčešći rak kod žena u SAD-u. Srednja dob u vrijeme postavljanja dijagnoze iznosi oko 50 godina, ali se rak može pojaviti i u 20-tim godinama.

 Rak grlića maternice nastaje iz cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) za koju se čini da je povezana s infekcijom humanim papilomavirusom (HPV) tipa 16, 18, 31, 33, 35 ili 39. Čimbenici rizika za razvoj raka cerviksa uključuju mladu životnu dob u vrijeme prvog spolnog odnosa, veliki broj spolnih partnera tijekom života, te spolni odnos s muškarcima čije su prethodne partnerice imale rak cerviksa. Čini se da pridonose i ostali čimbenici, poput pušenja cigareta i imunodeficijencije.

Simptomi i znakovi

CIN je obično bez simptoma. Rani rak cerviksa se obično manifestira u vidu nepravilnog krvarenja na rodnicu; ono je najčešće nakon spolnog odnosa ali se može javljati i spontano, između menzesa. Veća je vjerojatnost kako će spontano krvariti veliki rak, a može izazvati i iscjedak neugodna mirisa ili zdjeličnu bol. Rašireniji rak može izazvati opstruktivnu uropatiju, križobolju i oticanje nogu uslijed opstrukcije limfnih putova; pregledom se na cerviksu može otkriti egzofitični nekrotični tumor.

Prevencija

U Hrvatskoj su za cijepljenje protiv HPV-a registrirana i odobrena tri cjepiva: Gardasil, Silgard i Cervarix.

Preporučuje se uvođenje rutinskog Papa testa jedanput godišnje, s tim da se test počinje vršiti u godini prvog spolnog odnosa ili sa 18 godina. Papa test i testiranje na HPV može se izvesti istodobno. Ako su oba nalaza uredna ili ako su tri nalaza Papa testa zaredom uredna, neki liječnici test ponavljaju u razmacima od 2 do 3 godine. Pretraga se nastavlja sve dok bolesnice nemaju 65 do 70 god, normalni nalaz u posljednjih 10 godina ili histerektomiju.

Cijepljenje protiv HPV-a u svrhu prevencije raka cerviksa: 8. lipnja 2006. tvrtka MSD je proizvela HPV cjepivo (Gardasil) koje je odobreno u SAD-u. Tvrtka tvrdi da njihovo cjepivo štiti od infekcije HPV-om tipovima 16 i 18, koji su zajedno odgovorni za 70% slučajeva raka grlića maternice. CDC je preporučio cijepljenje i žena kojima je već dijagnosticiran HPV, iako se u uputama o lijeku/cjepivu mogu pročitati drugačije tvrdnje. Spolno aktivnim ženama se savjetuje uporaba prezervativa tijekom spolnog odnosa kako bi se spriječilo širenje HPV–a.

Dr. Lucija Tomljenović i dr. Christofer A. Shaw u svom radu Too Fast or Not Too Fast: The FDA’s Approval of Merck’s HPV Vaccine Gardasil napominju sljedeće:

Rak grlića maternice ozbiljna je bolest koja godišnje pogađa gotovo pola milijuna žena širom svijeta. Međutim, gotovo 90% smrti od raka grlića maternice događa se u zemljama u razvoju gdje nije dostupan redovni screening Papanicolau (Papa) testom. Nasuprot tomu, u razvijenim zemljama smrtnost od raka grlića maternice vrlo je niska (1.4 do 1.7/100000 žena). Jasno je utvrđeno da je do smanjenja smrtnosti od raka grlića maternice za 70% u razvijenom svijetu došlo zbog primjene Papa testova.

Podaci kliničkih ispitivanja do danas nisu pokazali da Gardasil može zaista spriječiti nastajanje raka grlića maternice (a kamoli smrt od raka budući da je vrijeme praćenja prekratko – 5 godina – a da bi se razvio, rak grlića maternice treba proći 20 do 40 godina od trenutka zaraze humanim papiloma virusom). Dokazano je tek da Gardasil sprječava infekcije koje se dobivaju od dva od ukupno 15 onkogenih sojeva (HPV 16 i HPV 18) i predkancerozne cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) 1-3 lezije.

Dr. Tomljenović i dr. Shaw istovremeno upozoravaju na višestruko veći broj prijavljenih nuspojava na cjepivo Gardasil u odnosu na sva druga cjepiva koja se primjenjuju u SAD, iako se nikad neće znati njihova stvarna učestalost zbog ograničenja koja u sebi ima pasivni sustav praćenja nuspojava kakav je VAERS u SAD, kao i sustavi u europskim zemljama. Stoga oni aktivno preporučuju redovne Papa testove uz primjenu drugih mjera prevencije koje u sebi nemaju mogućnost nuspojava, poput pravilne prehrane, smanjenja ili prekidanja pušenja te odgovornog spolnog ponašanja.

  • Izvori:

Rak vrata maternice

Too Fast or Not Too Fast: The FDA’s Approval of Merck’s HPV Vaccine Gardasil

  • Preporučujemo za čitanje i prilog HPV-infekcija na stranici Zarazne bolesti.

Releated

EUROPA TRPI ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% otkako je EMA ODOBRILA CJEPIVO protiv COVID-a za DJECU?

Krajem kolovoza ekskluzivno je otkriveno da službene brojke o smrtnosti za Europu pokazuju šokantan porast od 691% u prekomjernoj smrti među djecom do 33. tjedna 2022. otkako je Europska agencija za lijekove produljila odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerovog cjepiva protiv Covid-19 za korištenje kod djece u dobi od 12 do 15 godina u svibnju 2021. […]