Slovenija: Uskoro blaže prema roditeljima koji se opiru cijepljenju?

Slovenske bi zdravstvene vlasti uskoro mogle biti manje stroge prema roditeljima koji se opiru cijepljenju, no smatraju da promjene moraju biti dobro osmišljene jer postoji bojazan da bi niža procijepljenost mogla dovesti do štete kakvu bi se osjetilo desetljećima.

U Sloveniji je obvezno cijepljenje protiv hripavca, tetanusa, dječje paralize, tuberkuloze, hemofilusa influence tipa B, ospica, zaušnjaka, crvenke (rubeole) i hepatitisa B. Kalendar obvezog cijepljenja gotovo je identičan hrvatskom.

U slovenskom ministarstvu zdravlja izrađuje se nacrt izmjene zakona kojim se uređuje obveza cijepljenja. Neslužbeno saznajemo da se namjerava ukinuti dugotrajni postupak nad roditeljima koji odbijaju cijepiti djecu, iako cijepljenje i dalje ne bi bilo potpuno prepušteno odlukama pojedinaca. Novi zakon trebao bi stupiti na snagu u ožujku 2016. godine.

Postupaka puno više nego kazni

U ministarstvu kažu da se sada još usklađuju sa strukom. Želja je sačuvati visoku procijepljenost, ali pojednostaviti kruti postupak ishodovanja izuzeća iz medicinskih razloga. U nekim je predjelima Slovenije navodno procijepljenost opasno niska i kažu da bi ju trebalo iznova podignuti. O ukidanju sadašnjih sankcija u ministarstvu se razmišljalo i u mandatu prethodnog ministra Tomaža Gentarja, no promjene tada nisu učinjene.

Broj zahtjeva za izuzećem od cijepljenja je od 2000. naglo narastao, no posljednjih se godina trend smirio. Godine 2006. bilo je samo 56 zahtjeva za medicinskim izuzećem, u prvoj polovici ove godine 213, a u cijeloj 2014. godini 432. Od 2013. do sredine 2015. roditeljima je izrečeno 55 globa (do 500 eura), te 32 novčane kazne (koje ponekad dosežu i do 1000 eura). Visina globe ili kazne ovisi o vrsti prekršaja. Raskorak između broja prijava i broja kazni govori da većinu roditelja odbijanje cijepljenja ipak ne "opali" po džepu.

postoci_procijepljenosti_Slovenija

Stupanj procijepljenosti djece najmanji je u ljubljanskoj regiji, gdje je u 2013. godini bila 89,3%, a 2014. godine 91%. U Nacionalnom institutu za javno zdravstvo (NIJZ) pritom upozoravaju da je pri ospicama koje su vrlo zarazna bolest potrebna 95 postotna procijepljenost populacije. Nakon prošlogodišnjeg izbijanja ospica poslije neđunarodne izložbe pasa razvila se burna rasprava o (pre)niskoj procijepljenosti. Struka je tada naglašavala da prije nekoliko desetljeća cijepljenje nije još bilo tako dosljedno, zaštita je bila slabija nego kod današnjih cjepiva, a pored toga kod manjeg dijela cijepljenih moguće je da se imunitet ne razvije u dovoljnoj mjeri. U Sloveniji između 1999. i 2009. godine nije zabilježen niti jedan slučaj ospica.

Marko Pokorn: Ukidanje kazni samo uz zamjenske mjere

Vraćanje nekih zaraznih bolesti u razvijenim državama navodi na razmišljanje o izmjenama zakona. "U Kaliforniji su, na primjer", podsjeća asist. mag. Marko Pokorn, voditelj dječjeg odjela na ljubljanskoj infektivnoj klinici, "ukinuli mogućnost vjerskog i svjetonazorskog izuzeća od cijepljenja. Cijepljenje je učinkovito, a teške nuspojave iznimno rijetke."

Roditelji koji uporno odbijaju cijepljenje će ga u svakom slučaju odbijati. Ukidanje globe i kazne možda ima smisla, slaže se Pokorn, ukoliko se uvede obvezno savjetovanje ili neka druga zamjenska obveza. Posebno se treba posvetiti roditeljima koji pored mnoštva informacija i pogrešnih informacija imaju dvojbe u vezi cijepljenja. Smislena bi bila pozitivna stimulacija cijepljenja, poput davanja poreznih olakšica, smatra Pokorn.

"Pedijatrima uloga informatora"

Jure Pogačnik je nekad radio kao pravnik u ministarstvu zdravlja, a poslije je prešao na stranu roditelja koji svoju djecu ne žele cijepiti i pomaže im u upravnim postupcima. U praksi se pedijatri zbog necijepljenja različito postavljaju: neki se slože s roditeljima, a drugi ih pak prijave. "Pedijatar je je u ulozi osobe od povjerenja, a s druge strane sustav mu je nametnuo ulogu informatora." Pogačnik smatra da je pravo rješenje ukidanje obveznog cijepljenja. "Treba ukinuti represiju. Da se samo ukinu kazne, to bi bilo licemjerje." Nedovoljno je po njegovoj ocjeni i sadašnje bilježenje posljedica cijepljenja i utvrđivanje sigurnosti cjepiva.

Suzana Peša Vučković

Releated

Kalendar cijepljenja 2022-2024.

Prema Trogodišnjem programu obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj u 2022-2024. godini obvezno je  cijepljenje protiv 11 bolesti: difterije tetanusa hripavca dječje paralize ospica zaušnjaka rubeole tuberkuloze hepatitisa B bolesti izazvanih s Haemophilus influenzae tipa b pneumokokne bolesti. Program obveznog cijepljenja u Hrvatskoj 2022-2024. Od HZJZ-a pribavili smo podatak o nazivu cjepiva, imenu proizvođača i serijskom broju cjepiva koja […]

Prof. DENIZA MARASOVIĆ: “Iako se broj logopeda povećava, povećava se i broj djece s teškoćama…”

Liste čekanja su sve dulje, tako da se i u privatnim kabinetima čeka između šest mjeseci do više od godine dana. Jedino rješenje je otkrivanje i otklanjanje, ukoliko je moguće, uzroka tih poremećaja. Naravno, to je dugotrajan proces poštenih i ozbiljnih istraživanja i analiza, ističe za Zadarski tjednik, prof. Marasović… Sve se više roditelja suočava […]