Poruke prosvjeda “ZA slobodu izbora”: “Dosta je bilo! Cijepljenje jedino uz preporuku, nikako obavezu!”

U povodu prosvjednog okupljanja u Zagrebu i Splitu “ZA slobodu izbora!“, koje je u nedjelju, 9. travnja 2017. godine u ta dva grada okupilo preko 800 roditelja, a manji broj i u Dubrovniku, na facebook stranici organizarora prosvjeda STOP obaveznom cijepljenju u RH objavljeno je izvješće o održanim javnim skupovima:

Dragi roditelji, vjerni pratitelji!

Jučer, 9. travnja 2017. okupili smo se u Zagrebu i Splitu za SLOBODU IZBORA.

Odlučili smo i mi vikati. Jasno i glasno dati do znanja zakonodavcu, medijima i stručnjacima da nam je DOSTA. Da želimo zdravstveni i pravni sustav izoliran od političkih moćnika. Želimo da se poštuju prava djece i prava roditelja kao jedinih SIGURNO odgovornih jedinki društva cijelog svijeta. Naglasili smo kako je jedino prihvatljivo za našu opciju, naš SAVEZ – najsvetiji Savez – Savez roditelja i djeteta, da se cijepljenje u Republici Hrvatskoj počne provoditi po važećim zakonima i pravilnicima uz visoki stupanj transparentnosti i edukacije kako liječnika cijepitelja, tako i roditelja, ali uvijek i jedino uz PREPORUKU, nikako obavezu.

Nadalje, podsjetili smo zakonodavca da ponovi gradivo. Naši stručnjaci pišu Deklaracije o važnosti cijepljenja, u svrhu veličanja tog PREVENTIVNOG medicinskog postupka, pri tome ne spominjući i druge oblike prevencije – u našoj državi još uvijek preveliki postotak ljudi nema osnovne higijenske uvjete koji su apsolutni pobjednik u prevenciji zaraznih bolesti, koliko god oni šutili o tome (pitka voda, sanitacija, električna energija,…).

Isto tako, podsjetili smo ih kako postoje i VIŠE instance koje idu u prilog ukidanju zakonski obaveznog cijepljenja – u presudi Europskog suda za ljudska prava iz 2002. godine stoji da se “kao medicinski zahvat protivan nečijoj volji obvezno cijepljenje kosi s pravom na privatnost koje je zajamčeno člankom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama”. Obvezno cijepljenje protivi se i odredbama Povelje o temeljnim ljudskim pravima Europske Unije, kao i Konvenciji o pravima djeteta.

Pozivali smo zakonodavca i stručnjake na polju imunizacije da što prije uspostavimo suradnju i dijalog u rješavanju ovog izuzetno važnog pitanja – pitanja o pravu na izbor, pitanja odgovornosti, poštivanja ljudskog integriteta, ljudskih prava i sloboda. Jer mi smo svjesni da sloboda znači odgovornost. Zato i jesmo ovdje. Mi svoju odgovornost prihvaćamo i upravo to je odlučujući faktor za inzistiranjem na PRAVU NA IZBOR pri cijepljenju NAŠE djece.

Ovim se putem želimo kao organizatori zahvaliti svima vama koji nas podržavate, svakom roditelju koji želi najbolje svome djetetu; svima koji ste došli na skup u Zagreb i Split, svima vama koji ste srcem i umom bili s nama, donatorima, redarstvenim snagama – policiji, medijima koji su popratili naše skupove. Hvala dr. Lidiji Gajski na njezinom neprekidnom angažmanu, dr. Srećku Sladoljevu na njegovom iznimnom doprinosu. Hvala Slobodnoj Hrvatskoj i Živom zidu na njihovu političkom i osobnom angažmanu.

Posebno hvala dr. Đuli Rušinović Sunara, koja je neiscrpna inspiracija i podrška nama roditeljima koji propitkuju/odbijaju cijepljenje. Hvala Građanskoj inicijativi “Cijepljenje – pravo izbora” na podršci, nepokolebljivom radu za cilj – PRAVO NA IZBOR pri cijepljenju NAŠE djece.

Najposebnija zahvala ide dubrovačkim majkama koje su se okupile u svom gradu. Hrabrost. Volja. Odgovornost.

Na prosvjedu, u Zagrebu kao i Splitu, potpisivane su dvije peticije – “Peticija za ukidanje zakonske obaveze preventivnog medicinskog postupka cijepljenja” kao i “Peticija protiv diskriminacije u obrazovnom sustavu – slobodan upis necijepljene djece u vrtiće“. Ponosni smo reći kako je obje peticije u Zagrebu potpisalo 500, a u Splitu 350 ljudi. To nam je i dokaz da je na oba prosvjeda bilo preko 800 ljudi.

Ovim prosvjedima imamo za pravo sebi reći kako imamo potpuno pravo ustvrditi: “Ovdje smo. Složni smo, i gledamo u slobodniju i sigurniju budućnost naše djece”.

SLOBODA IZBORA – sada i uvijek!

Nastavljamo dalje s radom, hrabro i pozitivno, radimo na on-line peticiji, biti ćete svi obaviješteni o istoj.

U ime organizatora,

Petra Šestak

  • Priložene fotografije: Slavko Midzor / Pixsell

Releated

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]