Pismo podrške Novaku Đokoviću

Dragi veliki sportašu, ako nekad ovaj naš glas dođe do tebe, nadamo se da će ti goditi duši.

Svijet se mijenja.

Vrijednosti koje smo uzimali zdravo za gotovo postale su bezvrijedne. A ipak, nikad vrjednije.

Jedna od takvih je - sloboda govora. I to ne bilo kakva sloboda govora, već ona kojom se izražava stav o postupcima koji doslovno utječu na vlastiti život i zdravlje. Ili na život i zdravlje naše djece.

Želimo ti reći da je divno vidjeti čovjeka koji se usudio.

Vjerojatno ti nije bila namjera izazvati toliku javnu polemiku, a još manje osude na svoj račun. Ali mi znamo da je to s ovom temom tako. Razloga je puno i svi oni idu tebi u prilog.

Ako te budu pitali, slobodno reci da je pranje ruku spasilo više života nego sva cjepiva i antibiotici na ovome svijetu. To su, naime, riječi jednog od stručnjaka epidemiologa i člana Hrvatskog kriznog stožera, koji je ujedno i ravnatelj krovne institucije javnog zdravlja u
Hrvatskoj. Izjavu ti šaljemo linkom: https://youtu.be/jGIzuVMfA0k

Pravo pojedinca da odluči želi li pristati na neku medicinsku intervenciju ili ne, zagarantirano je nizom međunarodnih konvencija te drugih zakona. Svi ti zakoni također propisuju i pravo na potpunu obaviještenost pojedinca o nekom medicinskom postupku. To podrazumijeva dostupnost informacijama o tome koje su prednosti, a koje mane te koji je rizik u odnosu na dobrobit nekog medicinskog postupka.

Nesporno je kako je pravo djeteta da bude u poziciji da mu je omogućeno primiti bilo koje ili sva medicinskom strukom preporučena cjepiva, ali nikako ne može biti ispravno smatrati pravom djeteta da bude cijepljeno bez slobodne odluke roditelja o tome je li ta preporuka za njihovo dijete prihvatljiv razlog da prihvate ponuđenu uslugu cijepljenja svojega djeteta.

Jer se pravo na zdravlje pogrešno izjednačava s cijepljenjem. Potpuno je jasno kako cijepljenje ne mora nužno značiti i zdravlje za svaku osobu.

Obzirom da se u javnom prostoru od strane institucija gotovo isključivo prezentiraju samo eventualne dobrobiti cijepljenja, dio javnosti niti ne zna za drugu stranu. A ona nesumnjivo postoji.

Cijepljenjem u praksi prethodno zdravo dijete može završiti s nepoželjnim sporednim pojavama cijepljenja koje uključuju trajno oštećenje djetetova zdravlja, kao i smrt. Proizvođači napominju kako niti jedno cjepivo nije 100% učinkovito, tj. ne pruža sigurnu, potpunu, dugoročnu zaštitu čime se proizvođač oslobađa odgovornosti za neispravan proizvod. Upravo radi navedenih činjenica zakon predviđa institut informiranog pristanka, tj. pravo na suodlučivanje, koje obuhvaća pravo na obaviještenost i pravo na prihvaćanje ili
odbijanje nekog medicinskog postupka.

S pravima dolaze i obaveze. I odgovornosti.

Obaveza pojedinca je odgovorno pristupiti odlukama o svome zdravlju.

A obaveza roditelja je štititi svoje dijete od opasnosti. Zaštita od opasnosti u smislu očuvanja zdravlja podrazumijeva informiranost i educiranost roditelja o mogućim izborima za svoje dijete.

Hrvatska udruga roditelja aktivista (HURA) se zalaže za cijepljenje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima koji se odnose na poštivanje najviših sigurnosnih standarda te ljudskih prava i temeljnih sloboda. A vidiš, i nas nazivaju antivakserima.

No, niti u jednom trenu to neće utjecati na borbu za slobodu izbora.
Jer, gdje postoji rizik mora postojati izbor.

U svoje osobno ime i u ime HURA-e želim ti reći da si izveo velemajstorski potez. Čestitam!

dr. sc. Alma Demirović, dr. med.
Predsjednica HURA-e

Releated

Održano predavanje o Tomatis® metodi povodom Međunarodnog dana djeteta

Povodom Međunarodnog dana djeteta Hrvatska udruga roditelja aktivista organizirala je predavanje o Tomatis® metodi. Tomatis® metoda je metoda pedagoškog slušanja koja se koristi za poboljšanje slušanja kod osoba čiji sluh funkcionira ispravno. Provodi se pomoću posebno dizajniranog uređaja koji emitirajući zvuk u posebno dizajnirane slušalice stimulira mozak kako bi on što efektivnije analizirao senzorne poruke. […]

Vakcinomika i adversomika u doba precizne medicine: pregled temeljen na cjepivima protiv HBV, MMR, HPV i COVID-19

Učinkovitost i sigurnost nekih cjepiva ograničena je heterogenošću imunosnog odgovora pojedinca kao i različitih populacija ljudi. Stoga je identifikacija genetičkih čimbenika koji moduliraju odgovore na primjenu cjepiva od velike važnosti za razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva te povećanje povjerenja javnosti u njih. Uvodno Novo izdanje Liječničkih novina, u rubrici Novosti iz medicinske literature, donijelo je […]