Peticija za neobavezno cijepljenje u čitavoj Europi

POTPIŠITE PETICIJU!!! (engleski jezik)

ili

POTPIŠITE PETICIJU!!! (hrvatski jezik)

Europski forum za vigilanciju cjepiva traži od europskih građana da potpišu peticiju za slobodni informirani pristanak na cijepljenje i uspostavljanje nezavisnog tijela za nadzor cjepiva kojem bi se prijavljivale neželjene posljedice cjepiva. U vezi s time Europski forum za vigilanciju cjepiva objavio je priopćenje za javnost i poziv za potpisivanje peticije u svim zemljama Europe:

Zašto politika obveznog cijepljenja u Europi treba preispitivanje tijekom 10. obljetnice Europskog tjedna imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije?

Deseta je obljetnica Europskog tjedna imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije*: “Zaštiti. Spriječi. Imuniziraj.” No istovremeno s tom snažnom porukom objavljena je i peticija koju je pokrenula skupina koja predstavlja 20 europskih zemalja (većinom članica EU) tražeći da politika cijepljenja bude usklađena tako da podržava informirani izbor i uspostavi bolji sustav nadzora cjepiva. Europski forum za vigilanciju cjepiva** (European Forum for Vaccine Vigilance) šalje pismo Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i Vijeću Europske unije preko Change.org tražeći da “poštuju, promiču i zaštite pravo na informirani pristanak na cijepljenje diljem Europe”.

 Dr. Kris Glaublomme, belgijski predsjedavatelj EFVV-a kaže da je smiješno da Belgija ima obvezno cijepljenje protiv poliomijelitisa. “Da, poliomijelitisa! Jeste li znali da imamo poliomijelitis u Belgiji? Roditeljima se prijeti zatvorskim kaznama ako ne pristanu na cijepljenje. Stoga podržavam svoje pacijente u pravnim bitkama koje nikad nisu ni trebale doći pred sud.”

“Ako europske zemlje imaju različite politke cijepljenja, gdje je tu znanost? Jasno je da se tu radi o političkoj ideologiji i različitim interpretacijama učinkovitosti cjepiva, ili čak o komercijalnom lobiranju”, kaže Anna Watson, tajnica EFVV-a i britanska aktivistica. “Obvezno cijepljenje nije nužno da bi se dostigle razine koje preporučuje SZO, jer to pokazuju područja sa slobodom izbora poput Škotske koja ima 97% pokrivenost cjepivima.”

“Kako mi vidimo, obvezivanje na cijepljenje krši ljudska prava! Smatramo da to nije dobar način za postizanje odgovornog izbora: mi smo građani demokratskih zemalja i želimo da se na isti način i postupa s nama!”, kaže Gabriela Rodriguez Fernandez, španjolska odvjetnica. “Godine 2011. Američki Vrhovni sud u jednoj svojoj presudi kaže da su “cjepiva neizbježno rizična”. Dakle, cjepiva nose neizvjestan rizik od oštećenja stoga se mora primijeniti načelo opreza. Postoje odredbe u njemačkom Kaznenom zakonu koje to podržavaju.”

Samo zato što imaš slobodu izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu ne možeš biti zadovoljan, kaže Dragana Timotić, srpska aktivistica. “Zabrinjava rasprava o dodavanju sve više novih cjepiva u obvezne kalendare diljem svijeta. Na primjer, u mojoj zemlji naš posljednji prosvjed nije postigao željene učinke i mi još uvijek imamo obvezno cijepljenje za sva dječja cjepiva, a djeca mogu biti oduzeta roditeljima ukoliko ovi ne mogu platiti kaznu koja dostiže visinu mjesečne plaće. Ako cijenite slobodu i odbijate prisilno liječenje, onda morate potpisati ovu peticiju, bez obzira kakvu vakcinalnu politiku ima vaša zemlja.”

EFVV_logo

Primož Verbič, aktivist iz Slovenije, potpuno se slaže i dodaje: “Cjepiva mogu izazvati ozbiljne posljedice i to je činjenica, što je ujedno i razlog zbog kojeg cijepljenje ne smije nikad biti obvezno kao što je u mojoj zemlji. Slovenski liječnici i Ministarstvo zdravlja sustavno odbijaju priznati bilo koje oštećenje od cjepiva, a kamoli isplatiti obeštećenje pa roditelji preuzimaju svu odgovornost i rizik za svoju djecu, a bez pristanka na taj postupak. Osim toga, cijepljenje ne pruža dobru zaštitu protiv zaraznih bolesti. Zašto onda nemamo pravo dati svome djetetu najbolju moguću brigu i skrb koju želimo?”

Xavier Uriarte, liječnik iz Španjolske, jedan od osnivača EFVV-a 1999. godine tvrdi da bi “trebao postojati barem sustav proaktivnog praćenja i izvješćivanja koji u većini zemalja Europske unije ne postoji. Trebalo bi uspostaviti nezavisni sustav izvješćivanja o neželjenim posljedicama cjepiva na razini Europe.”

Liječnica Francoise Berthoud, švicarska umirovljena pedijatrica, homeopatkinja i autorica, nastavlja: “Ovo je od vitalnog značenja. Još nije učinjeno kvalitetno istraživanje kojim bi se usporedilo zdravlje cijepljene i necijepljene djece, što znači da koristi i rizici ne mogu biti dobro procijenjeni. S druge strane, mnoga promatranja desetina tisuća necijepljene djece ukazuju na činjenicu da su ta djeca boljeg zravlja od cijepljene.”

Liječnica Ludmila Elekova smatra da davanje lijeka ili cjepiva pod obvezom narušava odnos povjerenja između mnogih pacijenata i njihovih liječnika. “Postoji rastući pokret u Republici Češkoj kojim se žele unijeti izmjene u obvezno cijepljenje. Sve više roditelja, znanstvenika i liječnika zabrinuto je zbog obvezne politike “svima jednako”.”

Osteopat Christof Plothe tvrdi da je u nekim dijelovima Njemačke procijepljenost protiv ospica niža od one koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, ali je pobolijevanje od ospica ipak rijetko. “Za razliku od toga, postoje zemlje, poput Kine, u kojima je procijepljenost 100%, a redovno imaju velike epidemije ospica. Zapravo je dječak, koji je umro nedavno u Berlinu od ospica, bio cijepljen MMR cjepivom deset dana prije pojavljivanja bolesti, koja je vjerojatno izbila zbog živog virusa sadržanog u cjepivu ili zbog toga što dijete nije imalo imunološki odgovor na cjepivo. Često nailazimo na izvješća o cjepnom soju virusa ospica kao uzroku epidemija ili ozbiljnih komplikacija što bi također trebalo biti uključeno u raspravu.”

Helen Kimball-Broke, homeopatkinja iz Ujedinjenog Kraljevstva i jedna od tajnica EFVV-a zaključuje: “U porastu su autoimune bolesti, kronične bolesti i poremećaji autističnog spektra. Svojom su učestalošću premašile zarazne bolesti, a ne postoje čvrsti dokazi da cjepiva nemaju u svemu tome svoj doprinos. Dovoljno je pogledati Sjedinjene Američke Države. Od svih razvijenih zemalja SAD imaju najveći broj cjepiva u kalendaru i najvišu procijepljenost, ali istovremeno i najveću smrtnost dojenčadi. Nužno je da u ovoj raspravi budu uključeni i ljudi koji podržavaju cijepljenje, s obzirom da bismo se, u vrijeme kad se pokušava u sve više zemalja uvesti obveza cijepljenja, trebali zapitati koji će sljedeći medicinski postupak biti nametnut kao obvezan.”

Europski forum za vigilanciju cjepiva traži od europskih građana da potpišu peticiju za slobodni informirani pristanak na cijepljenje da bi se o ovom problemu raspravljalo u Bruxellesu. Istovremeno se traži uspostavljanje nezavisnog tijela za nadzor cjepiva kojem bi se prijavljivale neželjene posljedice cjepiva, VAE (Vaccine Adverse Effects) zahvaljujući kojem bi podaci o broju i težini neželjenih posljedica od cjepiva bili svima lako dostupni.

* Europski tjedan imunizacije Svjetske zdravstvene organizacije

** Europski forum za vigilanciju cjepiva, Anna Watson 07760 277165

POTPIŠITE PETICIJU!!! (engleski jezik)

ili

POTPIŠITE PETICIJU!!! (hrvatski jezik)

*** Europski proglas protiv obveznog cijepljenja

Releated

Cjepiva protiv COVID-19 uzrokovala su 84% svih smrtnih slučajeva zabilježenih u VAERS-u u posljednje 32 godine?

Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva (VAERS) Vlade SAD-a pokrenut je 1990. kako bi se pratile ozljede i smrtni slučajevi prijavljeni nakon primanja cjepiva. Kongres je zakonom naložio da Vlada održava ovu bazu podataka kao dio Nacionalnog programa naknade štete uzrokovane cjepivima. Nacionalni program kompenzacije za ozljede uzrokovane cjepivima alternativa je bez krivnje tradicionalnom pravnom sustavu za […]

Djeca koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od razvoja trajne astme?

Studija koju je financirala država i koja je objavljena u utorak, izvijestila je o “pozitivnoj povezanosti” između “izloženosti aluminiju povezanog sa cjepivom” i “stalne astme” kod djece u dobi od 24 do 59 mjeseci. Djeca u studiji koja su primila 3 miligrama ili više aluminija povezanog s cjepivom imala su najmanje 36% veći rizik od […]