Donosimo još jedno u nizu svjedočanstava* roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara…). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Ana.P._1

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje. Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka** kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

 

Ana P.: Naš slučaj je vezan uz posljedice cijepljenja BCG cjepivom. Na prvoj fotografiji naše dijete je u rodilištu nakon cijepljenja: “infekcija”, temperatura, proljev. Dijete je odmah primalo antibiotike, infuziju.

Nakon 2 mjeseca žljezde ispod pazuha i na ramenu su mu bile otečene i upaljene. Opet terapija antibioticima i hospitalizacija. I od tada dijete je stalno bolesno, posebno nakon 6. mjeseca kada je počeo dobivati daljnja cjepiva. Više ne dobiva na težini, ima promjene na koži koje izgledaju kao at. dermatitis, povraćanje prati skoro svaki njegov obrok, uz to razdražljivost, pospanost i česte temperature za koje nitko nije imao objašnjenje.

Od tada pa do 3. godine dijete je konstantno po bolnicama i na pretragama, ali nije se pronašao uzrok za njegovo stanje. Sa skoro 3 godine ponovo je hospitaliziran na KBC Rebro u Zagrebu, dijagnoza osteomijelitis, to jest upala kostiju. Nakon toga slijedi operacija kuka gdje je uzet uzorak za analizu. Od 4 mjeseca u bolnici, dijete je bilo 3 mjeseca neprekidno na infuziji, u bolovima i temperaturi. S 3 godine imao je 9 kilograma.

Na kraju su nalazi pokazali da je upala uzrokovana bakterijom tuberkuloze i to cjepni soj BCG. Nakon otpusta, još preko godine dana bio je na terapiji antituberkuloticima. Sada je hvala Bogu dobro, ali još ne možemo reći da je 100% izliječen jer se to može i povratiti.

* Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.)

** Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Comments closed.