Kada zdravo dijete nakon cijepljenja postane bolesnik … (1.)

Kristina_B._2_mjeseca   Kristina B.

1. Kristina B.: Naše nuspojave nisu nešto što bi se slikom vidjelo – konvulzije i urinoinfekcija, naše zlato (na fotografiji) ima 2 mjeseca i preko braunile dobiva antibiotik. Nakon cjepiva BCG i Energix B dobilo je konvulzije, a nakon “5 u 1” sa 2 mjeseca urinoinfekciju.

2. I. P. R.: Dijagnoza je pervazivni razvojni poremećaj s autističnim spektrom, invalid! Mama smatra da je njeno dijete nekritički cjepljeno.Teško je kod autizma reći da je cjepivo uzrok, ali okidač je bilo sigurno, sumnja se na aluminij (prema nalazima). Dijete je cjepljeno cjepivom “5 u 1”. I imalo je upalu uha nakon cjepljenja zajedničkim cjepivom DTP, dječje paralize i Haemophilus influenzae tip B). Prisutna je intolerancija na mljeko, pšenicu i jaja. 

Maksim_Milena_D   Maksim

3. Milena D.: Moj Maksim rođen je mesec dana ranije i to greškom liječnice koja mi je dala pogrešnu injekciju protiv bolova. Imala sam bubrežni napad. Dobila sam Buskopan a već sam bila 4-5 prstiju otvorena i čekalo se da moja liječnica odluči kada i kako će me poroditi. Nakon 10 minuta od injekcije krenuli su naponi a nakon toga su mi pola sata držali skupljene noge jer nisu mogli dotičnu da nađu. Porodili su me na kraju u hodniku ispred pripremne sobe. Naravno, napisali su da je u terminu rođen.

Imao je krvarenje u glavi IVH I/II, ogromne fontanele, otvorenu metopičnu suturu, odmah dijagnozu makrocefalije, dolihocefaličan oblik glave (obujam grudi 30 cm, obujam glave 37 cm, tjelesna težina 2900 gr – na otpustu 2750 gr, tjelesna dužina 50 cm) i hipoton je bio skroz. Naravno, odmah su mu “morali” dati vakcine i zakazali US CNS-a. Za šest nedelja pak, njemu glava počinje nenormalno da raste (i do 4,5 cm mesečno) i mi završavamo kod neurologa, neurokirurga. Radili su mu skener i, pošto je njihov “cijenjeni” kolega radiolog pogrešno pročitao nalaze a neurokirurg to primjetio, tražena je i MR glave.

Jako važno je da je neurolog zabranio cijepljenje do daljnjeg a prije toga je sa mjesec dana dobio opet cjepivo protiv Hepatitisa B i jedno kada je imao malo više od dva mjeseca. Svaki put je bio straaašno nervozan i plačljiv, iako su mi rekli da reakcije ne postoje. Nakon svega, plaćamo da mu se privatno odradi MR i dolaze do zaključka da su mu bočne komore proširene i malo veća masa mozga. Malo poslije toga nas naša pedijatrica opominje da će nas prijaviti ako ne nastavi cijepljenje i mi kupujemo Pentaxim. Nakon što ga je primio, nije bio budan ni pola sata u toku 24 sata. Tada je neurolog skroz poludio.

U veljači 2013. godine mu se prvi put javlja “besežitis”. Pedijatrica je dopustila da naraste do dimenzija 3 puta 3 cm i da dođe do toga da mu to bez anestezije, skalpelom sijeku i dreniraju. Krajem travnja 2013. mu daje (pedijatrica) cjepivo za Hepatitis B i iako je izričito zabranjeno cijepljenje i za manje od 20 dana, moje zdravo dijete završava na nefrologiji sa upalom bubrega i urinarnom infekcijom. Tada sam rekla da ću svima dati dokument da se potpišu kako se mom dečkiću ništa neće dogoditi ako primi cjepivo i da ću isti taj dokument ovjeriti u sudu. Na žalost, “besežitis” se opet javlja, opet na živo rade intervenciju ispod lijevog pazuha, s tim da su mu sad iščupali i žlijezdu.

Nakon svega toga, on je ipak u posljednih dva i pol do tri mjeseca naglo napredovao motorički – počeo sam da se diže u četvoronožni položaj, da puzi a ne baulja, da se diže na nogice i hoda uz namještaj, a 11. siječnja je službeno i prohodao. Komore su mu i dalje malo proširene, obujam 56-57 cm ali sam prezadovoljna njegovim napredkom. Inače, ima dosta veliki broj riječi za svoj uzrast.

Rađene su metaboličke analize – organske kiseline i prolin u urinu mu je povećan (++) što znači da je najvjerovatnije metabolički poremećaj u pitanju, ali ne bi me čudilo da je i to zakašnjela reakcija na neko cjepivo.

Nalatija_S   J. V. D.

4. J. V. D.: Nakon 2 tjedna što se rodila, opet smo se vratili u bolnicu. Tada nisam sumnjala da se radi o cjepivima. Ali danas sam 100% sigurna da za temperaturu, konvulzije, povraćanje je krivac cjepivo. Bilo je tu i bakterija u mokraći i upala gornjih dišnih puteva. Sa 3 godine je postala teška alergičarka koja je doslovno jela kortikosteroide (kapi, sirupi, pumpice, sprej), jer je alergija bila toliko jaka da se gušila. U međuvremenu do 3 godine je redovno cijepljena. Zadnje cjepivo je bilo okidač za alergiju! 

Danas je ona cura od 6,5 godina i potpuno je zdrava te ne troši preko dvije godine niti jedan lijek (niti će ikada više). Izliječila sam svoje dijete (prirodom) i očistila joj organizam. Danas je skoro pa indigo dijete. I neće je nikada više trovati. Uspjela sam nešto medicinski nemoguće. Ili moguće, ali se krije!

J.V.D   Natalija S.

 5. Natalija S.: Po primitku cjepiva, novorođenče povremeno snažno i neutješno vrišti; u usporedbi s drugom djecom u rodilištu, vriskanje je neuobičajeno te se dijete ni na koji način ne može umiriti; dijete povremeno plače i zbog drugih razloga, ali tada prestaje čim je uklonjen uzrok plača. Izmjenjuju se razdoblja izrazite razdražljivosti s razdobljima izrazite pospanosti i letargičnosti, no zbog povišenog bilirubina prvih 3-5 dana dijete je dodatno pospano.

Koža je neuobičajeno crvena na gotovo cijeloj površini tijela. Crvenilo prolazi nakon oko 14 dana. U rodilištu je zbog povišenog CRP-a, nepoznato izvorište infekcije, podvrgnuto antibiotskoj terapiji. 4 dana po prestanku antibiotske terapije, djetetu se povisuje temperatura, zaprima se u bolnicu sa sumnjom na meningitis – simptomi su izrazita iritabilnost, grčenje, povišena temperatura, povraćanje, proljev, pospanost i letargičnost, hladne šake i stopala, a zbog sumnje na meningitis učinjena je lumbalna punkcija koja je isključila meningitis kao uzrok simptoma i bolesti. Potvrđen atopijski dermatitis.

Ana_21_mjesec_I.P   Ana u 21. mjesecu

6. I. P.: Ana, danas 6-godišnjakinja, na slici ima 21 mjesec i ovo je jedino sto može sama, stajati na mjestu naslonjena na zid ili držeći se za nešto / nekoga. U toj dobi nije hodala, nije samostalno ustajala, nije puzila. Rođena je potpuno zdrava, s 4 mjeseca okreće se s leđa na trbuh i obratno, diže glavu, igra se zvečkama.

U dobi od 5 mjeseci prima cjepiva DiTePer, Hiberix + OPV. Tjedan dana nakon toga budi se potpuno mirna, ne hvata igračke, ne diže glavicu, ne okreće se. Mišljenje liječnika – lijenost i faza. Na to dobiva i pavlikove remenčiće uz savjet da je stavljamo na trbuh, međutim ona po sat vremena leži, ne može se podići rukama, jedva podiže glavu na par sekundi. Mišljenje liječnika – lijenost, i to mišljenje smo dobili još 3 puta. Uz puno truda i vježbe, Ana hoda nesigurno od 26 mjeseci, puže od 3 godine, a trči od 4 godine. Danas je motorički nešto iza vršnjaka, i slabije se koncentrira, ali je dobro. Imali smo sreće.

*

Donosimo prvih šest svjedočanstava roditelja iz Hrvatske čija su zdrava djeca, kako navode, oboljela od raznih bolesti nakon pojedinih ili više uzastopnih cijepljenja. Neka od te djece su postala teški bolesnici, a neka su to i danas.

Svjedočanstva su to i o pripadajućim postupcima i ponašanju pojedinih zdravstvenih radnika (liječnika-cjepitelja, pedijatara, porodničara…). Iskazi svjedoče i o povjerenju roditelja u zdravstveni sustav, ali i o slučajevima kada su povjerenje u stručnost pojedinih liječnika izgubili, posebice zbog posljedica koje je po zdravlje njihovog djeteta ostavilo cijepljenje.

Svrha ovoga priloga je ukazati na “naličje” cijepljenja, na niz sudbina na koje “službena” medicina u pravilu žmiri ili ih i ne želi povezati sa cijepljenjem. Svrha je i ukazati na nadu koju pružaju roditelji koji osvješćuju i loše strane cijepljenja, svojom ljubavlju i požrtvovnoću skrbe za svoje najmilije, tragaju za lijekovima i pomoći za njihove teškoće… Svrha je i poslati poruku da u svome nastojanju nisu sami i zaboravljeni, da se njihov glas čuje!

Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora prikupila je i pripremila za objavu priče i fotografije uz pristanak i ljubaznošću roditelja te im na tome iskreno zahvaljuje. Svjedočanstva nisu objavljena pod punim imenom i prezimenom roditelja zbog zaštite njihove i privatnosti njihove djece. To je ujedno u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka (* 1) kojeg “sustav cijepljenja” kroz svoj postupak prijave roditelja koji odbijaju cijepljenje ne poštuje!

(* 1) Članak 7., stavak 1., točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka ističe: Osobni podaci smiju se prikupljati i dalje obrađivati isključivo: – uz privolu ispitanika samo u svrhu za koju je ispitanik dao privolu, ili …

Releated