Njemačka: U pripremi nova zakonska regulativa u zaštiti od zaraznih bolesti

U Njemačkoj je cijepljenje dobrovoljno, a za upis u vrtiće i škole od 2015. godine traži se potvrda o obavljenom savjetovanju o cijepljenju. Kako bi povećala cijepne obuhvate, Federalna je vlada nedavno prihvatila izmjene nekoliko zakona koji se tiču zaštite pučanstva od zaraznih bolesti (izvorno: IfSG, PrëvG, Epidemiologie-Gesetz), a prema kojima bi se nedonošenje te potvrde u vrtić novčano kažnjavalo, dok se od vrtića traži da obavijesti zdravstvene vlasti o roditeljima koji navedenu potvrdu nisu predali pri upisu. Na taj način bi vrtići i jaslice postali svojevrsni policajci koji bi prijavljivali roditelje koji nemaju potvrdu. Prijavljeni roditelji morali bi se odazvati pozivu na savjetovanje ili im prijeti kazna do 2500 Eura. O zakonu se još mora raspravljati u Parlamentu.

Nekoliko je spornih točaka u ovakvom pristupu politici cijepljenja.

 

Prvo, brošure sa savjetima o cijepljenju izdaje Njemački zeleni križ za koji je poznato da je tijesno povezan s farmaceutskom industrijom.

Drugo, novi zahtjev da liječnik izda potvrdu o “savjetovanju” neovisno o obavljenom cijepljenju teško će biti provediv. Naime, pedijatri imaju u opisu posla i pripadajućih naknada točno definirane sistematske preglede tijekom kojih se ujedno obavlja i cijepljenje. Ne postoji posebno navedeno “savjetovanje o cijepljenju”. Pretpostavlja se da je roditelj savjetovan onda kada je doveo dijete na cijepljenje. Niti potvrda o obavljenom cijepljenju, a niti o obavljenom sistematskom pregledu ne bi se smjele davati vrtićima. Oba dokumenta sadrže povjerljive medicinske podatke koji su zaštićeni kao osobni podaci.

Treće, država ovakvim propisima narušava povjerenje između predškolskih ustanova i roditelja, rabeći prve kao inspektore, policajce ili doušnike.

Dr. Steffen Rabe na svojoj web stranici uočivši ove probleme predlaže roditeljima male djece u Njemačkoj da doskoče ovim problemima izradom vlastitog obrasca odnosno potvrde kojom bi se zadovoljila forma, a povjerljivi podaci ostali neotkriveni i povjerenje između vrtića i roditelja sačuvano (Bescheinigung zur Vorlage in der Kinderkrippe/dem Kindergarten (PDF)).

Gornja polovica potvrde sadrži podatke koji se mogu predati vrtićima na uvid.

U donjoj polovici dokumenta predlaže se da roditelj obavijesti odgovarajuće zdravstvene vlasti da liječnik nije htio provesti savjetovanje o cijepljenju bez izvršavanja samog cijepljenja.

Dr. Steffen Rabe daje i nekoliko savjeta roditeljima o tome što od onoga što vrtići traže od roditelja ima zakonsku podlogu, a što nema.

Ukoliko vrtić traži neki dokument od roditelja, mora točno navesti na temelju kojeg članka kojeg zakona to traži. Cijepne knjižice nipošto ne može tražiti na uvid. Ukoliko vrtići to traže od roditelja, nemaju zakonsku osnovu i roditelj se može pozvati na pravo da ne preda taj dokument.

Vrtići trebaju u takvim zahtjevima upoznati roditelje da je davanje tih podataka dobrovoljno te navesti razloge prikupljanja istih, način na koji će se prikupljati i upotrebljavati, prosljeđivati drugima i na kraju zakonske posljedice ukoliko proslijede te podatke trećim osobama.

Sasvim je legalno da vrtići traže podatak o posljednjem obavljenom sistematskom pregledu, i to također moraju potkrijepiti konkretnim zakonom, no nije obvezujuće za roditelje predati tzv. U Heft – knjižicu u kojoj su evidentirani svi sistematski pregledi.

Potaknuti najavljenim izmjena zakona aktivisti i građani Njemačke koji smatraju da će im tako biti ugrožena zajamčena ljudska prava najavljuju prosvjed u Berlinu 16. rujna 2017.

Podsjećamo, u Hrvatskoj se odbija upis u vrtiće necijepljenoj djeci, a to se opravdava potpuno neustavnim Programom zdravstvene zaštite, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima. Navedeni je Program donesen na temelju članka 18. Zakona o predškolskom odgoju, a kao i pri upisu u osnovne škole, traži se potvrda o obavljenom cijepljenju, iako je to povjerljiva informacija koju bi smjeli imati samo nadležni liječnici i inspektori.

Ovim Programom, osim što se krši pravo na zaštitu osobnih podataka, djecu se diskriminira po jednoj osnovi (zdravstvenom stanju tj. cijepnom statusu) i zakida im se pravo na obrazovanje, zagarantirano Konvencijom o pravima djeteta i Konvencijom o zabrani diskriminacije u obrazovanju.

Suzana Peša Vučković

Izvori:

Bayerisches Datenschutzgesetz

Bayerisches Gesetz zur Bildung, Erziehung und Betreuung von Kindern in Kindergärten, anderen Kindertageseinrichtungen und in Tagespflege

Gesetz zur Verhütung und Bekämpfung von Infektionskrankheiten beim Menschen

Entwurf eines Gesetzes zur Modernisierung der epidemiologischen Überwachung übertragbarer Krankheiten (PDF)

Entwurf eines Gesetzes zur Modernisierung der epidemiologischen Überwachung übertragbarer Krankheiten 2 (PDF)

Gesetz zur Verhütung und Bekämpfung von Infektionskrankheiten beim Menschen (Infektionsschutzgesetz – IfSG) (PDF)

Kindergärten sollen Impfgegner beim Gesundheitsamt melden

Releated

EUROPA TRPI ZASTRAŠUJUĆI PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA MEĐU DJECOM od 755% otkako je EMA ODOBRILA CJEPIVO protiv COVID-a za DJECU?

Krajem kolovoza ekskluzivno je otkriveno da službene brojke o smrtnosti za Europu pokazuju šokantan porast od 691% u prekomjernoj smrti među djecom do 33. tjedna 2022. otkako je Europska agencija za lijekove produljila odobrenje za hitnu upotrebu Pfizerovog cjepiva protiv Covid-19 za korištenje kod djece u dobi od 12 do 15 godina u svibnju 2021. […]